20 dagbøder for at spytte på Pia K.

En 35-årig kvinde er blevet idømt 20 dagbøder af 200 kr. for at spytte efter Dansk Folkepartis leder Pia Kjærsgaard.

Pia Kjærsgaard til Dolly Partons koncert i Forum den. 25. august 2011. Fold sammen
Læs mere
Foto: Andreas Beck
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En Dolly Parton-koncert i sommer blev noget dyrere for en 35-årig kvinde end ventet. Torsdag blev hun idømt 20 dagbøder af 200 kroner for at have spyttet efter Dansk Folkepartis leder, Pia Kjærsgaard, ved Forum på Frederiksberg, hvor koncerten blev holdt.

I afgørelsen lagde Retten på Frederiksberg blandt andet vægt på Pia Kjærsgaards egen vidneforklaring, hvor hun direkte udpegede den 35-årige kvinde som den skyldige.

- Jeg er ikke et sekund i tvivl om, at det er hende. Ikke et øjeblik, sagde DF-lederen, da hun afgav forklaring.

- Jeg ser noget komme flyvende gennem luften. En hvid klat. Først troede jeg, at det var et tyggegummi, for det ligner det jo, tilføjede Pia Kjærsgaard.

Den 35-årige kvinde, som var tiltalt for vold mod en person i offentlig tjeneste, nægtede sig skyldig og brød sammen i gråd flere gange under sin vidneforklaring.

Hun forklarede, at hun i et forsøg på at lave sjov sammen med sine venner lavede en »spyttebevægelse« mod Pia Kjærsgaard som en form for gestus for at vise sin utilfredshed med DF-lederen.

- Det var for at få opmærksomhed (hos vennerne, red.). Det var ikke for at genere Pia Kjærsgaard, sagde den nu dømte kvinde.

Anklagemyndigheden havde krævet en ubetinget fængselsstraf på ikke mindre end 14 dages fængsel. I sin procedure henviste anklageren således til en sag fra 2009, hvor en parkeringsvagt var blevet spyttet i hovedet. Det havde retten dengang takseret til 10 dages fængsel til gerningsmanden. I sagen om Pia Kjærsgaard mente anklageren desuden, at det var en skærpende omstændighed, at hun er folketingsmedlem.

Spytte-episoden fandt sted, mens Pia Kjærsgaard var ved at blive interviewet af TV 2 ved Forum. Ifølge TV-kanalen ramte spytklatten mikrofonen, hvorefter Pia Kjærsgaards livvagt greb fat i kvinden og afleverede hende til koncert-vagterne. Siden blev hun anholdt af politiet.

En DNA-analyse af TV 2-mikrofonen har dog vist, at den indeholdt DNA-materiale fra i alt tre personer, men ikke den dømte kvinde.

Alligevel var hendes forsvarer Kim Krarup tilfreds med dommen.

- Selve strafudmålingen er jeg tilfreds med. Når man bliver dømt, er det altid bedre med bøder end at skulle i fængsel, og så synes jeg også, at den bestemmelse, hun er blevet dømt efter, faktisk tilgodeser den forklaring, hun kommer med, om at det var en gestus, sagde forsvarsadvokat Kim Krarup til Berlingske Nyhedsbureau.

Den 35-årige kvinde skal nu betale sagens omkostninger. Hun kan som udgangspunkt ikke anke dommen, når der ikke er tale om en straf på mere end 20 dagbøder, og det ønsker kvinden heller ikke.

- Vi skal have lagt det her bag os, og min klient skal have lagt det bag sig og komme videre. Det har været meget hårdt, sagde Kim Krarup.

Senioranklager Lisbeth Thyssen havde nedlagt påstand om 14 dages ubetinget fængsel, og hun hæftede sig efter dommen primært ved, at retten fandt, at kvinden ikke havde spyttet direkte efter Pia Kjærsgaards hoved.

- Retten siger, at spytklatten ikke var tiltænkt Pia Kjærsgaards hoved, men hendes krop. Det er forskellen. Spytklatten rammer mikrofonen, som bliver holdt ved hendes bryst, og det er nok ud fra det, retten er kommet med sin konklusion, sagde Lisbeth Thyssen.