40.000 job handler om tro frem for viden

Regeringen forsvarer sit budskab om at have skabt 40.000 nye job, selv om flertallet er deltids- og studiejob. Vælgernes mening vindes på tro og ikke fakta, vurderer politisk kommentator.

Socialdemokraterne vil næppe pille plakater ned, selv om borgerlige partier kritiserer dem for at være misvisende med budskabet om, at regeringen har skabt 40.000 nye job i det private.

Det er endnu uvist, hordan vælgerne vil reagere på kampen om tallene, siger politisk kommentator og chefredaktør på Fyns Amts Avis Troels Mylenberg.

»Jeg tror ikke, det her får regeringen til at droppe argumentet i valgkampen. Det kan være, de tænker over, at det skal suppleres med andre ting. Men det er en vigtig del af regeringens argumentation, at man vil påvise, man har skabt flere job,« siger han.

Jyllands-Posten har set nærmere på regeringens påstand om, at den har skaffet 40.000 job i det private de seneste fire år, og fundet ud af, at størstedelen ifølge regeringens selv er deltids- eller studiejob. Samtidig viser det sig, at den samlede arbejdstid i det private er faldet med 0,25 procent i løbet af fire år.

Det har fået Venstre, de Konservative og Liberal Alliance til at kritisere regeringen for at lave et skønmaleri af dansk økonomi.

»Det er både manipulation og vildledning med det formål at få danskerne til at tro, at regeringen har helt styr på den økonomiske udvikling,« siger Liberal Alliances finansordfører, Ole Birk Olesen (LA).

Men ifølge Troels Mylenberg er det ikke en soleklar møgsag for regeringen.

»Det kommer an på, hvad den enkelte modtager af budskabet synes. Mig bekendt har regeringen ikke skrevet specifikt, at det var 40.000 fuldtidsjob, og vi er jo inde i valgkamp-modus, så det handler ikke så meget om, hvem der har ret, men om hvem der får ret. Det er kampen om den offentlige mening,« siger han.

Socialdemokraternes finansordfører, Jesper Petersen (S), holder fast i, at regeringen ikke har pakket noget ind.

»Der er ingen af de her tal, der er hemmelige. Vi har påpeget fuldstændig korrekt, at der er kommet 40.000 flere i arbejde de seneste fire år,« siger han.

De borgerlige partier mener, at faldet i arbejdstimer i det private skriger på økonomiske reformer. Men her påpeger Torben M. Andersen, der er professor ved Aarhus Universitet og tidligere overvismand, at der er økonomisk fremgang at spore i dansk økonomi.

»Det Økonomisk Råd vurderer, at beskæftigelsen ligger noget under det strukturelle niveau. Det betyder, at der er plads til en betydelig beskæftigelsesstigning, før strukturerne bliver en bremse. Det hænger blandt andet sammen med den række af reformer, der er på vej igennem systemet, som øger arbejdsudbuddet,« siger han og fremhæver eksempelvis den højere pensionsalder.

»Man kan sagtens diskutere strukturerne og behovet for reformer, men jeg mener ikke, man kan slutte et behov lige præcist ud af de her tal,« siger han.

Overvismanden mener dog, tallet 40.000 har været tolket noget hårdere, end det har kunne holde til.

Troels Mylenberg forudser, at nogle vælgere vil blive styrket i deres mistro til politikerne og regeringen af sagen, mens andre vil blive opmærksomme på, at regeringen har fået 40.000 danskere i arbejde.

»Vi er derude, hvor politik så tæt på målstregen er et spørgsmål om tro i stedet for viden,« siger chefredaktøren.