Åbningsdebatten på tre minutter

Politikerne har debatteret i timevis i folketingssalen. Er du lige kommet hjem fra arbejde, eller har du bare ikke gidet at følge med i dag, så serverer politiko.dk her udvalgte hovedpointer fra åbningsdebatten.

I dag er der åbningsdebat i Folketinget, som ofte varer til aftentimerne. Her skal politikerne debattere om blandt andet statsminister Lars Løkke Rasmussens åbningstale fra tirsdagens åbning af Folketinget. DFs formand Kristian Thulesen Dahl har ordet, mens Venstres Søren Gade og Jakob Ellemann-Jensen lytter. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jens Nørgaard Larsen

De folkevalgte på Christiansborg har siden klokken ti torsdag formiddag været i gang med årets maraton-debat, åbningsdebatten, hvor statsministerens åbningstale debatteres i folketingssalen.

Debatten er langt fra færdig - den slutter typisk først omkring midnat - men politiko.dk har forsøgt at lave et kort og overskueligt sammendrag af nogle af de vigtigste pointer fra dagens ordudvekslinger indtil videre.

Og det her er altså den seriøse version - alt det gak og løjer af humoristiske og spydige bemærkninger, som dagen traditionen tro også er leveringsdygtig i, må du få et andet sted. Eksempelvis på politiko.dks liveblog her, hvor fire nye MFere dagen igennem har delt tanker og oplevelser.

Mette Frederiksen og et nyt dagpengekrav

Debattens klart største nyhed blev leveret allerede kort efter startskuddet - nemlig da Socialdemokraternes formand Mette Frederiksen slog fast, at der skal flere penge på bordet, hvis Danmarks største parti skal med i en aftale om et nyt dagpengesystem.

»Det er afgørende, at vi nu får skabt et robust dagpengesystem. På den baggrund er det vores opfattelse, at der vil være behov for yderligere finansiering. Hvordan og hvor meget må vi forhandle om. Men en samlet løsning findes næppe inden for de nuværende rammer. Det bør 90 mandater i Folketinget kunne finde sammen om. Ellers er vi i Socialdemokratiet ikke med,« sagde hun i sin tale.

Læs mere her: Mette F kræver nu flere penge til dagpengesystem

Det udløste straks ros fra de andre røde partier - men dog kortvarigt - for uden for folketingssalen gjorde S-formanden det klart, at hun ikke vil gøre brug af »dagpengeflertallet«, det alternative flertal udenom regeringen, til at lave en aftale om dagpenge uden Venstre. Heller ikke selvom DFs Kristian Thulesen Dahl pressede på og anklagede hende for at udstyre regeringen med »en vetoret«. Mere om det her.

Dansk Folkeparti og de 0.8 pct.

Dansk Folkepartis formand Kristian Thulesen Dahl afslørede - efter at være blevet udfrittet om emnet af adskillige socialdemokratiske politikere - at partiet allerede før finanslovsforhandlingerne er gået i gang (de starter fredag morgen, red.) har droslet ned på ambitionerne til den offentlige vækst.

DF gik til valg på at en vækst på 0,8 pct., men det tror han ikke længere på bliver en realitet:

»Er det rigtigt, at vi ikke når op på en reel vækst på 0,8 procent næste år? Ja, det tror jeg, er rigtigt,« sagde han fra talerstolen, men tilføjede straks:

»Er det så det samme som, at vi ikke kan løfte de kerneprioriteter, vi har i forbindelse med finanslovsforslaget? Nej, det tror jeg ikke.«

Støttepartiets prioriteter

Og det leder direkte videre til næste nedslag.

For det var som om, at Venstres politiske ordfører Jakob Ellemann-Jensen nærmest tog hul på de kommende finanslovsforhandlinger midt i folketingssalen, da han bad DF-formanden pege på, hvad det store støtteparti vægter tungest af alle punkterne på deres ønskeseddel, når nu en skarp prioritering er nødvendig.

For, som Jakob Ellemann-Jensen beskrev det: »Kassen er tom«.

Kristian Thulesen Dahl slog fast, at tre områder har »allerhøjeste prioritet« i de kommende forhandlinger: Sygehusene, ældreplejen og politiet. Og han lod også Venstre vide, at der venter hårde forhandlinger.

»Opgiver vi på forhånd kampen om et bedre sundhedssystem, om en bedre ældrepleje, og opgiver vi kampen for et bedre politi? Svaret er nej.  Kan det lade sig gøre inden for den økonomiske ramme, der er? Det kommer da an på, om man er villig til at komme os i møde,« siger han.

Og så gled han fuldstændig af på Jakob Ellemann-Jensens forsigtige føler på, om ikke nogen af DFs ønsker kan vente et år eller flere, når nu det i år er småt med pengene. Den fik V-ordføreren direkte tilbage i hovedet, for så kan det samme vel være tilfældet med nogle af regeringens prioriteter i finanslovsudspillet, lød det fra Thulesen Dahl.

Venstre og et ukendt antal arbejdspladser

Venstres politiske ordfører Jakob Ellemann-Jensen kastede sig ud i en noget utraditionel tale - og politiske venner og modstandere kvitterede med applaus på de sociale medier - da han selv stillede og besvarede de spørgsmål, han forventede ville komme fra de øvrige partier.

Hvad han dog tydeligvis ikke havde forberedt sig på var det markante fokus fra den røde opposition på antallet af private arbejdspladser i regeringens finanslovsudspil.

»Man kan sige, at det med garanti vil give flere arbejdspladser, end hvis regeringen ikke tager de initiativer, vi lægger op til,« lød det indledende fra Jakob Ellemann-Jensen, der dog klart afviste at komme med præcise bud på et antal, uanset hvor mange gange han blev spurgt om det samme.

Det udløste krasse kommentarer både i salen og på sociale medier, hvor flere Socialdemokrater henviste til en artikel fra dagens Børsen, hvor økonomer i Finansministeriet vurderer, at regeringens finanslovsudspil vil skabe 500 private jobs.

Liberal Alliance og en (måske tom) trussel

Ikke underligt var det, da Liberal Alliances ordfører Simon Emil Ammitzbøll havde talerstolen, at debatten for alvor blev ledt hen på emnet topskat. Men. Det handlede måske endnu mere om Lars Løkke Rasmussens fremtid som statsminister end om skat.

For gang på gang blev ordføreren bedt om at forholde sig til tidligere udtalelser fra LA-formand Anders Samulesen om partiets krav om topskattelettelser i forårets kommende skatteaftale.

Socialdemokraternes Jeppe Bruus var den første til at spørge direkte - og adskillige fulgte trop:

»Skal vi forstå det sådan, at hvis ikke regeringen i en kommende skattereform leverer en lavere topskatteprocent, så vælter Liberal Alliance regeringen?« spurgte Jeppe Bruus.

»Nu skal man jo ikke starte med at true med at vælte. Men det skal forstås sådan, at vi har uanede forventninger til statsministerens forhandlingsevner, om ikke til solen brænder ud, så i hvert fald til forårets skatteforhandlinger,« lød det fra Simon Emil Ammitzbøll.

LA-ordføreren svarede aldrig klart ja eller nej på spørgsmålet - men gjorde det klart, han bakker fuldt og fast op om udtalelserne fra sin formand Anders Samuelsen, omend socialdemokraterne »fejlciterede« ham i deres spørgsmål. Og så kan Lars Løkke Ramussen gruble over, hvordan det lige skal tolkes.

#ennypolitiskkultur

Før valget blev de spået meget små chancer for overhovedet at komme ind. Men Alternativet var den store overraskelse, blev valgt ind med ni mandater, og var altså parti nummer seks, der kunne indtage Folketingets talerstol.

Og efterfølgende lød der mange rosende ord fra flere sider i folketingssalen - også over partiets alternative, anderledes og positive debatstil og tilgang i dagens løb generelt.

Det var Alternativets politiske ordfører Rasmus Nordqvist, der holdt talen, og hans afsluttede den med at henvende sig direkte til hvert og ét af de øvrige partier for her at komme med bud på, hvor de har interesse-overlap og mulighed for at samarbejde.

Og så lige en disclaimer: Det her er et kort sammendrag, skrevet før debatten er slut. Rigtig mange andre emner har været på dagsordenen og mange andre skarpe anklager, spørgsmål og samarbejdsindbydelser er udvekslet mellem politikerne på tværs af partiskel. Hele debatten kan ses på Folketingets hjemmeside her.

Og du kan også læse den liveblog, som har kørt hele dagen her på politiko.dk med input fra fire nye folketingsmedlemmer: Marcus Knuth (V), Peter Hummelgaard Thomsen (S), Laura Lindahl (LA) og Rune Lund (EL)