Abdul kom i job efter kort tid i Danmark: »Han er en smaddergod kollega«

For knap halvandet år siden kom 32-årige Abdul Bari Hamdrad til Danmark som flygtning fra Afghanistan. I dag producerer han betonelementer hos en lokal virksomhed.

»Jeg er kommet til et nyt land, så jeg starter fra nul. Arbejde er vigtigt for mig, for jeg har mit liv i Danmark nu,« siger Abdu Bari Hamdrad. Halvandet år efter at være kommet til Danmark arbejder han i en ustøttet stilling hos CRH Concrete ved Roskilde. Fold sammen
Læs mere
Foto: Malene Anthony Nielsen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hver morgen møder Abdul Bari Hamdrad klokken seks for at støbe betonelementer hos CRH Concrete i Viby ved Roskilde.

Den 32-årige afghaner er ellers uddannet i computervidenskab fra universitetet i Jalalabad og har arbejdet som tolk for amerikanske soldater, men for godt halvandet år siden måtte han forlade sit hjemland, fordi han frygtede for sin sikkerhed.

I september 2015 ankom han til Danmark, fortæller Abdul. Han landede med fly i samme måned, som danskernes virkelighed var præget af billeder af vandrende flygtninge langs de danske motorveje.

I foråret kom han fra asylcentret til Roskilde, blev erklæret jobparat af kommunen og begyndte i maj i tre måneders virksomhedspraktik. I dag arbejder han i et ordinært job uden tilskud, og selv om produktionen af betonelementer til byggeriet har været en helt ny verden, er Abdul Bari Hamdrad godt tilfreds.

»Jeg er kommet til et nyt land, så jeg starter fra nul. Arbejde er vigtigt for mig, for jeg har mit liv i Danmark nu,« siger han.

Abdul Bari Hamdrad er historien om en flygtning, der hurtigt har fået begge ben placeret på det danske arbejdsmarked og er blevet integreret i sit lokalområde. Han bor tæt på sin arbejdsplads, kalder sine kolleger for venner og spiller hver uge volleyball inde i Roskilde.

»En smaddergod kollega«

Abdul Bari Hamdrad er en af 58 ansatte. Og han er en værdsat en af slagsen, fortæller produktionsleder Michael Høy Sørensen. Som en del af praktikforløbet tog Abdul krancertificat, og i slutningen af februar skal han videreuddanne sig til betonmager.

»Abdul er en smaddergod kollega, han er stabil og er hurtigt kommet efter det faglige,« siger Michael Høy Sørensen.

2.800 flygtninge kom som Abdul i ordinært, ustøttet job i perioden fra januar til oktober sidste år, viser en ny opgørelse fra Dansk Arbejdsgiverforening, DA. Det er mere end en tredobling sammenlignet med samme periode året før.

Hos CRH Concrete har man ansat tre flygtninge, efter at de har gennemført virksomhedspraktikken, og yderligere en syrer er i praktik.

Abdul er imidlertid en atypisk historie. Landets myndigheder, kommuner og virksomheder har således i årevis slidt med at finde job til et stigende antal flygtninge og migranter, der er ankommet til Danmark for at søge asyl.

Det har da heller ikke været nemt at skulle begynde forfra, forklarer Abdul Bari Hamdrad.

»Det var hårdt i starten, for jeg kunne ikke dansk. Jeg vidste, at jeg ikke kunne komme til at arbejde med computervidenskab, men det var vigtigt for mig at finde et arbejde, så jeg er glad. Det eneste jeg mangler er min familie,« siger han.

Abdul måtte forlade kone og to børn i Afghanistan. Hvornår de kan blive genforenet, ved han ikke.