17 citater, der fortæller alt om dagpengereformen

Fra Løkkes kriseopgør over en kølig Vestager til en længe ventet Mette Frederiksen. Politiko.dk tegner her et portræt af spillet om en udskældt reform.

Efter næsten fem et halvt år bliver der mandag sat foreløbigt punktum for dagpengeslagsmålet på Christiansborg, når dagpengekommissionen kommer med sine anbefalinger.

Punktummet er dog i den grad kun foreløbigt, for med de læk, der har været af kommissionens anbefalinger, tyder alt på, at resten af efteråret kommer til at gå med hårde og måske langstrakte forhandlinger.

Vi har samlet 17 centrale citater, der fortæller den hidtidige historie om slagsmålet og bager op til de kommende forhandlinger om fremtidens dagpengesystem.

1: Ud af krisen – med regningen betalt
19. maj 2010

»Ideen er at få dansk økonomi op på sporet igen. Vi tager nu det fulde og endelige opgør med den regning, krisen har efterladt os med.«

Ordene er Lars Løkke Rasmussens og stammer fra et pressemøde i Statsministeriets Spejlsal. Det var dengang, Løkke var statsminister første gang. Og dengang, han, ganske givet uden at vide det, indledte et mere end fem år langt slagsmål om dagpenge.

Et slagsmål, der på sin vis også endte med at definere hans efterfølgers tid i Statsministeriet.

Daværende (og nuværende) statsminister, Lars Løkke Rasmussen, og daværende udenrigsminister, Lene Espersen, på pressemødet i 2010. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mikkel Møller Jørgensen.

Baggrunden for Løkkes »endelige opgør« var en rapport fra EU-Kommissionen, som slog fast, at Danmark stirrede lige ind i et underskud på de offentlige finanser i en størrelsesorden, så man ikke ville leve op til EU's konvergenskrav.

Det krævede handling, og derfor fremlagde Løkke-regeringen et bud på en genopretningspakke. Folk på folkepension, dagpenge, kontanthjælp og SU fik fastfrosset deres overførselsindkomster og ville derfor få udbetalt mindre end planlagt. Og så skulle kommunerne spare fire mia. kr., planlagte topskattelettelser blev udskudt, og alle ministre gik 5 procent ned i løn.

2: Dansk Folkeparti smider bomben
24. maj 2010

»Alt er i spil nu. Alt.«

De sagde det ikke til journalisterne, da de gik ind til forhandlinger i Finansministeriet.

Men Kristian Thulesen Dahl og Pia Kjærsgaard (som står bag citatet) havde en artig overraskelse med under armen.

Dansk Folkepartis daværende leder Pia Kjærsgaard i løbet af forhandlingerne med regeringen i 2010. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jens Nørgaard Larsen.

For over for blandt andre Claus Hjort Frederiksen, der også dengang var finansminister, foreslog DF en halvering af dagpengeperioden fra fire til to år og en fordobling af genoptjeningskravet fra 26 til 52 uger.

Dansk Folkeparti ønskede simpelthen at slippe af med fastfrysningen af overførselsindkomster og de kommunale besparelser. Thulesen Dahl bekræfter i dag over for DR Nyheder, at det var DF, der smed dagpengeforkortelsen på bordet.

VK-regeringen var på. Og derfor endte det dagen efter med en aftale. En aftale som Liberal Alliance og de Radikale i juni stemmer for i folketingssalen.

3: En »historisk« aftale
25. maj 2010

»Det er på alle måder historisk, at vi i én aftale helt konkret og entydigt gør op med regningen efter krisen og tager hul på morgendagens udfordringer sådan, at vi for alvor nu kan orientere os mod vækst og mod stigende beskæftigelse.«

Statsminister Lars Løkke Rasmussen holder sit ugentlige pressemøde tirsdag d. 25 maj 2010 i Statsministeriet. (Foto: Keld Navntoft/Scanpix 2010) Fold sammen
Læs mere
Foto: Keld Navntoft.

Statsministeren præsenterede aftalen på et pressemøde i Statsministeriets Spejlsal den 25. maj. Men selvom Løkke var både stolt og glad over aftalen, som han kaldte »historisk«, var spørgsmålene på pressemødet langt fra ligeså venligtsindede, som Løkke måske havde håbet.

»Nu har I så besluttet, at afkorte dagpengeperioden. Den 31. maj 2007, der siger finansminister Claus Hjort Frederiksen, at det bliver der ikke tale om, man vil ikke røre ved dagpengeperioden. Det garanterer han igen den 9. juni 2007(...)Hvad synes du om, at man giver de garantier, og så bryder I det nu?« spurgte eksempelvis TV 2s journalist Anne Vig, hvorefter Løkke måtte snakke om løftebrud - præcis som det skulle vise sig, at Helle Thorning-Schmidt også måtte nogle år senere.

4: Thorning: I dolker mennesker i ryggen
25. maj 2010

»Man dolker helt almindelige lønmodtagere i ryggen på denne måde.«

Daværende S-formand Helle Thorning-Schmidt er lynhurtigt ude med en gedigen kritik af aftalen.

Hun kalder den »udansk« og kritiserer især halveringen af dagpengeperioden, når »alle ved, at det er fuldstændig umuligt at finde et job inde for eksempelvis slagteribranchen«.

5: Det forkerte skøn
16. juni 2010

»Hvor der i dag er et sted mellem 1.000 og 2.000, der falder ud af den dagpengeperiode, vi har nu på fire år, så forventer vi, at det bliver et sted mellem 2.000 og 4.000.«

Det var en selvsikker beskæftigelsesminister, der midt i juni gik på Folketingets talerstol. Inger Støjberg bekendtgjorde over for Socialdemokraternes Bjarne Laustsen, at man skam »sagtens« kunne få svar på konsekvenserne af regeringens dagpengereform, sådan som socialdemokraten havde krævet.

Mellem 2.000 og 4.000 mennesker ville løbe tør for dagpenge i det første år efter reformens ikrafttræden, sagde Støjberg dengang og gentog det skøn i et skriftligt svar til samme Laustsen 14 dage senere. Her tilføjer ministeren dog, at skønnet sker med »betydelig usikkerhed«.

Det sidste skulle vise sig at være en nærmest profetisk formulering.

I 2013 røg flere end 33.000 mennesker nemlig ud af systemet. Forud var gået en perlerække af fejlskøn fra blandt andet A-kassernes Samvirke, Arbejderbevægelsens Erhvervsråd, Thorning-regeringen (flere gange), LO og Dansk Arbejdsgiverforening.

Under valgkampen i år bekendtgjorde A-kassernes Samvirke, at 56.600 personer på det tidspunkt var røget ud af dagpengesystemet siden 1. januar 2013. Allerede i begyndelsen af september kom en ny optælling, der viste, at tallet nu har passeret 60.000.

Ifølge dr.dk har næsten 20.000 af dem fundet et nyt job, mens godt 7.200 er faldet ud uden at have hverken lønindkomst eller modtage overførselsindkomst.

6: Vi laver det om – vær sikker på det
2. januar 2011

»Vi vil selvfølgelig lave jeres usolidariske dagpengeforringelse om. Det kan du være helt sikker på.«

Helle Thorning-Schmidt (S) og Lars Løkke Rasmussen (V) tørnede sammen i en direkte tv-duel på DR kort efter, at 2010 var blevet til 2011.

Kommentaren fra den daværende S-formand og oppositionsleder kom, da Løkke ville vide, om besparelsen på tre milliarder kroner, som den daværende VK-regering havde hentet ved at lave dagpengesystemet om, ville bestå, hvis der efter et valg kom en ny regering.

Lars Løkke Rasmussen og Helle Thorning-Schmidt mødtes til duel på DR. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jens Nørgaard Larsen.

Men selvom Thorning blev statsminister efter valget 15. september 2011, kom det aldrig til at gå som mange socialdemokrater og venstrefløjsvælgere sikkert håbede, da Thorning gav sit løfte 2. januar.

Og Thorning brugte en del af især sin første tid som statsminister på at afvise kritik om løftebrud ved at henvise til, at hun er nødt til at respektere det flertal på omkring 60 procent af danskerne, som ved folketingsvalget i 2011 stemte på partier, der ønsker VK-regeringens dagpengesystem.

7: Vi laver det ikke om alligevel
22. september 2012

»Det er ikke en mulighed at forlænge dagpengeperioden. Flertallet er der ikke, og det kommer ikke. Og pengene er der i øvrigt heller ikke. Regeringen står ved vores aftaler, sådan må det være.«

Ved 2011-valget sammensatte danskerne altså et Folketing, der ikke ville lave om på VK-regeringens dagpengereform.

Og efter regeringsforhandlingerne i tårnet på Hotel Crowne Plaza på Amager må Socialdemokraterne og SF sande, at regeringsgrundlaget for SRSF-regeringen bliver uden et løfte om at lave om på dagpengereformen og forlænge dagpengeperioden.

De Radikale ville ikke have det, og derfor måtte både Thorning, S-toppen og SF bruge meget af det første år på at forholde sig til anklager om løftebrud.

På S-kongressen, i forbindelse med ovenstående citat, fremhæver Thorning dog, at regeringen har hjulpet de ledige, der ellers stod til at ryge ud af dagpengesystemet godt tre måneder senere med den midlertidige forlængelse af dagpengeperioden med et halvt år, den første akutpakke og aftalen om akutjob.

Daværende S-formand Helle Thorning-Schmidt på Socialdemokraternes kongres. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger.

8: De fire famøse ord
15. august 2012

»Sådan er det jo.«

På de Radikales sommergruppemøde i august siger daværende partileder Margrethes Vestager fire ord, der i den grad giver genlyd efterfølgende.

Ordene fra Vestager falder, da hun bliver spurgt til situationen for de danskere, som står til at ryge ud af dagpengesystemet til nytår som følge af den forkortede dagpengeperiode, der bl.a. er båret igennem med Radikale stemmer.

Daværende leder af de Radikale, Margrethe Vestager, på partiets sommergruppemøde i Nyborg onsdag den 15. august 2012. Fold sammen
Læs mere
Foto: CLAUS FISKER.

Vestager får massiv kritik for den tørre konstatering, også fra det radikale bagland, og vendingen skriver sig ind i partiets historie.

De fire famøse ord gentager Vestager selv hele ni gange i sin tale på partiets landsmøde i september, og de bliver senere samme år kåret til årets citat af Politikens læsere.

9: Regeringen nedsætter dagpengekommission
27. juni 2014

»Det er en central betingelse, at anbefalingerne ikke må indebære højere strukturel ledighed, lavere strukturel beskæftigelse, svækkelse af de strukturelle offentlige finanser eller den finanspolitiske holdbarhed.«

Citatet stammer fra dagpengekommissionens kommissorium og betyder på almindelig dansk, at kommissionens forslag, der skal danne grundlag for et »nyt og mere tidssvarende dagpengesystem«, ikke må koste noget.

Netop den del af kommissionens arbejdsbetingelser har siden fyldt meget i debatten på Christiansborg, hvor flere og flere partier har krævet, at der afsættes flere penge til et nyt dagpengesystem. Det kommer vi tilbage til.

10: Løkkes granit
21. august 2014

»Jeg har ikke den tilgang til nogen reformer, at de ligesom står mejslet i granit og aldrig kan justeres. Og jeg kan da godt få øje på elementer af vores dagpengesystem, som ideelt set kunne være anderledes.«

Hvis Lars Løkke Rasmussen bliver statsminister efter næste valg, vil han være parat til at ændre på de stramme dagpengeregler, som han tilbage i 2010 selv var med til at gennemføre.

Så længe dagpengesystemet ikke bliver dyrere, er han parat til at justere på reglerne, når Dagpengekommission kommer med sit udspil, siger han til Ugebrevet A4.

11: Den dybfølte modstand og fart over feltet
20. september 2014

»Vores modstand mod dagpengereformen er dybtfølt. Vores vilje til at tage ansvar er stålsat. Vi er socialdemokrater.«

Statsminister Helle Thorning-Schmidt har besluttet, at afslutningen på dagpengekommissionens arbejde skal fremrykkes til september 2015. Vi skal have et nyt dagpengesystem, siger hun fra talerstolen på Socialdemokraternes kongres i Aalborg til stor jubel fra det tilhørende S-bagland.

Der kommer ikke konkrete ideer til ændringer på bordet.

Helle Thorning-Schmidt under sin tale på den socialdemokratiske kongres sidste år. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger.

12: Kampdag, genoptjening - og ikke flere penge
1. maj 2015

»Reglerne for genoptjening fungerer ikke godt nok. Og derfor skal de nytænkes. Vi skal have et dagpengesystem, hvor færre falder ud, og hvor der er mere tryghed. Og kære venner, det får vi. Men vi siger også klart, at vi har de penge, vi har. Dagpengesystemet må ikke blive dyrere.«

Statsminister Helle Thorning-Schmidt har op til denne 1. maj afvist at tale om konkrete løsninger i dagpengespørgsmålet. Det har hele tiden heddet sig, at dagpengekommission først skulle komme med sine anbefalinger.

Men det ændrer sig her.

I sin tale i Fælledparken siger hun således, at Socialdemokraterne vil justere de udskældte regler for genoptjening af dagpenge.

Allerede aftenen forinden er samme budskab rundsendt i et nyhedsbrev til partiets medlemmer. Én ting er dog lige så vigtigt for Thorning: Det nye dagpengesystem må ikke koste flere penge end det nuværende.

13: SF og DF indgår vidtrækkende aftale
30. maj 2015

»Vi kræver enten en halvering af genoptjeningsperioden, eller at dagpengekommissionen kommer med noget, der er endnu bedre. Ellers kan vi ikke stemme for en dagpengeløsning.«
- Pia Olsen Dyhr til dr.dk.

»Det her betyder, at vi nu gør det klart, at vi kun er en del af en dagpengeløsning, hvis der også er fundet en løsning på det med genoptjeningsperioden.«
- Kristian Thulesen Dahl til dr.dk.

Kristian Thulesen Dahl og Pia Olsen Dyhr under valgkampen i år. Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe.

Valgkampen var kun lige gået i gang, da SF og Dansk Folkeparti indgik en bindende alliance om dagpengespørgsmålet.

Aftalen indebærer, at de to partier lover hinanden kun at indgå i en politisk aftale på dagpengeområdet, hvis den indeholder en halvering af genoptjenings-perioden fra 12 til 6 måneder eller noget, der er bedre for dagpengemodtagerne.

Og aftalen gjaldt, understregede de to partiledere, uanset, om det var Helle Thorning-Schmidt eller Lars Løkke Rasmussen, der vandt valget. Begge partier mener i øvrigt, at der skal afsættes flere penge til et nyt dagpengesystem.

14: Løkke og Thorning laver (også) aftale
7. juni 2015

»Omkring dagpengene; vil du lave en aftale med mig her i aften? Jeg synes, vi skal lave en dagpengereform sammen efter valget om, at der ikke skal skæres på dagpengene.«
- Lars Løkke Rasmussen i duel med Thorning på DR 1.

»Det vil jeg gerne.«
- Helle Thorning-Schmidt i samme duel.

Gensidigt forpligtende aftaler var populære i valgkampen. Godt en uge efter SF/DF-aftalen indgik også de to statsministerkandidater en aftale, der gensidigt forpligtede dem efter valget - igen uanset vinderen.

Anledningen var, at Thorning bedyrede, at Venstre ikke havde pengene til at sænke skatten i bunden og samtidig indføre et »moderne kontanthjælpsloft« uden at skære i dagpengene. Et angreb Løkke altså besvarede med en garanti og en udstrakt hånd til en aftale.

15: Åbningen
25. august 2015

»Vi møder op til forhandlingerne med et krav om, at færre skal falde ud, at systemet skal blive bedre - ikke at det nødvendigvis skal blive dyrere.«

Læg mærke til ordet »nødvendigvis«.

Mette Frederiksen, der nu er blevet formand for Socialdemokraterne, møder ikke op på Socialdemokraternes sommergruppe med tilfældige ord, og med dette nøgleord afviser hun nu ikke, at en løsning på problemerne i dagpengesystemet kan blive dyrere.

Det er en af den slags nuancer, der kan virke tilfældig, men det er et skridt og en bevægelse. Et skridt hen mod den klare udmelding, som S-lederen slår fast lidt mere end en måned senere,

16: Frederiksens længe ventede ord
8. oktober 2015

»Det er afgørende, at vi nu får skabt et robust dagpengesystem. På den baggrund er det vores opfattelse, at der vil være behov for yderligere finansiering.«

Mette Frederiksen giver fra folketingssalens talerstol klar besked til regeringen - og resten af Folketinget - om, hvad der skal til, hvis det skal lykkes at lande en aftale om et nyt dagpengesystem med landets største parti:

Der skal flere penge på bordet.

Socialdemokraternes formand Mette Frederiksen på talerstolen under Folketingets åbningsdebat torsdag d. 8. oktober 2015. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jens Nørgaard Larsen.

Med sin udmelding siger Mette Frederiksen endelig det, som mange socialdemokrater har higet efter og håbet på fra den nye partileder. Et endeligt opgør med Thornings »Vi har de penge, vi har« og et stort skridt væk fra den tidligere regeringsmakkers fastlåste holdning.

17: Statsministeren kan godt tælle
8. oktober 2015

»Jeg har noteret det, og jeg kan også godt tælle til 90.«

Tilbage står altså, at der med Socialdemokraternes nyfundne lyst til at bruge flere penge på det kommende dagpengesystem nu er et markant flertal for en dyrere dagpengeløsning på Christiansborg.

114 mandater (Socialdemokraterne, DF, Enhedslisten, Alternativet og SF) vil i skrivende stund have et dagpengesystem, der er dyrere end det, der er i dag. Kun Venstre, de Radikale, Liberal Alliance og de Konservative mener stadig, at det kommende dagpengesystem ikke skal koste mere end i dag.

Men ovenstående citat tyder på, at Løkke har læst skriften på væggen, inden dagpengekommissionen mandag kommer med sine anbefalinger, og de politiske forhandlinger kan gå i gang.

Sikkert er det, at forhandlingerne kommer til at fylde en del i mediebilledet, indtil der findes en løsning. Dyrere eller ej.