3 x landsmøde i skyggen af flygtningekrisen

Det bliver ikke mindst flygtninge- og migrantudfordringen, der vil præge partiledernes taler i dag, vurderer kommentator. Politiko.dk klæder dig på til S-kongres, DF-årsmøde og R-landsmøde.

Arkivfoto: Herning - Dansk Folkeparti Årsmøde Herning. Søndag 21 september. Søndagen startede med gruppeformand Kristian Thulesen Dahls beretning. ( Foto: Claus Fisker / Scanpix 2008 ) Fold sammen
Læs mere
Foto: Claus Fisker

Mette Frederiksen, Kristian Thulesen Dahl og Morten Østergaard skal henover weekenden stå ansigt til ansigt med deres respektive baglande - og mens to af dem står på en solid platform af succes efter valget, er situationen mindre opløftende for en af dem.

Det vurderer Berlingskes politiske kommentator, Thomas Larsen.

»Man har et billede af to store folkelige partier, Socialdemokraterne og Dansk Folkeparti, der er i god gænge, go som er i tæt kontakt med deres vælgere. Socialdemokraterne har fastholdt sin solide føring i målingen og sidder i positionen som landets største parti. DF har også formået at fastholde den rekordstore opbakning fra valget, og det skal man ikke underkende. Og så har man et radikalt parti, der har svært ved at finde sine egne ben, og som ligger på et skuffende niveau i meningsmålingerne,« siger han.

Karakteristikken kan på samme måde tegnes af de tre partiformænd:

»Med Mette Frederiksen har Socialdemokraterne fået en meget slagkraftig formand. Det har Dansk Folkeparti også, Kristian Thulesen Dahl er en populær og respekteret leder, mens Morten Østergaard kæmper for at få et gennembrud.«'

Alle tre skal på talerstolen i løbet af lørdag. Og ifølge Thomas Larsen vil den aktuelle flygtninge- og migrantudfordring blive det centrale omdrejningspunkt for alle partiformænd - omend fra deres tre markant forskellige udgangspunkter.

»Jeg er helt overbevist om, at det vil dominere alle tre taler. Det er det, alle danskere er optaget af i øjeblikket, og det vil være helt ude af synk, hvis ikke de adresserer denne udfordring. I løbet af weekenden kommer vi nok til at se, at de Radikale og Socialdemokraterne fjerner sig fra hinanden i forhold til, hvordan det her kæmpemæssige problem skal løses,« siger han.

Forventningen til den socialdemokratiske linje:

»Det afgørende signal for Mette Frederiksen vil være, at Danmark har en pligt til at hjælpe folk i nød, og vi skal leve op til internationale konventioner, men jeg tror også, at man vil se Mette Frederiksen udnerstrege, at der er grænser for, hvad Europa kan gøre og hvor mange mennesker Europa og Danmark kan tage imod. Jeg tror også, at vi vil se hende stå slå jernring om de forholdsvis barske stramninger, som blev lavet af den tidligere regering (eksempelvis på familiesammenføringsområdet, red.).«

Forventningen til den radikale linje:

»Det er mere og mere tydeligt, at de Radikale, efter at være kommet ud af regeringskontorerne, søger tilbage til nogle af deres tidligere positioner og holdninger i udlændingepolitiken. Sagt helt kort, så ligner Morten Østergaard en partileder, der er meget tættere på Zenia Stampe (radikal udlændingeordfører, red.), end han er på Mette Frederiksen.«

Forventningen til DF-linjen:

»Vi kommer til at se et DF, der vil skærpe sin position i dansk politik og som vil også i de senere døgn mere og mere direkte har signaleret, at man ikke er helt tryg ved den kurs, som Løkke er slået ind på. Det bliver interessant, hvor skarpe Dansk Folkeparti vil være i retorikken over for Løkke og Venstre.«

Også dagpengespørgsmålet kan komme til at fylde i både Aalborg, Herning og Nyborg, vurderer Thomas Larsen, ikke mindst med øje for at finanslovsforhandlingerne nærmer sig:

»Jeg tror egentlig, at man vil se nogle forholdsvis løse og lidt venlige markeringer af, at alle partier er indstillet på at gå ind i forhandlingerne og prøve at finde løsninger,« siger han og tilføjer, at partierne vil lægge trykket forskellige steder:

»Dansk Folkeparti vil kræve penge til sundhed og ældre. Mette Frederiksen vil kalde på penge til velfærd og en dagpengejustering, men vil samtidig understrege et økonomisk ansvarligt udgangspunkt. Og så vil de Radikale nok understrege, at de er det mest modige parti i forhold til at kalde på nye reformer.«

Hvad skal der ske i weekenden ...

... hos Socialdemokraterne i Aalborg:
Ca. 1.500 delegerede deltager i S-kongres, der i år ikke er en såkaldt »ordinær kongres«, hvor partirødderne vedtager politiske programmer, vælger ledelse og behandler partiets love. Den type kongres afholdes hvert fjerde år, og næste gang er om et år i 2016.

Som sædvanlig kommer der en hilsen fra fagbevægelsen, når LOs formand Harald Børsting holder tale lørdag. Søndag skal der være paneldebat om den kommende folkeafstemning om retsforbeholdet. Men helt centralt står S-formandens tale lørdag - Mette Ferderiksens debut og altså første egentlige direkte møde med baglandet.

»Godt nok blev hun valgt på en kongres, men det her er den første egentlige socialdemokratiske kongres, hvor hun skal udstikke pejlemærker. Og det sker efter en periode, hvor hun har holdt forbløffende lav profil og ikke været så synlig i offentligheden. Så alle sejl er sat ind, og baglandet vil være klar til at kvittere for hendes nye lederskab og gøre alt for at demonstrere et samlet parti,« lyder vurderingen fra Berlingskes politiske kommentator Thomas Larsen.

Som noget nyt i år skal de socialdemokratiske delegerede deltage i workshops lørdag eftermiddag, hvor der skal politikudvikles og brainstormes over forskellige politiske emner. I et interview med Ugebrevet A4 fredag slog Mette Frederiksen netop fast, at partiet under hendes ledelse skal være mindre topstyret og lytte mere til baglandet. Læs interviewet her.

... hos Dansk Folkeparti i Herning:
Partiet plejer ellers at holde årsmøde i Herning Kongrescenter, men med ca. 1.700 delegerede er begivenheden flyttet til Boxen.

DF flytter årsmødet til Boxen i Herning! Vi har besluttet at flytte Dansk Folkepartis 20. årsmøde den 19.- 20...

Posted by Kristian Thulesen Dahl on Tuesday, August 25, 2015

Dansk Folkepartis formand lægger ud med sin beretning - men nummer to på talerstolen lørdag bliver en V-politiker: De mange delegerede vil nemlig blive budt velkommen til Herning af V-borgmester Lars Krarup. Også europaparlamentariker og stemmesluger Morten Messerschmidt vil holde en EU-tale, og det sker søndag.

Sammenlignet med de to andre partier er der til DF-årsmødet afsat knap så meget tid til debat - se politiko.dks opgørelse over landsmødeprogrammerne her. Men når baglandet kan komme til orde, vil ordet »grænsekontrol« sandsynligvis blive nævnt i flæng.

Fredag citerede flere medier en rundspørge fra Ritzaus Bureau. Her sagde 82 af de 88 DF-delegerede, der havde deltaget i rundspørgen, at partiet i finanslovsforhandlingerne bør kræve grænsekontrollen genindført. 25 partisoldater mener direkte, at DF bør afvise at stemme for en finanslov, hvis ikke grænsekontrollen er med.

... hos de Radikale i Nyborg:
600-700 delegerede ventes at deltage i det radikale landsmøde. Et af de vigtigste punkter på programmet er, at partiet søndag skal vælge en ny landsformand til at efterfølge Klaus Frandsen, der trækker sig efter godt seks år på posten.

To kandidater har meldt sig - Svend Thorhauge og Kristina Siig - og han er, ifølge flere medier, landsledelsens favorit.

Traditionen tro skal de radikale delegerede desuden stemme om en lang række såkaldte »resolutionsforslag«: Korte politiske budskaber, der bliver enten vedtaget som landsforbundets politik eller forkastet.

Et af dem handler om SR-regeringens stramning på familiesammenføringsområdet. Københavns Storkreds har foreslået, at det skal være radikal politik at arbejde for at afskaffe den stramning, som partiet altså selv var med til at vedtage. Ifølge en artikel i Politiken i den forgangne uge høster forslaget på forhånd bred opbakning i baglandet. Se historien her.