3 dage med Hans Christian Schmidt: »Der er altid lige en sag til i køen«

Doorstep om ny luftfartsstrategi, møder med borgere, rundvisning for avislæsere, møder med embedsfolk, interesseorganisationer og ekstern ekspert, en dag i Amsterdam med officielt program og bilaterale møder ... Politiko kan her give et detaljeret indblik i transportminister Hans Christian Schmidts kalender, suppleret med personlige notater.

Politiko har fået indblik i to ministres kalendere i tre dage i en kommende uge. Her er det Transportminister Hans Christian Schmidt, som sidder til internt møde i ministeriet Fold sammen
Læs mere
Foto: Sophia Juliane Lydolph
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Mandag den 18. januar 2016

6.00: Står op. Jeg har besluttet, at jeg vil forsøge at spise sundt, så jeg spiser skyr med blåbær. Ikke noget med hvidt brød! Men desværre kommer jeg alligevel til også at spise en bolle med syltetøj, som min mor har syltet. Det smager skønt. Håber, at jeg kan være lige så frisk og energisk som min mor er, når jeg fylder 95 år, som hun gør til februar. Hun er et livsstykke!

08.30-9.00: Internt møde i ministeriet

09.00-9.45: Møde med borger, der har bedt om foretræde i en sag

10.00-11.20: Møde med Rådet for Dansk Luftfart

11.20: Møde med branchen om lanceringen af arbejdet med vores nye luftfartsstrategi. Oplægget bliver modtaget godt – og jeg glæder mig over, at vi nu er i gang.

11.20-11.30: »Door step«-pressemøde om ny luftfartsstrategi

11.30: En god håndfuld pressefolk er mødt op og stiller spørgsmål både til mig og andre deltagere ved mødet. Det foregår hurtigt og effektivt.

11.30-14.30: Frokost og rundvisning – Bag facaden på Christiansborg

14.30: JydskeVestkysten afholder læserarrangement. Jeg er med til frokost med 54 læsere og lokalredaktøren fra Haderslev. Derefter viser jeg rundt på Christianborg sammen med Benny Engelbrecht fra Socialdemokraterne. Fornøjelsen over de her arrangementer er stor for mit vedkommende. Jeg synes, det er vigtigt at tale med mennesker og få deres input med på vejen. Og det er en stor inspirationskilde for mig at høre ideer fra dem, der ikke bruger al deres tid på Slotsholmen, hvor Christiansborg og de fleste ministerier ligger.

15.00-15.30: Transport- og Bygningsministeriets nytårskur for bestyrelser, styrelser og ministeriets ansatte.

15.30-16.00: Møde med Det Centrale Handicapråd

16.00-16.30: Internt møde med embedsfolk fra ministeriet

16.30-17.00: Internt møde med embedsfolk fra ministeriet

17.05-17.20: Telefoninterview med P4 trekanten (Live)

17.05: Jeg skal være med i et live-interview i den hjemlige regional-radio. De vil blandt andet tale med mig om, hvordan det er at være minister nu i forhold til sidste gang, jeg var det. Det forløber som aftalt. Jeg har, efter over 20 år i Folketinget, selvfølgelig vænnet mig til, at journalisterne og mediebevågenheden er en stor del af hverdagen. Men ind i mellem kan jeg godt synes, at det fylder lige rigeligt. Bortset fra det, så skal vi huske at sætte pris på vores frie presse. Også selvom den ind i mellem tager sig nogen friheder ...

17.20-17.50: Møde med borgere, der har bedt om foretræde i en sag.

17.50-18.05: Internt møde om et indlæg til et fagmagasin.

19.00: Kommer hjem fra ministeriet. Vi har besøg af min nevø Frederik. Birgitte har lavet svensk pølseret. Eneste problem: Den var så god, at jeg igen kom til at spise for meget. Efter maden behandler jeg de hastesager og læser de mails, der er kommet i løbet af dagen. Det bliver til rigtig, rigtig mange om dagen.

23.00: Går i seng og falder i søvn 23.05. Jeg har heldigvis et rigtigt godt sovehjerte. Det er en stor fordel i det her job.

Tirsdag den 19. januar 2016

5.30: Står op. Begynder at læse sager med det samme. Sidst jeg var minister, fik jeg alle sager på papir. Nu har ministeriet et elektronisk sagsbehandlingssystem, så jeg kan se det hele på en skærm i stedet. Det sparer en masse papir og en masse besvær. Men det betyder også, at der kommer nye sager ind på alle tider af døgnet. For en, der godt kan lide at »rydde bordet«, inden arbejdsdagen slutter, er det lidt en udfordring. Der er altid lige en sag til i køen. Så næsten alle mine morgener begynder med et par timers tidlig læsning og behandling af sager.

08.30- 09.00: Møde med Kristian Pihl Lorentzen, Venstres transport-ordfører

9.00: Kristian og jeg vender ugen, og hvad vi har af aktuelle sager hver især.

09.00-10.30: Ministermøde

11.00-12.15: Gruppemøde

12.30-12.45: Møde med droneekspert

12.45: Vi har for nylig sendt et nyt lovforslag i høring, omhandlende droner. Ham, jeg mødes med, har en kæmpe viden på det område. Det er altid godt at blive inspireret af dygtige fagfolk.

13.00-14.00: Møde med ekstern partner, der lige nu løser en opgave for ministeriet.

14.00-14.20: Interne møder om sager

14.20: Vi nåede at tale om tre sager. Mødetiden bliver brugt effektivt, og herudover kommer ministersekretærerne tit ind og vender et par småting, når der lige er to minutter, hvor der ikke er møder. Og det samme gør presseenheden. Det er ikke altid let for dem. For der er sjældent meget tid til overs.

14.20-15.00: Møde med borgergruppe om støjværn

15.00: Over en kop kaffe får jeg forelagt de problemer, nogle borgere i Hvidovre oplever med støj fra bane og vej. De fremfører, at de tal der er brugt til at beregne støj-generne er »tryllet om«. Jeg beder kontoret undersøge sagen og vende tilbage. Inden de går, giver de mig en gave. Det er en tryllestav! Og den skal jeg »bruge til at trylle tallene rigtige«, som en af dem siger. Jeg holder meget af, at man – selvom man ikke nødvendigvis har samme udgangspunkt – taler om alvorlige sager på en ordentlig og respektfuld måde. Når det ind i mellem bliver direkte morsomt, så gør det bare sådan et møde endnu bedre.

15.00-15.30: Internt møde om sag.

15.30: Jeg holder rigtig mange interne møder med de ansatte i ministeriet. De fagområder, der er i Transport- og Bygningsministeriet, spænder utrolig vidt, og vi kommer omkring meget. Det er afgørende, at en minister kan og vil høre, hvad de ansatte i ministeriet og andre fagfolk siger. Jeg kan godt lide, at vi vender sagerne. At jeg også har mulighed for at høre, ikke bare hvad cheferne synes, men også hvad de enkelte sagsbehandlere mener. Et oplyst grundlag er nu engang den bedste platform, når der skal træffes beslutninger.

15.30-16.00: Møde med Aalborg Kommunes borgmester, rådmand og kommunaldirektør om letbane.

16.00-16.30: Møde med Cabin Union Denmark om luftfartspakke.

16.30-17.30: Møde med Bjarne Laustsen (Socialdemokraterne) samt borgere om en sag.

17.30-18.00: Møde med Østsjællandske Jernbaneklub.

18.00: De fortæller mig, at de synes, at sikkerhedskravene er for bøvlede. Det er frivillige ildsjæle, og det har jeg stor respekt for, men omvendt transporterer de jo også mennesker i deres veterantog, og der skal sikkerheden selvfølgelig være i orden. Det får vi en god debat om.

18.00-19.00: Møde med borgere, der har bedt om foretræde om en sag.

19.00: Jeg har mange møder med mennesker, der henvender sig til mig med sager, de vil drøfte. Da jeg var menigt folketingsmedlem var der lidt mere tid at gøre godt med, end der er nu, men det er fortsat noget, jeg prioriterer meget højt. Når nogen kommer til mig og gør opmærksom på et problem, som vi politikere har skabt – eller som vi har mulighed for at gøre noget ved – så lytter jeg. Det er ikke sjældent, at det er på sådanne møder, jeg får kendskab til noget, der faktisk kan og bør ændres. Så hvis jeg kan, så gør jeg noget ved det. Det kan jeg jo desværre ikke altid.

19.00: Middag med skatteminister Karsten Lauritzen.

21.00: Kommer hjem. Ser en udsendelse om børn med ADHD. Den giver et virkeligt godt indblik i de udfordringer og problemstillinger, børnene og deres omgivelser har. Jeg er uddannet lærer og har arbejdet med børn og unge i mange år. Og så har jeg jo også selv børn, der nu er voksne. Det vigtigste i et barns liv er, at det bliver støttet og bakket op! I særdeleshed, hvis de har udfordringer som de børn, udsendelsen her handler om.  Man får stor respekt for den indsats, der gøres for at anerkende og give børnene positiv feedback i de svære situationer. Efter udsendelsen læser jeg mails og sager, der er kommet i løbet af dagen.

23.00: Går i seng.

Artiklen fortsætter under billedet

Transportminister Hans Chr. Schmidt til internt møde i ministeriet. Fold sammen
Læs mere
Foto: Sophia Juliane Lydolph.

Torsdag den 21. januar 2016

Kl. 6.30: Står op. Jeg er i Amsterdam til European Aviation Summit. Også når jeg rejser, kommer mit gode sovehjerte mig til gode. Vi ankom til Amsterdam i går og havde et række møder i løbet af dagen og sluttede med en middag. Jeg gik op på mit hotelværelse ved 22-tiden og faldt hurtigt i søvn. Og nu er jeg frisk og veludhvilet. Jeg læser sager, mails og dagens aviser på iPaden – det fortsætter jeg med under morgenmaden, som jeg spiser sammen med nogle af de embedsfolk, der er med på rejsen. Heriblandt Jakob fra presseenheden. Vi vender, hvad han skal være opmærksom på ved de forskellige møder i dag.

08.00-09.00: Internt møde

8.00: Jeg samles med de embedsfolk, der er med i delegationen hernede. Vi taler dagens program igennem. Jeg er kommet i tanke om et par tilføjelser og rettelser til mine talepunkter. Det får vi vendt.

9.00-10.00: Åbning af European Aviation Summit.

10.00-11.00: Paneldebat om EU-regulering

11.00-11-30: Bilateralt møde med CEO fra KLM og Air France

11.30: Møderne her i Amsterdam er interessante, ikke mindst i lyset af, at vi i mandags lancerede arbejdet med den nye luftfartsstrategi. Det er rigtig spændende at få input fra topledelsen i to af Europas største flyselskaber, og det er derfor et meget udbytterigt møde.

11.30-13.00: Paneldebat om konnektivitet.

13.00-14.15: Frokost og diverse

13.45: Den beskedne frokost indtages stående. Jeg kan ellers bedst lide at sidde ned ved et bord, når jeg skal spise, men det sker tit, at konference-frokoster afvikles på den her måde. Det kan være svært at gøre det på andre måder, når der er rigtig mange mennesker. Men hyggeligt eller bekvemt er det altså ikke. Efter frokosten mødes jeg med min særlige rådgiver, som jeg skal vende nogle ting med. Vi taler sammen mange gange i løbet af en dag og når som regel rundt om flere emner på én gang. Det er fordelen ved at kende hinanden godt og arbejde tæt sammen. Man lærer at forstå hinanden i en fart.

14.15-14.45: Bilateralt møde med svensk ministerkollega Anna Johansson

14.45: Min svenske kollega og jeg mødtes for lidt over en uge siden i København for at tale om de udfordringer, den svenske ID-kontrol giver i Øresundsregionen og for bl.a. bornholmerne. Hun meddeler mig nu, at nogen af de løsninger, jeg efterspurgte, er imødekommet. Det er selvfølgelig en glæde, og det betyder blandt andet, at ID-kontrollen ikke kommer til at ødelægge danske skoleklassers mulighed for at rejse til og fra Bornholm på lejrskole. Jeg foreslår hende, at jeg skal komme til Stockholm snart, så vi kan fortsætte dialogen om de udfordringer, den svenske lov har skabt. Det aftaler vi. Det er ingen hemmelighed, at jeg bedst kan lide at holde møder, hvor der sker noget, og hvor vi når noget. Så når vi har de her store internationale møder og konferencer, sørger vi for også at arrangere bilaterale møder, når det kan lade sig gøre. Det er jo tit lettere at mødes med mine udenlandske kollegaer ved sådanne lejligheder, end at skulle få mødekalenderen til at passe på et andet tidspunkt. I dag har jeg i en pause nået at tale med min tjekkiske kollega, som gerne vil til København. Det bliver vi enige om, er en god ide.

14.45-16.00: Rundbordsdiskussion European Aviation Summit

17.25: Flyver hjem med SAS. Jeg kører direkte fra lufthavnen ud for at besøge min datter.

23.00: Jeg er hjemme i lejligheden i København. Birgitte er taget hjem til Vojens, hvor vi bor »rigtigt«. Jeg har lige en arbejdsdag mere foran mig, med sidste møde klokken 17.30, inden jeg også kan vende snuden mod Jylland.

 

Politiko har også fået indblik i sundheds- og ældreminister Sophie Løhdes kalender i tre dage: