A-kasser: »Uhyggeligt« mange har mistet dagpengene

Formanden for A-kassernes Samvirke er bekymret for de 5.000 personer, som har mistet dagpengene uden at overgå til andre former for offentlige ydelser.

Foto: Thomas Lekfeldt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er et »uhyggeligt« stort antal danskere, der er røget ud af dagpengesystemet.

Sådan lyder det fra direktør i AK Samvirke, a-kassernes brancheorganisation, Verner Sand Kirk, efter nye tal har vist, at 50.648 personer har mistet retten til dagpenge de seneste to år.

Da reformen i 2010 blev vedtaget af de borgerlige med støtte fra de Radikale var forudsætningen, at omkring 2.000-4.000 ledige ville opbruge den forkortede dagpengeperiode hvert år. Men alene sidste år opbrugte 16.748 retten til dagpenge.

»Det bekræfter desværre den tendens, vi har set længe. Dagpengereformen rammer langt hårdere end forudsat. Det er ikke bare et indfasningsproblem, men permanent, at uhyggeligt mange ryger ud,« siger Verner Sand Kirk.

Regeringen har nedsat en dagpengekommission, der senest til september vil komme med dets anbefalinger til en reform af dagpengesystemet.

Verner Sand Kirk havde dog gerne set, at regeringen havde »rettet op« på reformen på et langt tidligere tidspunkt.

»Vi havde jo i mange omgange troet, at man nu ville erkende, hvor voldsomt det her har været, og så sætte uret i stå og lave et timeout, indtil man fik et mere permanent system,« siger Verner Sand Kirk.

Han erkender, at regeringen har sat ind med forskellige hjælpeforanstaltninger for at sikre offentlige ydelser til nogle af de danskere, der er røget ud af dagpengesystemet.

»Der har været forskellige afbødeforanstaltninger på kontanthjælpsniveau for dem, der ellers ikke er berettiget til kontanthjælp, og som har reddet rigtig mange. Nogle er også blevet så gamle, at de er blevet efterlønsberettiget,« siger a-kassedirektøren.

»Men der er stadig omkring 5.000 personer, som ikke får noget som helst, fordi de ikke fanges op af midlertidige ydelser eller er faldet ud af dem. Vi vil i år se mange tusinde ryge ud af den midlertidige arbejdsmarkedsydelse. Af dem vil to tredjedele måske stå uden noget som helst,« vurderer Verner Sand Kirk.