Åbenmundet DSU-formand trækker sig

Camilla Schwalbe føler, at hun har aftjent sin værnepligt og stopper efter blot to år som formand for DSU. Årsagen har intet med partiets øjeblikkelige tilstand at gøre, understreger hun.

Arkivfoto. Formand for DSU, Camilla Schwalbe, på talerstolen ved Socialdemokraterne Kongres sidste år. Nu har hun meddelt, at hun trækker sig som DSU-formand. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Formanden for Danmarks Socialdemokratiske Ungdom (DSU), Camilla Schwalbe (S), forlader sin post. Det oplyser hun torsdag eftermiddag på sin Facebook-profil.

»Normalt er man DSU-formand i fire år, man genvælges efter to. Jeg har dog besluttet ikke at genopstille til kongressen i maj,« skriver hun og uddyber:

»Årsagen til det er, at jeg efter ti år i DSU kan mærke, at jeg har aftjent min værnepligt. DSU er en fantastisk organisation, ville ikke have tilbragt min ungdom andetsteds. Jeg har knoklet de sidste to år - i en svær tid - har leveret helhjertet, men har nu brug for at komme ud på arbejdsmarkedet og få tid til venner, kommunalbestyrelse, familie og privatliv.«

Socialdemokraterne har gennem lang tid kæmpet med lav vælgertilslutning i meningsmålingerne, men det er ikke på baggrund af modvind i befolkningen, at formanden for ungdomspartiet stopper, slår hun fast.

»Min beslutning har intet at gøre med DSU, partiets tilstand eller andet, men er min helt egen beslutning (og nej, jeg er ikke gravid :-)). Luftmadrasser og et liv i pendulfart er både sjovt og spændende, men på et tidspunkt skal vi alle videre. At være socialdemokrat forpligter, og det ansvar vil jeg fortsat tage på mig,« skriver hun.

Camilla Schwalbe har trods det socialdemokratiske blod i årene ofte kritiseret moderpartiet.

Det skete senest i januar i forbindelse med salget af DONG-aktier til den amerikanske investeringsbank Goldman Sachs, hvor ungdomsformanden tog del i en demonstration på Christiansborg Slotsplads mod salget, som Schwalbe betegnede som »et demokratisk svigt«.

»Partierne inde på Christiansborg, som lige om lidt underskriver en aftale mellem DONG og Goldman Sachs, er ved at skrive under på aftale, som er hovedløs og vil gå over i historien som et kæmpe demokratisk svigt,« sagde DSU-formanden fra talerstolen.

»Mange siger til mig, at det her ikke er et spørgsmål om politik, men om forretning. Det er jeg hamrende uenig i. At Danmark skal overlade så væsentlig en del af infrastrukturen til en skruppelløs investeringsbank, det er et kæmpe politisk slagsmål, måske et af de største i den nyere danmarkshistorie,« sagde hun.

I slutningen af sidste år rettede Camilla Schwalbe ligeledes hård kritik af »de voksne socialdemokrater«, da regeringen indgik en finanslovaftale med Venstre og de Konservative, efter det ikke lykkedes at nå til enighed med Enhedslisten.

»Hvad laver mit parti? Jeg kan ikke finde ord. Socialdemokratiske kongstanker bliver ofret for en stakket frist for bordenden af Danmark,« skrev Camilla Schwalbe på Twitter sent tirsdag aften, da blækket på finanslovaftalen for 2014 dårligt var tørt.

Danmarks Socialdemokratiske Ungdom er med mere end 2.500 medlemmer landets største politiske ungdomsorganisation.