Administrationen af varmechecken skulle være billig, men koster mange millioner: »Det argument holder jo bare ikke«

Det skulle have været en nem og hurtig måde at hjælpe danskerne på. Men varmechecken kom sent, koster mange millioner at administrere og landede desuden hos utallige danskere, der ikke havde brug for den.

Klima- energi og forsyningsminister Dan Jørgensen (S) fik ret i en af sine forudsigelser om varmechecken. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Klima- og energiminister Dan Jørgensen (S) ville hjælpe danskere, der havde svært ved at betale deres varmeregninger ved at uddele omtrent 2,5 milliarder kroner til danskerne.

Udbetalingen skulle gå rimelig hurtigt fra vedtagelsen i marts i år, og derfor skulle der ikke opfindes noget nyt, dyrt system til administration af udbetalingen.

Til gengæld måtte man så leve med, at varmechecken i enkelte tilfælde kunne ramme lidt skævt, og så langt fik Dan Jørgensen ret.

Nu står det klart, at det ingenlunde skorter på tilfælde, hvor varmechecken er havnet hos danskere, der ikke var berettiget til den – faktisk er der så mange, at statsrevisorerne på et møde mandag anmodede Rigsrevisionen om at kulegrave, hvordan det kunne ske, og hvad omfanget er.

Dan Jørgensen fik dog ikke helt ret i, at udbetalingen kunne klares uden noget dyrt system.

Ekstra Bladet skriver nemlig onsdag på baggrund af tal fra Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet, at der er afsat 48,7 millioner kroner til administration af engangsudbetalingen.

Og ifølge Venstres klimaordfører, Marie Bjerre, er det alt for mange penge at sætte af til administration.

»Og de forsvarer sig med, at den har ramt tilfældigt, fordi det var vigtigt at lave en hurtig og simpel model og afbureaukratisere. Det argument holder jo bare ikke, og det synes jeg, at de her tal viser helt tydeligt,« siger Marie Bjerre til Ekstra Bladet.

Professor i økonomistyring ved Aalborg Universitet Per Nikolaj Bukh siger ligeledes til avisen, at 48,7 millioner er mange kroner at bruge på den slags, når Danmark står med en akut mangel på varme hænder – derfor må sagen ikke bagatelliseres.

På et pressemøde i Statsministeriet 14. september sagde statsminister Mette Frederiksen (S), at en bred løsning som varmechecken kan medføre en risiko for, at den ikke hjælper alle danskere lige godt.

»Der er ingen tvivl om, at når man laver en målrettet hjælp, og man i øvrigt gerne vil have, at det sker relativt hurtigt, så er der altid en risiko for – og det har den ansvarlige minister (klimaminister Dan Jørgensen, red.) også sagt hele vejen igennem – at nogen modtager checken, som ikke skal have den,« sagde Mette Frederiksen.