20 millioner kroner skal sikre jøder bedre beskyttelse

I bestræbelserne på at sikre jødiske bygninger vil regeringen afsætte 20 millioner kroner.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Efter sidste måneds terrorangreb i København vil regeringen øge sikkerheden ved jødiske institutioner.

Derfor beder justitsminister Mette Frederiksen (S) nu Folketingets Finansudvalg om 20 millioner kroner til at sikre de jødiske bygninger i Danmark mod terrorangreb. Det fremgår af et aktstykke, som justitsministeren torsdag har afleveret til Finansudvalget.

Her står, at Politiets Efterretningstjeneste, PET, har besigtiget og vurderet en række bygninger - blandt andet i lyset af sidste måneds angreb mod den jødiske synagoge i Krystalgade i København. Og efterfølgende er PET kommet med en række anbefalinger, som skal skærpe sikkerheden.

»På den baggrund ønsker regeringen at afsætte en økonomisk ramme på 20 millioner kroner til at forbedre den fysiske sikkerhed ved bygninger, som primært benyttes af det jødiske mindretal i Danmark,« hedder det i aktstykket.

Det er Bygningsstyrelsen, der kommer til at stå for selve sikringen af bygningerne, og det skal ske i »tæt samarbejde« med blandt andre PET og Mosaisk Trossamfund.

Som ventet indeholder aktstykket også en anmodning om at tilføre 80 millioner kroner til politiet i år. Penge, som skal bruges på en styrket indsats mod terror.

»Regeringen vil afsætte midler til at styrke beredskabet i Danmark med blandt andet en øget politimæssig tilstedeværelse gennem et skærpet opsyn og tilsyn med potentielt truede personer, lokaliteter og begivenheder,« fremgår det af aktstykket.

Her oplistes også en række andre initiativer fra regeringens terrorpakke, som justitsministeren ønsker at sætte i værk allerede nu.

Det gælder blandt andet styrket IT- og analysekapacitet i politiet og bedre mulighed for, at PET kan vurdere det generelle trusselsbillede.