20 procent færre opbruger deres dagpengeret

Færre opbruger dagpengeretten. Men andelen, der hverken overgår til løn eller en anden ydelse er steget.

Antallet af personer, der opbruger deres dagpenge, er kraftigtigt faldende. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

København. Det gennemsnitlige ugentlige antal personer, der opbruger deres ret til dagpenge, er faldet med godt 20 procent fra første halvår 2016 til perioden juli til oktober 2016.

- Færre opbruger deres dagpengeret, og det bekræfter mig i, at det går rigtig godt på arbejdsmarkedet, siger beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) i en pressemeddelelse.

- Derfor skal vi fastholde fokus på at få alle med både med en hurtig indsats for dem, der lige har mistet deres arbejde, og for dem, der har været uden job i lidt længere tid.

I perioden fra juli til oktober 2016 var der gennemsnitligt 220 personer om ugen, der opbrugte dagpengeretten. I første halvår af 2016 var det i gennemsnit 280 personer hver uge.

Tallene viser dog også, at der er en stigning i antallet af personer, der hverken modtager en ydelse eller løn i den måned, hvor de opbruger dagpengeretten.

Her er andelen steget fra knap 10 procent i første halvår af 2016 til godt 30 procent i perioden fra juli til oktober 2016. Tallet falder dog til det halve efter en måned.

På den baggrund konkluderer Troels Lund Poulsen, at dagpengereformen fra 2010 har været en succes:

- Uden den og de andre reformer, vi gennemførte eller tog initiativ til, sidst vi var i regering, ville de offentlige kasser mangle 47 milliarder kroner om året, siger han.

Den udlægning er SF-formand Pia Olsen Dyhr dog lodret uenig i:

- Det er meget kynisk, at Troels Lund Poulsen kalder justeringen af dagpengereformen for en succes, når stadig over 10.000 forventes at miste dagpengene det kommende år.

Det var VK-regeringen, der sammen med De Radikale og Dansk Folkeparti i 2010 vedtog dagpengereformen, som forkortede dagpengeperioden.

I 2015 indgik Venstre-regeringen sammen med S og DF en aftale om et nyt dagpengesystem med fleksibel genoptjening. Det var dog "et meget lille plaster på et åbent sår", mener Pia Olsen Dyhr:

- Den fleksible genoptjening betyder, at man med småjob kan forlænge sin dagpengeperiode med brædder, men for mange er det kun en stakket frist inden de ryger for tidsgrænsen, siger hun.

SF opfordrer derfor forligspartierne til at se dagpengereglerne efter i sømmene endnu engang.

/ritzau/