Aarhus Kommune: Kontrol af jobrotationsordning skal ikke strammes

Der er nok kontrol med jobrotationsordningen, lyder det fra Aarhus Kommune efter en sag, hvor virksomheder har fået udbetalt penge på falsk grundlag.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

»Langt de fleste virksomheder snyder ikke, og det skal ikke gå ud over dem.«

Sådan lyder det fra Aarhus Kommune, der ikke har valgt at øge kontrollen med jobrotationsordningen, efter det er kommet frem, at virksomhederne PlayNation og GSN Web Development ifølge TV 2 har fået penge ud af jobrotationsordningen gennem falske uddannelser.

»Vi har en effektiv kontrol, så vi fangede det hurtigt, og politiet arbejder nu med sagen. Men jeg er forbitret over, at virksomheder snyder. Jobrotationer og andre ordninger handler om at hjælpe folk, der ikke har et job, med at komme i beskæftigelse,« siger rådmand for Magistratsafdelingen for Sociale Forhold og Beskæftigelse i Aarhus Kommune Thomas Medom (SF) og uddyber, at kommunen blandt andet ikke har indført mere kontrol efter hændelsen, fordi udgangspunktet er at have tillid til virksomhederne.

Kommunen bevilligede 16,4 millioner kroner til virksomhederne, men det viste sig, at de havde snydt sig til pengene. Efter kommunen fik flere henvendelser fra de ledige i jobrotation iværksatte den et tilsyn og stoppede udbetalingerne. Derfor nåede Aarhus kommune kun at udbetale 1,5 million kroner af bevillingen.

Thomas Medom håber ikke, at man fra politisk side vil begynde at øge kontrollen.

»Jeg vil synes, at det er ærgerligt, hvis det fører til, at man indskrænker nogle af de her ordninger, der faktisk hjælper folk tilbage på arbejdsmarkedet. Især hvis det betyder, at man flytter penge fra at hjælpe folk i beskæftigelse til at kontrollere endnu mere,« siger han.

Også Københavns Kommune har haft en sag, hvor jobcenteret, ifølge TV 2, har udbetalt mere end 35 millioner kroner i jobrotationsydelse til callcenter-virksomheden 24native samt to andre firmaer med samme ejer. Ifølge vikarerne afløste de dog slet ikke de ansatte på arbejdspladsen.

Beskæftigelsesminister Henrik Dam Kristensen (S) har sat Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering til blandt andet at skrive til alle kommuner for at indskærpe behovet for kontrol, og derudover bedt styrelsen om at undersøge, om ordningen bliver misbrugt andre steder. Er det tilfældet, skal det stoppes, fastslår ministeren.