8 ud af 10 danskere vender DONG-salg ryggen

Otte ud af ti er imod regeringens og Folketingets planlagte salg af en del af DONG-aktierne til Goldman Sachs. »Sund skepsis, men...« lyder det fra Socialdemokraternes finansordfører.

Foto: Kasper Palsnov
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Regeringens planlagte salg af 19 procent af aktierne i det statsejede energiselskab DONG Energy til den amerikanske investeringsbank Goldman Sachs møder massiv modstand i befolkningen.

I en Gallup-måling foretaget for Berlingske svarer hele otte ud af ti, at de er uenige eller overvejende uenige i, at det er en god idé at sælge en bid af DONG til amerikanerne.

Og det er blandt alle partiernes vælgere, at DONG-salget får kritik. Knap syv ud af ti Liberal Alliances vælgere er modstandere af salget, mens det for Socialdemokraterne gælder 76 procent.

Socialdemokraternes finansordfører, Jesper Petersen (S), kan godt forstå kritikken, fordi aftalen netop indgås med Goldman Sachs, der er stærkt udskældt for sin rolle i den finansielle krise.

»Jeg kan godt forstå, at der er diskussioner om det, og at der især er et meget kritisk lys på Goldman Sachs. Et eller andet sted synes jeg, det er et sundhedstegn, at danskerne er skeptiske, når Goldman Sachs er involveret i noget. Jeg er også meget kritisk over for, hvad Goldman Sachs foretog sig i tiden op til og under finanskrisen, og jeg kan sagtens forstå, at meget af det afspejler sig i danskernes holdning,« siger han.

Men den sunde skepsis blandt danskerne kommer til at skygge over, hvad salget af statens aktier i DONG egentlig handler om, mener Jesper Petersen.

»DONG har selv bedt om at få tilført penge. Der er ikke tale om, at vi sælger DONG – det er stadig på statslige hænder efter den her kapitaludvidelse. Men vi har brug for at få tilført pengene, så vi kan satse massivt på havvindenergi, og det kommer til at give flere arbejdspladser,« understreger han.

Finansordføreren vil også gerne mane til ro, for selv om der er grund til at have en intuitiv skepsis over for den amerikanske investeringsgigant, er det en god og fornuftig aftale, der skal indgås med Goldman Sachs, lyder det.

»Det har været en meget grundig proces over snart et år med at finde dem, der ville give det bedste bud og være med til at tage risikoen for de meget store investeringer, der skal ske. Og Goldman Sachs’ tilbud er det bedste,« siger Jesper Petersen.

Mens befolkningen vender DONG-salget ryggen, ulmer det også i alle tre regeringspartier. Og den tidligere socialdemokratiske statsminister Poul Nyrup Rasmussen kaldte i sidste uge aftalen for »en katastrofe«. Den udmelding er hele syv ud af ti danskere ifølge Gallup-målingen enige i, og de frygter samtidig, at aftalen vil koste det danske samfund mange milliarder.

Det samme gør sig gældende for de socialdemokratiske vælgere, hvor også lige knap syv ud af ti er enige med den tidligere statsminister. Men det rokker ikke på det største regeringspartis beslutning om at stå fast.

»Vi kan ikke undgå at høre argumenterne og se den opfattelse, der er. Det kan vi selvfølgelig ikke. Men jeg synes omvendt også, at det ville være stærkt angribeligt, hvis vi efterfølgende skulle stå til regnskab for ikke at have taget det bedste tilbud, vi kunne få,« siger Jesper Petersen.