4 ting vi lærte af dagens spørgetime: Ekstremisme, Elbæks bekymring og Papes fromhed

Meget handlede om TV2s dokumentarserie om forholdene i danske moskeer, da partilederne i dag krydsede klinger med statsministeren i folketingssalen. Du kan blive klogere på dagens spørgetime lige her.

Billede er fra statsministerens spørgetime d. 19.01.2016. Her ses Lars Løkke Rasmussen. (Foto: Simon Skipper/Scanpix 2016) Fold sammen
Læs mere
Foto: Simon Skipper
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Partilederne mødtes i dag i folketingssalen til endnu en omgang spørgetime med statsministeren.

Politiko.dk giver dig her fire ting, der var særligt interessante i løbet af seancen, der varede præcis 1 time, 29 minutter og 32 sekunder.

1) Løkke indkalder partiledere til opgør med anti-demokratiske kræfter

Det var Lars Løkke Rasmussen selv, der allerede i sin indledende redegørelse tog det emne, der endte med at blive dagens altoverskyggende emne, op.

TV2s dokumentarserie om forholdene i flere danske moskeer har gjort et så stort indtryk på statsministeren, at han i spørgetimen indbød de øvrige partiledere til post-påske-drøftelser, der skal gøre op med anti-demokratiske kræfter og de ting, der foregår bag murene i nogle radikaliserede, religiøse samfund. Ting, der modarbejder danske frihedsrettigheder og truer med at »nedbryde vores samfundsmodel«, som statsministeren bemærkede.

Løkke sætter kultur- og kirkeminister Bertel Haarder og integrationsminister Inger Støjberg for bordenden af forhandlingerne, som statsministeren forventer sig meget af. Nu skal der findes løsninger, der virker, sagde han og gav lov til, at løsningsforslagene kunne gå til kanten af, hvad danske love og internationale konventioner tillader i bestræbelserne på at dæmme op for de parallelsamfund, som ikke respekterer de danske love og værdier, sagde statsministeren og henviste til det som »ondskab«.

»Det står nu klart for enhver, at nogle omkring visse religiøse samfund misbruger vores frihedsrettigheder til at undergrave vores demokrati,« sagde Løkke og tilføjede senere:

»Vi er fundamentalt udfordret af nogen, der misbruger de frihedsrettigheder, der er skabt gennem generation, til at undergrave dem. Vi skal reelt arbejde sammen helt ned i materien om, hvad vi kan. Er der mulighed for at udfordre Grundloven?« spurgte statsministeren og slog fast, at han ikke udelukker noget på forhånd.

Indbydelsen blev taget pænt imod af samtlige partiledere, der, som det sig hør og bør i politik, slog fast, at de »selvfølgelig møder op«. Og både i S og V var der tilfredshed med Løkkes udmelding:

Mette Frederiksen var første partileder til at takke for indbydelsen, hvorefter hun og Løkke kæmpede om ikke at gøre området til en politisk kampplads allerede inden forhandlingerne.

Det var tydeligt, at de havde sat sig for, at seancen i folketingssalen ikke skulle blive til et skænderi om, hvem der kunne råbe højest med løsningsforslag. Til gengæld gjorde de sig så skyldige i at skændes om, hvem af dem der netop ikke gjorde spørgsmålet til en kampplads allerede i dag. Og på Twitter kunne Venstres genopstandne værdikriger ikke dy sig for at kritisere modstanderen:

2) Partiernes reaktioner på Løkkes indbydelse

Netop TV2s dokumentarserie var åbenbart noget, de fleste partiledere på forhånd havde besluttet sig for at spørge statsministeren til. Det sagde de i hvert fald. Derfor er andet punkt på listen over lærdomme fra dagens spørgetime en rundtur til tre af partiledernes reaktioner på statsministerens invitation.

Mette Frederiksen (S):

»Tænk sig, at vi skal forholde os til flerkoneri i 2016. Vi har parallelsamfund, hvor religiøse forkyndere mener, at de har en stærkere stemme end vores grundlov og menneskerettigheder. Det skal vi stå op imod,« sagde Mette Frederiksen og slog fast, at hun gerne så, at unge, der vil bryde ud af et undertrykkende miljø, skal have bedre muligheder til at gøre netop det.

»Jeg vil ikke på forhånd udelukke nogen løsningsmodeller. Og jeg vil heller ikke tage patent på nogle af dem,« svarede statsministeren, men understregede dog, at han har set sig lidt varm på, at der fremover kun skal prædikes på sprog, som alle kan følge med i.

Kristian Thulesen Dahl (DF):

»Efter TV 2-dokumentaren har vi set, hvordan imamer underviser i stening og fortæller kvinder, at de skal acceptere vold og flerkoneri. Når vi så opfølgningen, hvor 31 organisationer gav deres svar, der alle handlede om, at det var TV 2, der var skyldige - hvad er det for en politisk handling, der skal komme nu?« spurgte Thulesen Dahl.

Den opfordring afstod Løkke sig fra at komme alt for detaljeret ind på med begrundelsen, at hvis »det bare bliver råbt, uden man kan sætte noget vilje bag, så nytter det ikke«.

Anders Samuelsen (LA):

»Når der bliver inviteret til en sådan diskussion, er vi så der, hvor vi åbent kan diskutere, om vi skal kigge på konventionerne på en anden måde, og om vi godt må diskutere, om vi skal åbne konventionerne. Det er jo netop, som statsministeren selv sagde, at det kan være et problem, at vi står på et grundlag af fundamentale regler - eksempelvis grundloven eller konventionerne - som alt for ofte ender med at forhindre os i at gøre det, man intuitivt gerne vil gøre,« sagde Samuelsen.

»Regeringens udgangspunkt vil være, at vi skal overholde landets grundlov, at Danmark er en retsstat og at vi er bundet af de internationale forpligtigelser, vi har påtaget os,« svarede statsministeren og tilføjede så, at det er med det udgangspunkt, at regeringen »inviterer til at udfordre grænserne«.

3) Elbæk var bekymret - meget bekymret

Alternativets politiske leder, Uffe Elbæk, var tydeligt bekymret, da han fik ordet under dagens spørgetime.

Med ansigtet lagt i alvorlige folder, lagde han langt fra skjul på, at situationen i Danmark, Europa - faktisk i hele verden - er svær i øjeblikket.

»Det der sker ude i Europa kan ende helt, helt galt,« sagde den tidligere kulturminister.

»Jeg er oprigtig bekymret over den situation, vi står i. Den ene krise afløser den anden, og de forstærker hinanden. Ulighed, Rusland og Putin, problemerne i Tyrkiet, fattigdom i Afrika, et EU der har svært ved at tage lederskab. Og oven i det står vi i en klimakrise, der er i en akut nødsituation,« sagde Elbæk, inden han tilføjede:

»Vi står i en politisk perfekt storm, hvor de her kriser forstærker hinanden og gør hinanden værre.«

Derfor ville Elbæk gerne vide, hvordan statsministeren ser det »trusselsbillede«.

Det ville Løkke gerne kommentere på. Og han gav Elbæk ret et stykke af vejen. Men der er også »flere gode ting, og alt er ikke ved at bryde sammen«, understregede Løkke og sagde så:

»Jeg vælger at være håbefuld og fortrøstningsfuld. jeg anerkender fuldt ud, at Europa handler langsomt. Men Europa handler.«

4) Pape fortsatte med IKKE at puste til krisen

Ved sidste spørgetime umiddelbart efter regeringskrisen og skænderiet mellem de Konservative og Venstre om landbrugspakken afstod den konservative partiformand, Søren Pape Poulsen, helt fra at puste til ilden og fokuserede på helt andre og - i denne sammenhæng - langt mindre farlige ting i sin diskussion med statsministeren.

Også i dag valgte den konservative partiformand den taktik, da han som den sidste partileder fik ordet.

»Der er jo mange ting, vi kunne drøfte i denne tid. Vi kunne tale om forhandlinger om miljøkompenserende tiltag, hvor der er stor opmærksomhed på, om man taler tillægspakke, naturpakke, udvidet naturpakke...« sagde Søren Pape Poulsen, inden han, til nogles lettelse og andres suk, tilføjede:

»Det vigtigste er, at vi gør noget og laver nogle tiltag, der kommer ud over den nuværende naturpakke. Men det er vi ikke i tvivl om nok skal komme.«

I stedet »takkede« Pape to gange og »kvitterede« en enkelt gang i løbet af sin første omgang taletid for, at statsministeren havde startet spørgetimen med at indkalde partilederne til forhandlingerne om at modvirke de antidemokratiske ting, der blev åbenbaret i TV2s dokumentarprogrammer om moskeer i Danmark.

Og til slut afslørede Pape så, at han ville snakke skat med statsministeren.

»Det skal man aldrig forpasse chancen for at gøre,« sagde Pape, mens Løkke smilede over hele ansigtet.

Hvad der kom ud af skattesnakken, kan du se eller gense herunder, hvor vi har indlejret hele spørgetimen. Du kan se Søren Pape Poulsen få ordet, hvis du stiller curseren på 14:21:25.