50 afghanere har søgt hjælp gennem tolkeaftale

I alt har 50 afghanere søgt om hjælp gennem tolkeaftalen. Størstedelen er fra den danske ambassade i Kabul.

Arkivfoto. Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

42 nuværende og tidligere ansatte på den danske ambassade i Kabul har siden den militære tilbagetrækning i Afghanistan søgt om hjælp gennem den såkaldte tolkeaftale.

Derudover har otte tidligere tolke og andre lokale ansatte, der har samarbejdet med forsvaret, søgt hjælpen.

Det oplyser Forsvarsministeriet.

Bunken af ansøgninger er således steget siden torsdag. Her oplyste udenrigsminister Jeppe Kofod (S) til Berlingske, at 30 lokalt ansatte på ambassaden havde søgt hjælpen.

Danmark har mødt kritik for ikke at følge USAs eksempel og sikre sikkerhed for de lokale afghanere – tolke som andre – der har hjulpet de danske styrker i Afghanistan. Og som efter Vestens tilbagetrækning står udsatte over for Taleban.

Onsdag har fire generaler og tidligere forsvarschefer til Politiken sagt, at Danmark har en moralsk forpligtelse til at skabe sikkerhed for dem, der har hjulpet de danske soldater.

Spørger man udlændingeordfører for De Konservative Marcus Knuth, bør tolkeaftalen dog fortsat bero sig på individuelle vurderinger af risikoen for de enkelte afghanere.

»Vi opfordrer udenrigsministeren til en maksimal forhøjelse af sagsbehandlere, der kan imødekomme de ansøgninger, der er,« siger Marcus Knuth.

De Konservative var blandt de partier, der var med til at indgå tolkeaftalen. Marcus Knuth er dog åben over for at diskutere, hvorvidt tolkeaftalen som den ser ud nu skal forbedres.

»Grundlaget for den er fornuftigt, men vi er bekymrede over den tilspidsede situation i Afghanistan,« siger Marcus Knuth.

/ritzau/