10 gode grunde til at Løkke bliver en god statsminister

Lars Løkke Rasmussen har ryggen mod muren i meningsmålingerne. Men han har faktisk gode chancer for at slå igennem som statsminister. Her er 10 gode grunde til hvorfor.

Foto: Jens Nørgaard Larsen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

1Hans folkelighed var en fordel, indtil det blev afsløret, at det var skatteyderne, der betalte for snapsene. Det kan igen blive til en fordel, hvis vælgerne føler, han er en statsminister i øjenhøjde – modsat den meget retlinede Fogh, der har måtte arbejde med sit image som en stivstikker og en festbremser ved bl.a. at erklære, at han faktisk holder af et glas rødvin. Det behøver Løkke ikke bruge kræfter på.

2Med et par år til næste valg har Løkke mulighederne for at skabe sit eget nye borgerlige projekt i en situation, hvor VKO – som vælgerne kender det - er kørt træt. Han arbejder i øjeblikket aktivt på at fylde nye varer på hylderne – hans succes står og falder med det projekt.

3Han er en sjældent god kommunikator, der kan aflevere et budskab knivskarpt på 30 sekunder i TV. Tilmed ofte med en afvæbnende humor. Samtidig mestrer han mødet med vælgerne. Han er en eminent taler og færdes afslappet og naturlig mellem både café- og kakkelborde.

4Han har bevist sin styrke i et tungt Sundhedsministerium fyldt med enkeltsager og snubletråde, der ellers har slidt mange af hans forgængere ned. Han er dygtig til at håndtere de politiske sager, selvom sagen om forsinket og for dårlig behandling af kræftpatienter truede, da han blev udnævnt til finansminister.

5Med Lars Løkke Rasmussen kommer der et generationsskifte, der ikke kun vil betyde nye ansigter, men måske også nye standarder for, hvad en moderne borgerlig politiker er. Altså, væk med Helge Sander, ind med Malou Aamund.

6Omdrejningspunktet for succes vil fortsat være et stærkt forhold til Dansk Folkeparti. Det har Løkke. Efter lidt begyndervanskeligheder i Finansministeriet lukkede han så meget op for DF, at partiet var ved at drukne i papir og måtte bede om lidt færre oplysninger.

7Selvom konservative spydigt fortæller, at de tæller deres fingre, når de har trykket ham i hånden, så er han dygtig til at knytte kontakter og opbygge de rigtige netværk. I det spil tæller især hans charme. Selv ledende socialdemokrater anerkender hans dygtighed som forhandler og foretrækker ham frem for Lene Espersen.

8Han har på trods af sin unge alder, 44 år, en lang, lang politisk karriere bag sig. Viceborgmester, amtsborgmester, indenrigs-, sundheds- og finansminister og Venstres næstformand siden 1998. Han har stået politiske storme igennem og været chef for nogle af landets skarpeste embedsmænd - uden at blive ædt af dem.

9Fogh-regeringens største reformer er gennemført af Løkke. Kommunalreformen er en af de største gennem årtier, og det samme er den sygehusplan, som nu bliver rullet ud med få supersygehuse over landet. Han har leveret resultater og fået erfaringer fra ekstremt komplicerede politiske forløb og forhandlinger.

10Alting forandrer sig, den dag han er Venstres formand og statsminister. Så er han ude af Foghs skygge, og posten giver ham mulighed for at lave en ny fortælling om sig selv. Fogh er måske det bedste eksempel på en, som formåede at forvandle sig fra skræmmende hulemand til at være beskytter af velfærdssamfundet. Så hvorfor skulle Løkke ikke kunne ændre sig fra gadedreng til statsmand.