Årets taber er Venstre - Alternativet er årets vinder

Ét år er gået siden folketingsvalget. Vi kårer partiet med størst tilbagegang og partiet med størst fremgang.

Uffe Elbæk i gang med alternative aktiviteter til Folkemødet 2016. Fold sammen
Læs mere
Foto: Asger Ladefoged

Et år er gået siden seneste folketingsvalg. Året har budt på knap 100 meningsmålinger i Berlingske Barometer, og det er for alvor tid til at gøre status. Hvilke partier har klaret sig godt, og hvem har mistet vælgeropbakning siden valget?

Lad os først kigge på partierne, der var lige ved at opnå flere vælgere..

Enhedslisten har i flere måneder ligget og bølget på kanten af en fremgang. I denne uge er der dog ingen sikker fremgang at spore. I begyndelsen af 2016 gik Radikale en smule frem, men fremgangen er allerede forduftet igen. Noget tilsvarende kan siges om Socialdemokratiet - bare med omvendt fortegn. For nyligt kunne vi konstatere en tilbagegang til det gamle arbejdsparti, men den målte tilslutning er igen kravlet op inden for grænsen af den statistiske usikkerhed.

I blå blok mistede Dansk Folkeparti tidligere på året vælgere, men også her ligger ændringen nu i ly af den statistiske usikkerhed.

Og nu til kåringen. Det bliver Alternativet, der kan kalde sig årets vinder. Med en tilslutning på 7,3 procent i denne uges barometer har partiet fået en vælgeropbakning, som kun de færreste havde forventet.

Venstre er årets taber. Partiet ligger på det laveste niveau i 25 år. Denne uges tilslutning på 17,7 procent er statistisk signifikant under valgresultatet.

Berlingske Barometer viser et gennemsnit af de politiske meningsmålinger, der er blevet offentliggjort inden for de seneste 31 dage. En avanceret model ligger til grund for beregningen. Blandt andet tillægges nyere målinger mere vægt end ældre og de enkelte institutter vægtes efter deres måde at indsamle data på. Gå selv på opdagelse i Berlingske Barometers mange data her.