Aarhus-borgmester: Udemokratisk at K forlader helhedsplan

Det går imod nogle af de grundlæggende værdier i et demokratisk samfund, når de Konservative i Aarhus ikke længere støtter helhedsplanen for Gellerupparken, fordi en stormoské skal opføres tæt på området. Det mener Aarhus-borgmester Jacob Bundsgaard.

Det er ærgerligt og trist, at De Konservative i Aarhus har trukket støtten til det store byfornyelsesprojekt i Gellerupparken på grund af et politisk flertal om at opføre en ny stormoské på Bautavej, der ligger et stenkast fra Gellerupparken.

Sådan siger borgmester i Aarhus Jacob Bundsgaard (S), der mener, at de Konservative svigter nogle af de grundlæggende værdier i det danske samfund ved at bakke ud af helhedsplanen.

»Jeg synes, det er ærgerligt og trist, at de Konservative har truffet den beslutning. Der er skabt en god ramme om udviklingen i Gellerup gennem helhedsplanen, så det ærgrer mig meget. Det er et spørgsmål, hvor vi har at gøre med nogle af de helt grundlæggende principper i demokratiet om religionsfrihed og ytringsfrihed, så det er trist, at Konservative ikke vil stå vagt om de værdier,« siger Jacob Bundsgaard til Berlingske Nyhedsbureau.

Den konservative beslutningen har ifølge byrådsmedlem og 2. viceborgmester i Aarhus, Marc Perera Christensen (K), været længe undervejs.

»Det er ikke nogen let beslutning af træffe. Men opførelsen af en stormoské klods op af området vil efter vores opfattelse underminere de ønskede effekter af helhedsplanen. Grundlæggende vil dette modvirke den opløsning af indvandrerghettoen, som vi ønsker,« siger Marc Perera Christensen i en pressemeddelelse og giver samtidig udtryk for, at der på områder som beskæftigelse, uddannelsesgrad og kriminalitet heller ikke er sket en mærkbar positiv udvikling i området.

Jacob Bundsgaard er lodret uenig med Marc Perera Christensen, og borgmesteren er fortsat yderst tilfreds med den helhedsplan, som et politisk flertal i Aarhus stadig står bag.

»Jeg synes ikke, de Konservative har ret i, at en opførelse af en stormoské modarbejder det grundlæggende i helhedsplanen. Jeg har bestræbt mig på at finde et kompromis, hvor man både kan stå vagt ved de demokratiske principper, samtidig med vi tager hensyn til, at nogle partier gerne ser moskéen placeret uden for helhedsplanen, hvilket den også er,« siger Jacob Bundsgaard og fortsætter:

»Helhedsplanen kommer til at køre videre uden ændringer. Der er et flertal, så rent praktisk får beslutningen ingen konsekvenser, men det er utrolig ærgerligt, at Marc Perera og de Konservative ikke længere bakker op om en fælles politisk plan,« siger borgmesteren.

Venstre har også tidligere truet med at trække sig fra projektet, hvis stormoskéen skal opføres for tæt på boligområdet, men der vil gå nogen tid, inden partiet træffer sin beslutning. Uanset hvad, vil der fortsat være et politisk flertal for at gennemføre helhedsplanen i Aarhus.