Adgangskrav til gymnasier bliver en realitet

Regeringen vil indføre adgangskrav til gymnasier ligesom til erhvervsuddannelser.

ARKIVFOTO. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jørgen Kirk
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Når regeringen onsdag klokken 12 præsenterer forslaget til en erhvervsskolereform, så vil det også være med et forslag om, at der skal indføres adgangskrav til gymnasierne.

Regeringen har meldt ud, at en del af reformen blandt andet vil indeholde et forslag om, at elever, der skal starte på en erhvervsuddannelse som minimum skal have bestået dansk og matematik med karakteren 2 i folkeskolens afgangsprøve. Det skal også være et krav til ansøgere til gymnasiet, hvis det står til regeringen.

»Den helt store indsats over efteråret bliver at styrke vores erhvervsuddannelsessystem, og en del af nøglen til at gøre det bliver at sikre, at de unge kan det, der skal til, når de starter,« siger ungdomsuddannelsesordfører Ane Halsboe-Jørgensen (S) og fortsætter.

»Når vi går ind og sætter adgangskrav op det ene sted, så kan det have nogle konsekvenser det andet sted. Derfor synes jeg, at det er vigtigt at diskutere adgangskrav til gymnasier også«.

Ane Halsboe-Jørgensen understreger, at det ville skabe en skævvridning mellem ungdomsuddannelserne, hvis man indførte karakterkrav til erhvervsuddannelser uden at gøre det på gymnasier, hvor det dermed ville blive lettere at komme ind.

Udspillet fra regeringen vil lægge op til, at der skal være de samme krav til ansøgerne, lige meget om de vil på en erhvervsskole eller et gymnasium.

»For mig at se er vores ungdomsuddannelser ligestillet, og det vil sige, at der er et grundlæggende krav om, at eleverne skal kunne læse, skrive og regne, uanset om der er tale om en erhvervsuddannelse eller gymnasiet,« siger Ane Halsboe-Jørgensen.

Både Venstre og de Konservative har efterspurgt et karakterkrav til ansøgere til gymnasiet, efter det kom frem, at regeringen vil indføre adgangskravet på erhvervsskolerne.