21.227 underskrifter afleveret: »Lige pludselig bliver vi taget alvorligt«

Reportage: Uffe Elbæk var smuttet over Storebælt på dagen, hvor Alternativet afleverede de nødvendige underskrifter, der skal sikre partiet opstilling til det kommende folketingsvalg. Politiko.dk var med, da alternative aktivister slæbte papkasser fra Christiansborg.

Folketingskandidat Rasmus Nordqvist fra Alternativet med kvitteringen for at have afleveret de for partiet nødvendige underskrifter. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thue Ahrenkilde Holm

Selv påklædningen synes at signalere et alternativ.

Uffe Elbæk har som sædvanlig droppet politikeruniformen, jakkesættet, og lader sig tirsdag morgen interviewe af tv i en grå sweater. Det sker i den folketingssal, han håber at hive mindst tre andre »alternativer« ind i ved det kommende valg.

For mange er Uffe Elbæk Alternativet. Men da partiet et par timer senere afleverer de opstillingsafgørende 20.260 underskrifter - plus lidt ekstra - hos Økonomi- og Indenrigsministeriet, er den politiske leder fortrukket til Fyn for at holde foredrag.

Denne dag er til for at hylde partiets aktivister, mener han,og det er derfor dem, der afleverer de mange papkasser med vælgererklæringer. Som pressechef Magnus Harald Haslebo udtrykker det, har partiet det med at blive fremstillet som et enmandsforetagende.

Nutidens bastante materialisme

Lad os derfor i stedet høre, hvad baglandet har at sige om Alternativets politik:

»Det lyder måske lidt mærkeligt, men jeg opfatter det som et lidt utopisk parti,« siger Niels-Simon William Larsen. Han har været medlem siden januar og været en del af det praktiske arbejde med at gøre partiet opstillingsberrettiget.

»Vi skal prøve at indføre noget, som måske er forsøgt indført før, men som ikke er lykkedes. Vi skal have et andet og mere menneskeligt samfund og gå bort fra nutidens bastante materialisme,« lyder hans fortolkning af partiets projekt.

Kl. 14.30 tager han en papkasse over skulderen og bevæger sig med en flok partifæller af sted mod ministeriet fra Uffe Elbæls kontor, der i den fjerne ende af Christiansborg.

I front går partiets spidskandidat i Sjællands Storkreds, Rasmus Nordqvist.

»Det er fantastisk, at vi lige pludselig kan få lov til at tale politik i stedet for, at vi hele tiden har skullet forholde os til de her hvis'ser og hvornår, vi vil blive opstillingsberettigede. Lige pludselig bliver vi taget alvorligt,« siger han.

Snedig indsamlingsmetode

Alternativets har indsamlet vælgererklæringerne på lidt utraditionel - man kunne også sige alternativ - vis.

Partiet har ladet danskerne skrive under ved hjælp af deres computermus eller mobiltelefon i stedet for med en kuglepen. Alternativet har så sendt underskrifterne fysisk til kommunerne, der har givet dem et stempel og sendt dem tilbage til borgerne.

For mange partier er underskriftindsamlingen her gået i stå, da borgerne så skal købe et frimærke for at sende en ny underskrift retur til kommunen. Alternativet har i stedet ladet borgerne uploade et billede af underskriften digitalt, så partiet selv har stået for fragten til myndighederne.

Metoden er udviklet i samarbejdet med Dukkepartiet og har ifølge Rasmus Nordqvist gjort, at »vi er kommet i dialog med mange flere.«

Protestparti

TV 2 News står klar, da Rasmus Nordqvist lidt efter går ned af den trappe foran Folketingets hovedindgang, som Alternativet i stedet håber at kunne trave triumferende op ad til det kommende valg.

»Vi ønsker et opgør med den måde, vi tænker vækst på,« siger spidskandidaten til tv-stationen og signalerer dermed, at partiet, selvom det ikke så ofte fremføres, godt kan regnes for at være et protestparti.

Alternativet er ofte blevet beskyldt for at tale mere om proces end konkret politik, men over for Politiko.dk uddyber Rasmus Nordqvist, at partiet ikke mener, at det er noget onde.

»Vi vil gerne væk fra den måde at snakke politik på, hvor man har en masse krav. Vi har i stedet en retning, vi gerne vil have samfundet i. Og vi vil kæmpe for, at man hele tiden skal kunne gøre tingene på en anden måde,« siger han.

»Lige nu og her er det Helle Thorning-Schmidt, vi peger på, men vi gør det ikke med armene over hovedet og jublende. Vi vil selvfølge slå fast, at vi skal have en langt mere grøn politik. En bæredygtig omstilling er nødt til at være øverst på alle dagsordener.«

Det kræver to procent af stemmerne til valget, før Alternativet kan stå i den situation at skulle lægge stemmer til en Thorning-ledet regering.

I de seneste meningsmålinger ligger partiet til mellem 1,2 og 1,7 procent. Målinger, som Uffe Elbæk har erklæret sig godt tilfreds med.