4 ting vi lærte af dagens udvidede spørgetime

Den seneste spørgetime blev aflyst, da statsministeren var på udlandsrejse. Så der var nok at tage fat på - mente nogle. Mette Frederiksen synes dog ikke, regeringen var kommet med noget siden sidst. Faktisk er Løkke inde i en »tavs periode«, sagde hun i dagens spørgetime. Politiko.dk fulgte med og giver dig her fire ting, vi lærte.

Johanne Schmidt Nielsen havde Ekstrabladet med til spørgetimen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jens Astrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Politiko.dk fulgte dagens spørgetime i folketingssalen. Her får du de fire vigtigste ting fra dagens krydsild.

1. »2025-planen bliver afgørende for Danmarks fremtid«

Lars Løkke Rasmussen tog i sin indledende redegørelse udgangspunkt i søndagens 1. maj.

Det er en kampdag for det arbejdende Danmark, sagde Løkke. Dem skal vi værdsætte, hvad enten de mødte op eller ej, fortsatte han. Og derfor skal vi øge gevinsten ved at arbejde. Den er simpelthen for lille, fuldendte han sin tur fra den socialdemokratiske mærkedag over i det blå Danmarks håb om og arbejde for skattelettelser.

Og vupti, så var statsministeren ovre i en snak om den 2025-plan Løkke og co. barsler med til efter sommerferien.

»Regeringen har snart været regering i et år, så det varer ikke længe før, det hele er regeringens skyld,« sagde Lars Løkke Rasmussen.

Lars Løkke Rasmussen (V) til dagens spørgetime. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jens Astrup.

»Og hvis det ikke er vores skyld, så er det nogen andres skyld. Flygtningenes skyld, globaliseringens skyld, skattetrykkets skyld, markedskræfternes skyld; nogen skal nok have skylden. Jeg lytter til det hele og er også modtagelig,« sagde Løkke.

»Men jeg vil også gerne sige, helt stilfærdigt, at jeg tror, det er lidt vigtigt, vi lægger polemik og paradeforslag til side og bruger tiden på at finde holdbare løsninger. Det kan godt lade sig gøre,« slog statsministeren fast. Og så udråbte han ellers efterårets skatteforhandlinger og 2025-planen til afgørende vigtige for ikke bare regeringen (der jo har en LA-deadline om skattelettelser inden jul hængende over hovedet), men også for hele Danmarks fremtid.

»Jeg kan allerede høre, at nogen siger, at den her plan bliver helt afgørende for regeringens fremtid. Og var det så bare det. Men i virkeligheden er det langt mere alvorligt. Den her plan bliver afgørende for Danmarks fremtid,« sagde Løkke.

Og mens Twitter plejer at være på overarbejde, når ivrige folketingsmedlemmer fra både rød og blå blok kommenterer på de talte ord i folketingssalen, så var det sociale medie bemærkelsesværdigt stille på dette tidspunkt af spørgetiden. Kun et enkelt tweet blev det til - fra en glad Anders Samuelsen, der erklærede sig enig i statsministerens udlægning:

2. Mette Frederiksen synes, Løkke er »inde i en tavs periode«

»Det plejer at være sådan, at når jeg forbereder mig til spørgetimen, så har statsministeren givet interviews, der er kommet et udspil fra regeringen eller der er indkaldt til noget, man kan spille bold op ad. Der er en uenighed, der er noget, der skal afklares eller der er noget, vi skal nå til enighed omkring,« sagde Mette Frederiksen, mens Løkke tydeligvis ikke helt vidste, hvad der ventede.

»Jeg kunne bare konstatere, at der forud for i dag ikke var citater, interviews eller udspil, vi kunne diskutere. Statsministeren er inde i en tavs periode,« sagde Mette Frederiksen, mens Løkke lyste op i et stort smil.

Derfor ville Mette Frederiksen gerne bruge spørgetimen på at gøre status. For hvordan synes statsministeren egentlig selv, det går, spurgte Mette Frederiksen.

Socialdemokraternes formand, Mette Frederiksen, benyttede tirsdagens spørgetime med statsministeren til at angribe Lars Løkke Rasmussen (V) på Venstre-regeringens egne succeskriterier.

»Statsministeren har flere gange sagt, at han ikke ønsker at være statsminister for enhver pris. Der er udstukket fire ledestjerner, som skal definere, om regeringen er en succes,« sagde S-formanden og opremsede de fire ledestjerner, Løkke lancerede i et tiltrædelsesinterview med Berlingske sidste år, inden hun så selv svarede på, hvordan hun selv mente, det gik med statsministerens aktuelle form:

»Status er, at BNP er lavere, end da regeringen overtog magten, væksten i år er næsten halveret, og vækstmålene er nedjusteret tre gange i træk,« sagde Frederiksen, mens Løkke på sin plads lignede en, der bestemt ikke var enig.

Mette Frederiksen mener, at Løkke er inde i en tavs periode. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jens Astrup.

»Helt kort, kan statsministeren bekræfte, at vort lands bruttonationalprodukt er faldet, og er statsministeren egentlig tilfreds med den status, der kan gøres i dag,« sagde Mette Frederiksen.

»Nej, jeg kan ikke bekræfte, at bruttonationalproduktet er faldet. Det kan jeg ikke bekræfte. Jeg kan bekræfte, at de fremadrettede vækstprognoser er justeret ned - ligesom de i øvrigt blev det hver eneste gang, man lagde en prognose frem under fru Mette Frederiksens regeringstid,« sagde statsministeren og fortsatte:

»Jeg må sige, at det er et meget hurtigt step tilbage fra ansvarlighedens åg, når man tegner det der billede.«

»Alle de stramninger, vi har lagt op til, omkring integrationsydelse, familiesammenføringsregler og alt muligt andet, der har S og R jo strittet. Strittet,« svarede Løkke, mens hans tommelfingre pegede i hver sin retning ud til siderne.

»Så man kan jo prøve at tænke tanken: Hvordan ville man have håndteret den her flygtningesituation, der opstod sidste efterår i en regering Thorning/Østergaard. Man ville jo ikke kunne have handlet på den. Vi har handlet. Og jeg skal ikke tegne noget paradisisk billede, for vi er stadig under pres. Og der skal givetvis gøres mere,« sagde Løkke.

Og så diskuterede de to ellers om omprioriteringsbidrag, minusvækst/realvækst, flygtningetilstrømning og initiativer til at stoppe den og meget mere. Uden overhovedet at blive enige.

3. Løkke læser helst ikke Ekstra Bladet - og afviser ikke at pensionsalderen skal stige

Enige blev Johanne Schmidt-Nielsen og Løkke heller ikke. Enhedslistens frontfigur havde taget Ekstra Bladet med i folketingssalen.

Hun var »bekymret« efter at have læst avisen i morges, bekendtgjorde hun. Ikke for avisens fremtid, men for danskernes fremtid. Fordi »finansministeren og i øvrigt også Venstres finansordfører« i avisen åbner op for, at pensionsalderen skal sættes op, sagde Johanne Schmidt-Nielsen.

»Vil statsministeren bekræfte, at der er overvejelser om at sætte pensionsalderen op?« spurgte Johanne Schmidt-Nielsen efter at have påpeget, at det ville være forkert, fordi Danmark i forvejen har en af »Europas højeste pensionsaldre og en af de mest holdbare økonomier.«

 

»Jeg har ikke ødelagt mit morgenhumør ved at læse Ekstra Bladet. Det undgår jeg så vidt muligt,« svarede Løkke muntert og fortsatte så mere alvorligt:

»Jeg er ikke i stand til at kommentere på det konkrete indhold i den artikel, jeg har ikke læst den, må jeg blankt indrømme.«

Regeringen har »ingen aktuelle planer for nærværende« om at hæve pensionsalderen, bedyrede Løkke uden dog at afvise, at det kunne komme på tale i fremtiden. Den udmelding var ikke »betryggende« for Johanne Schmidt-Nielsen. »Ingen aktuelle planer for nærværende«, gentog hun forundret, holdt derefter en lang pause og afkrævede så et »klart svar« fra statsministeren.

»Vi lægger efter sommerferien en plan frem for Danmark. Det er ikke en plan, der findes nu. Vi lægger den frem efter sommerferien,« sagde Løkke og gik i øvrigt så i rette med, at Danmark har en meget holdbar økonomi, sådan som Johanne Schmidt-Nielsen »kækt« havde sagt. Råderummet er skrumpet ind, der er en flygtningeregning at betale, og derfor er det »ansvarlige« at kaste et langt lys på dansk økonomi, sagde Løkke og forbeholdt sig retten til at lægge forslag frem, der ifølge ham vil kunne gavne Danmark i fremtiden. Uden altså at skyde historien i det Ekstra Bladet, Løkke helst ikke læser, ned.

I Børsen i april 2015 kaldte statsministeren, der dengang var oppositionsleder, det i øvrigt et »masochistisk fokus« at lade pensionsalderen stige fra 67 til 68 år allerede fra 2025 i stedet for i 2030.

4. Samuelsen glæder sig over, at Løkke ikke afviste et LA-forslag

Så var det Anders Samuelsens tur.

Han taler ofte om skat og skattelettelser, når der er spørgetid. Men det gjorde han ikke i dag. Ikke som sit hovedtema, i hvert fald.

Bevares, LA-formanden rundede indledningsvis partiets forslag om, at der kan hentes 29 milliarder kroner i effektiviseringer, hvis »bare« alle kommuner gør som de bedste kommuner såsom Frederiksberg. De penge kunne man passende bruge på skattelettelser, sagde Samuelsen. Og gerne i bunden, tilføjede han.

»Det ville være god arbejderpolitik, apropos 1. maj,« sagde Anders Samuelsen.

Anders Samuelsen: »Helt aktuelt synes jeg ikke, der er brug for at gøre andet end det, vi allerede gør.« Fold sammen
Læs mere
Foto: Jens Astrup.

Men Samuelsen ville i dagens spørgetid gerne diskutere flygtninge med statsministeren. Og derfor indledte han med at spørge, Om Lars Løkke Rasmussen kunne bakke op om Liberal Alliances forslag om et fuldstændigt asylstop i Danmark i to år. For det første for at få »overblik over situationen« og for det andet for at bruge de penge, der blev sparet på hjælp i nærområderne.

»Må jeg ikke først komplimentere for produktudviklingen. Der er et stykke fra det forslag til tanken om åbne grænser og lukkede kasser,« svarede statsministeren med henvisning til en anden LA-udmelding.

»Helt aktuelt synes jeg ikke, der er brug for at gøre andet end det, vi allerede gør,« sagde Løkke så som direkte svar på Samuelsens forslag og henviste til, at tilstrømningen af flygtninge og migranter ifølge statsministeren i øjeblikket er på cirka 10 om dagen og dermed på et niveau, som Danmark, hvis det holder sig der, »nok ville kunne håndtere«, sagde Løkke forsigtigt og frmehævede vigtigheden af en samlet europæisk løsning

Men vi skal ikke vente på en samlet europæisk løsning, indvendte Samuelsen og fortsatte: »Nogen skal gå forrest, fordi EU er så langsomt som det er på det her område.«

»Det er vigtigt, vi får sendt et signal til de ulykkelige mennesker, der er på flugt, at det ikke hjælper noget at bevæge sig op gennem Europa og op mod Danmark. Der er så mange ulykkelige skæbner, fordi vi har givet dem en illusion om, at det faktisk kan lade sig gøre at opnå asyl,« sagde Samuelsen.

Og så var der, at Løkke igen ikke afviste kategorisk.

»Vi følger det,« sagde Løkke om udviklingen i tilstrømningen og fortsatte:

»Jeg synes, man skal handle, når det er klogt. Og jeg står jo ikke her og udelukker nogen ting. Jeg siger, at med de tal, vi har, helt aktuelt, er der en slags kontrol over situationen. Hvis det udvikler sig, skal vi selvfølgelig være parate til at tage yderligere initiativer.«

Et svar, der affødte følgende tweet fra LAs formand: