114 politikere taler mere end Løkke i folketingssalen

Statsminister Helle Thorning-Schmidt og Kristian Thulesen Dahl er de partiledere, der taler mest i folketingssalen. Begge har siden 2011 sagt over tre gange så meget som Lars Løkke Rasmussen.

Foto: Keld Navntoft. Lars Løkke Rasmussen i Folketingssalen.
Læs mere
Fold sammen

Oppositionsleder Lars Løkke Rasmussen (V) er den stille dreng i folketingssalen, hvis man sammenligner med de fleste af hans kolleger i Folketinget.

Fra 4. oktober 2011 til 18. marts 2015 har Lars Løkke Rasmussen udtalt sig i folketingssalen på 32 møder og haft 239 kommentarer, skriver Ugebrevet A4.

Både Helle Thorning-Schmidt (S) og Kristian Thulesen Dahl (DF) har sagt tre gange så meget i folketingssalen som Løkke siden 2011. Faktisk har hele 114 politikere, blandt andre Villum Christensen (LA), Thomas Danielsen (V) og Flemming Møller Mortensen (S), talt mere end Venstres formand.

Det viser Ugebrevet A4s analyse af referater fra folketingssalen fra perioden, hvor Helle Thorning-Schmidt har været statsminister. I gennemgangen har A4 automatisk optalt, hvor mange gange hver politiker har udtalt sig. Korte kommentarer, lange indlæg, svar og spørgsmål tæller lige meget i opgørelsen.

Lars Løkke Rasmussens pressechef meddeler, at Venstres formand ikke selv ønsker at deltage i et interview om, hvorfor han er forholdsvis stille i folketingssalen. Politisk ordfører Inger Støjberg (V) vil dog gerne fortælle hvorfor:

»Man skal se det i det lys, at Lars Løkke er leder af oppositionen og har mange andre opgaver end at stå på Folketingets talerstol. Han har været til stede i salen og deltaget i debatter med statsministeren. Og hvis man ser på den politiske dækning og debat, kan man se, at Venstres politik i høj grad har været i centrum. Lars Løkke har også indgået i en lang række aftaler, som han har forhandlet på plads. Det er godt nok, at Lars Løkke er nummer 115 (i kommentarer i folketingssalen red.). Det er slet ikke et udtryk for, om man er en aktiv spiller i politik eller ej. Man kan ikke bruge opgørelsen til så meget,« siger hun til Ugebrevet A4.

Inger Støjberg peger på, at det heller ikke er fair at sammenligne Løkke med ministre, der automatisk får stor taletid i salen, når de fremlægger lovforslag i Folketinget og svarer på spørgsmål.

Et par gange har Lars Løkke Rasmussen holdt sig væk fra folketingets talerstol i mere end 200 dage. De lange fraværsperioder gav ham øgenavnet »Løkke i Hængekøjen« på Twitter, i aviser og på nettet. Sidste år markerede Løkke sig dog markant mere i folketingssalen end i 2012 og 2013.

Alligevel savner Socialdemokraternes politisk ordfører, Maja Panduro (S), stadig Lars Løkke Rasmussen på talerstolen. Regeringen skal stille op til byger af spørgsmål fra oppositionen, men oppositionens leder kan godt trække sig tilbage og nægte at svare, mener hun.

»Det er et problem, at Løkke putter med politikken på den måde. Danskerne kan ikke få svar på, hvem der skal fyres med nulvækst, eller om Venstre vil gå efter dagpengemodtagerne igen? Der er skabt stor usikkerhed omkring det eksperiment, som Venstre vil kaste Danmark ud i. Det er naturligt, at man som partileder står på mål for sin politik og svarer på spørgsmål. Jeg ville ønske, at Lars Løkke havde større lyst til det, så den politiske debat ikke bliver reduceret til korte punchlines,« siger Maja Panduro til Ugebrevet A4.

Inger Støjberg giver ikke meget for Socialdemokraternes kritik af Løkke.

»Jeg har efterhånden vænnet mig til, at noget af det eneste, Maja Panduro kommer med, er en sønderlemmende kritik af Lars Løkke. Hun må kritisere alt det, hun vil. Det ændrer ikke på, at Lars Løkke er en markant og synlig leder for oppositionen. Det ændrer heller ikke ved, at Venstre har haft en lang række udspil på stort set alle områder blandt andet inden for integration, landbrug og udkantsområder. Jeg kunne til gengæld godt tænke mig at høre, hvad regeringen vil gøre fremadrettet. I stedet for hvad de har gjort bagudrettet,« siger Venstres politiske ordfører til Ugebrevet A4.

BNB