4 møgsager på 83 dage: Carl Holsts stormfulde tid som forsvarsminister

Carl Holsts debut som minister har været præget mere af møgsager end af politiske udmeldinger. Få overblikket over forsvarsministerens modvind i sin første tid som del af Lars Løkke Rasmussens regering.

Forsvarsminister Carl Holst har været i megen modvind i sine første måneder som minister. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jens Astrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

For år tilbage begrundede Carl Holst sit fravalg af en landspolitisk karriere og beslutningen om at blive som formand i Region Syddanmark med, at han hellere ville være »konge i en lorteby end lort i en kongeby«.

Ved valget 18. juni i år blev Carl Holst så valgt til Folketinget og ti dage senere præsenteret som ny forsvarsminister i Lars Løkke Rasmussens regering. Nu, 83 dage senere, er Carl Holst ude i sin fjerde møgsag som minister.

Politiko.dk giver dig her overblikket over en ministertid i modvind

F16-kritik

Det var strengt taget ikke en møgsag for Carl Holst, da danske F16-mekanikere i et åbent brev til statsminister Lars Løkke Rasmussen opfordrede regering til at stoppe den danske mission i Irak, på grund af revner i stellene på F16-flyene samt rekordhøjt sygefravær og flere stresstilfælde blandt mekanikerne i Kuwait.

Men det udviklede sagen sig til, fordi Carl Holst ifølge flere kritikere var alt for langsom med sin reaktion. Carl Holst blev kritiseret for at gemme sig.

»Når man i forvejen er lidt frustreret over, at han er så fraværende i vigtige forsvarspolitiske debatter, springer det i øjnene, at Carl Holst åbenbart har overskud nok til at mene noget om sin egen efterlønssag,« sagde formanden for Hærens Konstabel- og Korporalforening, Flemming Vinther, til avisen.dk.

Først 2. august – fem dage efter, at Berlingske trykte flymekanikernes kritik – reagerede Carl Holst.

Sagen om eftervederlag

Carl Holst var ikke mere end lige udnævnt som ny forsvarsminister, før den tidligere regionsrådsformand løb ind i problemer.

Historien om et eftervederlag på 833.040 kroner fra tiden som regionsrådsformand i Region Syddanmark voksede sig så stor, at Carl Holst i begyndelsen af august måtte stoppe for flere udbetalinger af sit eftervederlag.

28. juli stod han ellers på Facebook stædigt fast på, at der intet som helst forkert var i, at han modtog »efterløn« for sit virke som regionsrådsformand samtidig med sin hyre som forsvarsminister.

9 dage og en mediestorm senere frasagde han sig så flere eftervederlagsudbetalinger.

Artiklen fortsætter under billedet

Irakkrigen

I et interview med Ritzau forsvarede Carl Holst i begyndelsen af august Lars Løkke-regeringens beslutning om at nedlægge undersøgelseskommissionen vedrørende Irak-krigen med den begrundelse, at man allerede havde fundet ud af, at krigsbegrundelsen, at Irak havde masseødelæggelsesvåben, var forkert.

Men problemet for den nyudnævnte forsvarsminister var, at den daværende VK-regering og Dansk Folkeparti officielt involverede sig i Irak-krigen med en helt anden begrundelse end masseødelæggelsesvåben.

Daværende statsminister Anders Fogh Rasmussen og co. greb til våben, fordi Iraks diktator på det tidspunkt, Saddam Hussein, længe havde blæst på gentagne FN-resolutioner. Det fastholdt V og K dengang, og de gør de stadig.

Interviewet fik flere politikere til at påpege Carl Holsts fejl.

Ingemann-sagen

En række regionsrådsmedlemmer i Region Syddanmark stod i weekenden frem med mistanken om, at Carl Holst havde ansat Christian Ingemann Nielsen for regionens penge til at hjælpe sig i valgkampen op til folketingsvalget. Forsvarsministeren benægter.

Siden fulgte forskellige mediers afsløringer af e-mails, sms-beskeder og visitkort, der indikerer, at Ingemann har fungeret som personlig assistent for Holst. I nogle tilfælde tilsyneladende under valgkampen. Holst benægter fortsat enhver form for urent trav.

Tirsdag middag kræver et flertal i Region Syddanmark en undersøgelse, onsdag eftermiddag kalder S Holst i samråd, og senere går Statsforvaltningen ind i sagen.

Onsdag aften, efter at forretningsudvalget i Region Syddanmark har udtalt kritik af Holst, kommer det i Ekstra Bladet frem, at Holst i et brev til bl.a. statsministeren selv har omtalt Ingemann som sin personlige assistent.

Torsdag erkender Holst, at Ingemann har fungeret som Holsts personlige assistent. Holst vil ikke sige, om Ingemann har ført valgkamp for ham.