3 dage med Sophie Løhde: »Der findes A- og B-mennesker. Jeg må være et Å-menneske«

Hospitalsbesøg, møde med ordførerkreds, forhandlinger om akutpakke, dialogmøde med demente og pårørende, masser af interviews, møder på Marienborg, og forberedelse af officielle taler ... Politiko kan her give et detaljeret indblik i sundheds- og ældreminister Sophie Løhdes kalender, suppleret med personlige notater.

Sundhedsminister Sophie Løhde på besøg på Holbæk sygehus. til kapacitetskonference som er et af tiltagene for at modvirke overbelægning. Aase Bjerring, vicedirektør fortæller for ministeren. Fold sammen
Læs mere
Foto: NIELS AHLMANN OLESEN
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Onsdag d. 20. januar 2016:

5.40: Vækkeuret ringer. Der findes A- og B-mennesker. Jeg må være et Å-menneske. Bliver aldrig god til at komme op om morgenen. Trøster mig ved, at tidspunktet kunne være endnu værre. Kaffe. Kaffe. Er først levende efter to kopper. Åbner min iPad og læser aviser.

7.15: Afgang med min chauffør Steen. Han har kørt i 20 år – heriblandt for ti sundhedsministre og én statsminister – så ingen tvivl om, hvem der er den erfarne i bilen. Er bevæbnet med to bananer, der i dag udgør min morgenmad. I bilen venter to muleposer med sager fra ministeriet. SMSer strømmer ind fra presserådgiver, særlig rådgiver og ministersekretær. Aftaler interview med TV2 om Politikens forsidehistorie om medicinudgifter, der er betydelig lavere end ventet, og frygtet. Regionerne afviser at have overgjort problemets størrelse op til valgkampen. Men man må sige, at de også har haft en interesse i at varme godt op under debatten op til økonomiforhandlingerne.

7.55: Trafikken er som sædvanlig håbløs. Steen konstaterer tørt, at »det efterhånden er ligegyldigt, hvor man kører i det her land. Der er kø uanset retning«. Vi er på vej til Holbæk Sygehus, hvor jeg skal høre om sygehusets tiltag for at minimere overbelægning på sengeafdelinger. I morgen starter jeg forhandlinger om en akutpakke mod overbelægning, der er en del af finanslovsaftalen og første del i vores kommende nationale handlingsplan for den ældre medicinske patient.

8.55: Vi suser ind på sygehusets parkeringsplads. TV2 står klar til interview, og jeg springer ind foran kameraet. Hold op, det er koldt i dag, og jeg får verdens koldeste øresnegl i øret. Efter 5 minutter er jeg på live i Nyhederne.

9.15: Netop som jeg er ankommet til Holbæk Sygehus, hører jeg nogen kalde på mig. »Sophie, Sophie!« Det er sosu-assistenten Lone – og et par af hendes kollegaer – der gerne lige vil have et billede med mig. De er virkelig søde. Det er ofte øretævernes holdeplads at være sundhedsminister, men det mærker jeg bestemt ikke i dag i Holbæk. Jeg har besøgt et hav af sygehuse igennem mine 14 år i dansk politik, men Holbæk Sygehus er landets første og eneste, hvor jeg selv har været indlagt - altså foruden da jeg blev født.

9.20-10.20: Besøg på Holbæk Sygehus vedr. overbelægning.

9.53: Bliver vist rundt af medarbejderne. Jeg møder en patient på hjerteafdelingen. Kim har været på sygehuset i fem dage, og han glæder sig til at komme hjem. Da han kom i lørdags, nåede han at ligge på gangen i et par timer, men er alligevel godt tilfreds med behandlingen.

10.27: Så er vi på vej »hjem« til ministeriet. I bilen er der én ting på programmet: Sager fra de alt for fyldte muleposer.

11.30: Møde med den kommende formand for regeringens Lægedækningsudvalg.

12.00: Interview med Berlingske.

12.10: Jeg mærker min mave begynder at rumle. En af de søde sekretærer i forkontoret tilbyder mig en af sine »frokost-platter«. Så ved man, at man skal slå til. Hun har altid noget lækkert med. I dag står den på røget laks og avokado. Spiser og læser sager samtidig.

12.20-13: Internt møde om lovprogrammet.

13-13.30: Møde med Sherpa, der rådgiver folk med en sindslidelse til at komme videre på arbejdsmarkedet eller i uddannelse.

14.00: Jeg får kigget på tre forskellige taler, som jeg skal holde. På fredag gælder det bl.a. åbningstalen til de Lægevidenskabelige Selskabers årsmøde. Jeg går meget op i mine taler. Folk skal kunne høre, at det er mig, der taler.

14.30-15.00: Internt møde om tilsynsområdet. Starter forhandlinger med folketingets partier om det i næste uge.

15.00: Kørsel til Marienborg.

15.30: Møde i Venstres kommunalpolitiske kontaktudvalg, på Marienborg.

17.00: Borgmestermøde, møde med alle Venstres borgmestre, gruppeformænd, folketingsgruppen og regeringen, på Marienborg.

19.23: Der er godt gang i debatten. Vi har jævnligt møder på tværs af Venstres organisation, og der er altid stor talelyst. Godt at høre, hvad der rører sig i kommuner og regioner. Flygtningespørgsmålet fylder selvfølgelig en del.

23.22: Jeg er endelig hjemme. Tjekker min mobil. To SMSer fra min særlige rådgiver og tre SMSer fra pressechefen.

00.30: Jeg ligger i min seng.

Torsdag d. 21. januar 2016:

06.00: Vækkeuret har ringet. Et par gange. Tak til »snooze«-funktionen på mobilen. Jeg laver mig en kop kaffe og læser hurtigt Berlingske, der i dag har en større artikel om regeringens forslag til akutpakke mod overbelægning på sygehusene.

7.15: Jeg kører mod ministeriet. Muleposer, sager, SMSer.

7.35: Telefoninterview med Ritzau om akutpakken. Spændende, hvad de andre partier kommer med til forhandlingerne. Herefter forbereder jeg en række af dagens møder. Dem er der mange af. En stor del af dagen skal bruges sammen med Folketingets partier.

9-9.30: Møde med Den Nationale Videnskabsetiske Komité.

9.30-10: Møde med Det Etiske Råd.

10-10.30: Internt møde med embedsmænd i ministeriet om kommende lovforslag.

10.45: Kort møde med ministersekretærerne.

11.10: Afgang mod Christiansborg.

11.20 Interview med TV2 News om akutpakken.

11.30-12.30: Forhandlinger om akutpakke mod overbelægning på sygehusene med partierne bag finanslovsaftalen.

11.34: Jeg indleder mødet med at opridse finanslovsaftalen på sundhedsområdet. Planen er, at vi nu forhandler om akutpakken, og senere på foråret kommer der yderligere forhandlinger om den samlede nationale handlingsplan for den ældre medicinske patient. Spørger herefter de andre blå partier til deres positioner.

12.30-13: Kort ordførermøde med de blå partier.

13.15: Forhandlingerne er gået godt. God stemning rundt om bordet. Der blev stillet en række faktuelle spørgsmål, som embedsfolkene skal hjem og lave notater på. Når lige News igen på bagkant af mødet, inden jeg skal tilbage i ministeriet.

13.25: Jeg har lovet at ringe til en journalist, der kort skal briefe mig omkring interview og debat til Kommunernes Landsforenings store sundhedskonference i næste uge.

13.35: Kort møde med pressechefen.

14-15: Møde med embedsmændene i politisk sekretariat vedr. de langsigtede planer for resten af året og indhold og muligheder i forhold til bl.a. kræftplan IV og den nationale demenshandlingsplan.

15-16.30: Møde om sundhedsdata med Folketingets sundhedsordførere.

16.30-17.30: Møde om e-cigaretter med Folketingets sundhedsordførere. 

17.45: Mødet slutter. Nøj, der er mange holdninger i mange forskellige retninger. Jeg godkender et brev til Statsministeriet.

17.58: Ministersekretæren gennemgår bunken af sager, som jeg får med hjem til i morgen. Hun har lavet en side med en oversigt over, hvilke sager der haster. Det gør fem – og hele listen fylder en side. Sagerne kommer i en mulepose. Opdager, at hanken på muleposen er ved at gå op.

18.00: Møde med en journalist.

20.30: Jeg er hjemme ved min kæreste. Jubii, han har lavet dejlig aftensmad!

21.30: Forbereder morgendagens møder og får lavet en række sager.

00.48: Går i seng.

Artiklen fortsætter under billedet

Sundhedsminister Sophie Løhde på besøg på Holbæk sygehus til kapacitetskonference som er et af tiltagene for at modvirke overbelægning. Flowkoordinator Bente Corydon i samtale med ministeren. Fold sammen
Læs mere
Foto: Niels Ahlmann Olesen.

Mandag d. 25. januar 2016:

5.40: Vækkeuret ringer. Læser aviser, drikker kaffe og spiser havregryn med rosiner.

7.15: Afgang. I bilen læser jeg sager og får skrevet de sidste rettelser og tilføjelser til min tale.

9.00-9.30: Tale ved Lægemiddelindustriforeningens nytårskur.

9.29: Stemningen er god, selvom vi i øjeblikket lægger arm om prisloftet på lægemidler. Jeg roste dem, og selvom jeg gik til dem i min tale, fik jeg dem da også til at grine flere gange. Det er engagerede folk, der arbejder i vores lægemiddelindustri, som jo står for en stor del af vores eksport. Der bliver også tid til et billede, inden jeg sætter kursen mod Næstved.

9.30-10.30: Kørsel til Næstved.

10.30-12.00: Kl. 10.30-12: Dialogmøde om demens i Næstved som led i den nationale demenshandlingsplan for mennesker med demens og deres pårørende.

10.31: Fremme ved Symfonien - det plejecenter i Næstved, hvor jeg skal mødes med en række pårørende, mennesker med demens, samt dem der arbejder på området. Det er et spændende møde med stærke personlige historier. Fx Anders på 27 år, som føler sig forældreløs. »Min far er her ikke længere, og min mor er som et lille barn«. Stærkt. Og flot, at Anders og alle de andre ville mødes med mig og fortælle deres historier og komme med deres bidrag. Dem skal vi sørge for at få med i den kommende handlingsplan.

12.45-13.15: Vi kører mod Stevns, hvor jeg skal besøge et demensplejecenter. Vi er bagud i tidsplanen og må springe frokosten over.

13.15-14.15: Besøg på Demensplejecentret Brohøj i Stevns Kommune.

13.50: Borgmesteren byder velkommen. Bliver vist rundt i sansehaven. Plejehjemmets leder siger, at man jo er vant til meget frisk luft, når man er vokset op på Stevns. Her er rart. Fik også lejlighed til at hilse på Kaj, der havde siddet 52 år i kommunalbestyrelsen, og dermed kunne kalde sig selv Danmarks længst siddende politiker. Selvom jeg også er blevet ældreminister, er der alligevel noget vej endnu, før jeg kan gøre Kaj kunsten efter. TV2 Øst er også med undervejs, og jeg laver interview med dem efter besøget.

14.15-15: Kommer i bilen i tanke om, at jeg ikke har fået frokost. Tænker, at jeg ikke kan køre resten af dagen på god lagkage fra plejehjemmet. Frokosten bliver en hurtig og kedelig sandwich fra tankstationen. Herefter kort interview med Berlingske.

15-16: Besøg på Hukommelsesklinikken i Vordingborg.

16-16.45: Kørsel. Vi er forsinkede.

16.45-17.45: Besøg i Guldborgssund Kommune på rådhuset.

19.13: Kigger ud i mørket på motorvejen hjem. Steen bemærker, at vi har kørt 476 km. i dag. Det har været en god dag, hvor jeg har mødt en masse fantastiske mennesker, der brænder for demensområdet. Tænker på de mange fortællinger, som flere af de pårørende delte i dag. De rørte mig dybt. Det var stærke personlige beretninger, og jeg fik mange gode bidrag med mig hjem til den kommende nationale demenshandlingsplan.

20.28: Spiser noget hurtig aftensmad, som jeg har været ude at hente, efter jeg kunne konstatere, at køleskabet i min lejlighed desværre var ret tomt. Skal huske at ringe til min mor. Resten af aftenen læser jeg sager, taler i telefon med en masse mennesker, og forbereder morgendagens mange møder i København og Kolding.

00.10: Går i seng.

 

Politiko har også fået indblik i transport- og bygningsminister Hans Christian Schmidts kalender i tre dage: