9 afsløringer om partistøtte

Her er et udpluk af Berlingskes afsløringer af omgåelse eller brud på partistøttereglerne.

ARKIVFOTO: Danske penge. Pengesedler og mønter. Fold sammen
Læs mere
Foto: Bax Lindhardt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Berlingske har igennem længere tid undersøgt de politisk-økonomiske relationer mellem politikere og økonomiske sponsorer.

I adskillige tilfælde er partistøtteloven blevet omgået eller direkte brudt. Her er et lille udpluk af Berlingskes undersøgende journalistik:

11. november 2013

Socialdemokraternes borgmesterkandidat i Aalborg, Thomas Kastrup-Larsen, havde via en hemmelig pengeklub modtaget beløb over 20.000 kroner til sin valgkamp, hvilket er en omgåelse af reglerne.

Nordjyske socialdemokrater måtte tilbagebetale et ukendt beløb til donorerne. Læs mere her.

28. november 2014

Ni politikere fra V og K modtog 25.000 kr. af Saxo Bank op til forrige valgkamp.

Donationerne blev kun i tre tilfælde indberettet til myndighederne og i flere tilfælde indkasseret på særdeles kreativ vis, så reglerne blev omgået. Saxo Bank betalte annoncer for V-næstformand Kristian Jensen, mens Claus Hjort Frederiksen kanaliserede pengene ind i et »erhvervsforum«. Læs mere her.

5. december 2014

Venstres trafikordfører, Kristian Pihl Lorentzen, modtog cirka 200.000 kroner fra økonomiske sponsorer uden at oplyse offentligheden om det.

Eksperter er ikke i tvivl om, at det er et brud på loven. Sagen bliver politianmeldt, men efterforskerne opgiver at rejse en sag på grund af lovens to-årige forældelsesfrist. Læs mere her.

11. december 2014

Borgerlige politikere har de seneste seks år modtaget over en kvart million kroner fra tobaksrelateret industri i Danmark. Politikerne har i flere tilfælde selv bedt om pengene.

Lægeforeningen er oprørt, da politikerne dikterer åbenhed om lægers relationer til medicinalindustrien, men ikke selv vil skabe mere gennemsigtighed om pengestrømmene til politikerne. Læs mere her.

17. december 2014

Den tidligere socialdemokratiske skatteminister, Benny Engelbrecht, modtog partistøtte fra en række fagbosser i Sønderjylland op til det seneste folketingsvalg og indgik en omstridt aftale om at stille op til lukkede møder med samme fagbosser efter valget. Læs mere her.

10. februar 2015

Alene fra 2007 til 2013 modtog landets politikere mere end 7,2 mio. kroner fra »anonyme« donorer, selv om myndighederne over for internationale anti-korruptionsmyndigheder har angivet, at der praktisk talt ikke findes anonyme donationer i Danmark.

Politikerne kender ofte de »anonyme« donorer, hvormed partierne ifølge eksperter bryder loven. Læs mere her.

24. februar 2015

Dansk Erhverv betalte ca. 70.000 kroner for beregninger af Liberal Alliances økonomiske politik i 2011. Det er at regne som partistøtte, men LA oplyste aldrig myndighederne om den økonomiske hjælp.

Daværende LA-medlem og ansat i Dansk Erhverv forsøgte at presse forskere til at tie om, hvem der betalte beregningerne. Læs mere her.

12. marts 2015

Indenrigsministeriet gav med hjælp fra Justitsministeriet fejlagtige oplysninger til offentligheden om partistøtteloven.

Flere partier kræver redegørelse for hele sagsforløbet. Læs mere her.

14. marts 2015

Tidligere energiordfører for Venstre, nu energi- og klimaminister, Lars Christian Lilleholt, brød Folketingets regler, da han hjalp en af sine valgkampsstøtter til at generere et betydeligt pengebeløb under en konference på Christiansborg.

Folketingets formand forlanger overskuddet tilbagebetalt. Læs mere her.