Advarslen fra Bruxelles preller af på EU-skeptiske politikere

Dansk Folkepartis leder Kristian Thulesen Dahl på Christiansborg d. 6. december 2016. (Foto: Ólafur Steinar Gestsson/Scanpix 2016) Fold sammen
Læs mere
Foto: Ólafur Steinar Gestsson

En advarsel fra EUs antiterrorkoordinator om, at Danmark står svækket i kampen mod terror på grund af retsforbeholdet, der nu medfører en særaftale om Europol med begrænsninger, gør ikke synderligt indtryk på Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl.

»Jeg tror, at folkene i det system vil mene, at alle lande, der ikke er med i alt, hvad EU finder på, er svækket i kampen mod terror,« siger Kristian Thulesen Dahl, som var på nej-sidens front ved sidste års folke­afstemning om at erstatte EU-retsforbeholdet med en tilvalgsordning.

Ideelt set kan dansk politi ifølge DF-formanden fra sag til sag vurdere, hvad de vil medvirke til.

Så enkelt er det bare ikke, forklarer EUs antiterrorkoordinator, Gilles de Kerchove, i et interview med Berlingske. Han betoner, at jo tættere EU-landene samarbejder om terrorbekæmpelse, desto mere problematisk bliver det for Danmark at stå udenfor.

Overbekymring, svarer Kristian Thulesen Dahl. Han er tilfreds med det, der tegner til at blive EU-Kommissionens forslag til en Europol-aftale med Danmark, herunder at dansk politi via forbindelsesofficerer kun skal have indirekte adgang til databasen Europol Information System, hvor politiet i gennemsnit trækker oplysninger 250 gange om dagen.3

Ja, den model vil gøre politiets arbejde mere besværligt og tidskrævende, medgiver DF-formanden. Men det vejer i hans øjne tungere, at Danmark alternativt skal acceptere et overstatsligt samarbejde i EU og afgive selvbestemmelse i afgørende juridiske spørgsmål.

Er det ikke en høj pris, hvis det mislykkes at forebygge terror?

»Jeg er stor tilhænger af samarbejde om at bekæmpe grænseoverskridende kriminalitet. Det er bare ikke et argument for at opgive suverænitet på retsområdet og smide nøglen til grænsekontrol væk,« siger Thulesen Dahl.

Også Pernille Skipper, Enheds­listens politiske ordfører, synes umiddelbart, at advarslen fra EUs anti­koor­dinator ligner en forlængelse af »skræmmekampagnen« op til folkeafstemningen.

»I nogle konkrete situationer kan det besværliggøre tingene. Det skal vi så holde op imod det, som vi stemte om – nemlig en afgivelse af selvbestemmelse på et kæmpe område og mulighed for, at et flertal i Folketinget kunne afgive mere og mere suverænitet,« siger hun.

De Radikales politiske leder, Morten Østergaard, mener derimod, at Danmark mister et vigtigt våben i form af ubesværet adgang til Europols registre.

»Jeg vil godt understrege, at det er halsløs gerning, hvis Danmark med møje og besvær får forhandlet en aftale på plads, som efterlader os alene i kampen mod terror,« siger Morten Østergaard.

Løsningen er ifølge ham, at Danmark enten får en vidtrækkende parallelaftale eller tager en ny folkeafstemning.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra justitsminister Søren Pape Poulsen (K).

EU-Kommissionens forslag til den nye aftale præsenteres torsdag.