Advarsler til embedsmænd i Eritrea-sag skal undersøges

Justitsministeriet vil - ifølge Folketingets Ombudsmand - nu også undersøge sagen om advarsler til to embedsmænd fra Eritrea-sagen.

Foto: Jonas Skovbjerg Fogh

Ifølge Folketingets Ombudsmand vil Justitsministeriet nu undersøge Udlændingestyrelsens advarsler til to centrale embedsmænd fra Eritrea-delegationen.

Det fremgår af et brev, som Folketingets Ombudsmand tirsdag har sendt til Justitsministeriet i den såkaldte Eritrea-sag.

Fredag afkrævede justitsminister Mette Frederiksen (S) Udlændingestyrelsen en redegørelse for »forløbet omkring udarbejdelsen af rapporten.« Men ifølge brevet har ministeriet nu også selv tænkt sig at undersøge advarslerne til de to centrale embedsmænd, der i dag begge er sygemeldt.

»Jeg har forstået, at Justitsministeriet også har besluttet at undersøge Udlændingestyrelsens advarsler til to medarbejdere, der har medvirket ved udarbejdelsen af rapporten,« skriver ombudsmand Jørgen Steen Sørensen i et brev til ministeriet dateret 9. december.

»På den baggrund beder jeg Justitsministeriet om - når Udlændingestyrelsens redegørelse forleligger - at sende mig en kopi af redegørelsen og orientere mig om, hvad ministeriet måtte agte at gøre i den forbindelse. Samtidig beder jeg om at blive orienteret om resultatet af Justitsministeriets undersøgelse i de nævnte personalesager,« skriver han i brevet.

På den baggrund har Ombudsmanden besluttet at vente med at gå ind i sagen:

»Hele Ombudsmands-systemet bygger på, at myndighederne fejer for egen dør først. Men vi vil orienteres om sagen, når undersøgelserne i henholdsvis Udlændingestyrelsen og Justitsministeriet er færdige. Derefter vil vi så vurdere, om det er en sag, som vi vil gå ind i,« siger Jørgen Steen Sørensen til Berlingske.

Han uddyber, hvorfor Eritrea-sagen har fanget hans interesse:

»I selve landerapport-sagen har der været beskyldninger om urent trav fra Udlændinge­styrelsens side. Det synes vi er værd at interessere os for, om der er hold i. Samtidig er der antydninger af, at der skulle være skredet uretmæssigt ind over for embedsmænd, der har protesteret.« siger han.

Lørdag kunne Berlingske afsløre, at de to centrale embedsmænd bag Eritrea-rapporten har modsat sig den måde, man udledte rapportens konklusioner. Begge embedsmænd er sygemeldt og har fået en skriftig advarsel af Udlændingestyrelsen.

Hos embedsmændenes fagforening, Dansk Magisterforening, er der glæde over, at de to advarsler nu bliver undersøgt.

»Vi vil opfordre til, at advarslerne bliver trukket tilbage, og vi synes, at det er kærkomment, at Justitsministeriet nu også selv vil undersøge advarslerne. Det ser vi frem til, og vi vil meget gerne indgå i en dialog med ministeriet omkring det,« siger Lotte Spanggaard, forhandlingsdirektør i Dansk Magisterforening.

»Vi kan se af sagen, at det har været et meget hårdt og optrappet forløb, som er endt med to advarsler. Vores medlemmer er to erfarne og uplettede embedsmænd, og vi mener, at advarslerne er helt ude af proportioner. Samtidig undrer vi os over, hvad der gør, at forløbet bliver optrappet. Det vigtige for os som fagforening er, at vi værner om vores medlemmers faglige integritet. Hvis man siger fra, så skal man ikke klandres for det,« tilføjer hun.

Tidslinje over Eritrea-sagen (klik på pilene eller træk i billedet):