10 anderledes punkter i finansloven: Politi skal ride på heste og flygtninge skal overvåges på sociale medier

Politiet skal ride på heste, bilerne skal køre hurtigere på motorvejene, og vores børn må få flere penge ind på børneopsparingen. Her er ti anderledes punkter i finansloven.

Der skal reetableres en ryttersektion i dansk politi, lyder det i finansloven for 2018. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I går aftes præsenterede regeringen og Dansk Folkeparti finansloven for næste år med fokus på ekstra midler til blandt andet sundhed, ældrepleje, politi og infrastruktur. Berlingske er dykket ned i loven og lister her ti af de lidt anderledes punkter i finansloven op.

Hele finansloven kan læses her.

1. Ryttersektion i dansk politi

Politifolk skal skifte politibilen ud med en hest. Regeringen og Dansk Folkeparti vil reetablere en ryttersektion i dansk politi, der blandt andet skal patruljere i turistområder. Der afsættes i 2018 otte mio. kr. og ti mio. kr. i perioden 2019-2021 til etableringen af ryttersektionen.

2. Højere hastighed på lande- og motorveje

Hastighedsbegrænsningerne skal sættes op til 90 km/t på udvalgte landeveje og 130 km/t på udvalgte motorvejsstrækninger. I alt skal 150 km. statsveje øge hastighedsbegrænsningerne til 90 km/t, mens 70 km. motorvej skal opgraderes til 130 km/t. Der afsættes 94 mio. kr. til opgradering af hastighedsbegrænsninger, der også skal bruges til sikkerhedstiltag som fældning af vejtræer og opsætning af autoværn.

3. Større børneopsparing

Det er i dag muligt at indsætte 3000 kr. om året på en børneopsparing til sit barn, barnebarn eller oldebarn, men den beløbsgrænse skal hæves til det dobbelte. Fra 2018 vil regeringen sørge for, at der årligt kan indsættes 6000 kr. på en børneopsparing. Det giver en samlet indbetaling på 72.000 kr. Der afsættes 3,5 mio. kr. til tiltaget.

4. Flygtninge må ikke tage på ferie i hjemlandet

Det skal have konsekvenser for opholdstilladelsen, hvis flygtninge tager på ferie i deres hjemland, mener regeringen og Dansk Folkeparti. Derfor skal kontrollen af flygtninges rejser til hjemlandet styrkes. Der skal foretages en stikprøvekontrol af ca. 800 udvalgte ansøgninger om forlængelse af tidsbegrænsede opholdstilladelser i 2018. Kontrollen indebærer blandt andet screening af flygtningenes aktiviteter på de sociale medier. Der afsættes 17,5 mio. kr. i 2018 til initiativet.

5. Fri adgang til Retskrivningsordbogen

Regeringen og Dansk Folkeparti vil sørge for, at der fortsat er fri adgang til data fra Dansk Sprognævn. Det indebærer blandt andet fri adgang til Retsskrivningsordbogen, så alle og enhver kan blive klogere på danske ord og vendinger. Der skal årligt afsættes 0,5 mio. kr. fra 2018 til den frie adgang.

6. Vikingeskibe til kommende generationer

Vores børn, børnebørn og kommende generationer skal have mulighed for at se de skibe, som vikingerne sejlede rundt i for længe siden. Muligheder for at sikre vikingeskibene på Vikingeskibsmuseet i Roskilde skal undersøges. Det afsættes der fem mio. kr. til både i 2018 og 2019.

7. Større kendskab til middelalderen

Det er ikke kun levn fra vikingetiden, der skal bevares i fremtiden. Regeringen og Dansk Folkeparti vil også styrke kendskabet til middelalderen i Danmark. Derfor skal der igangsættes forsøg med nye aktiviteter i Middelaldercenteret i Nykøbing Falster. Der afsættes 1,5 mio. kr. årligt i perioden 2018-2020 til tiltaget.

8. Jubilæum for genforening med Sønderjylland

Det skal fejres, at Sønderjylland i 1920 blev genforenet med resten af Danmark. Derfor afsættes der penge til en markering af jubilæet for genforeningen med Sønderjylland. Der afsættes to mio. kr. i 2018 og fire mio. kr. årligt i perioden 2019 til 2020 til tiltaget.

9. Højere straf for at handle med truede dyrearter

I dag idømmes man fængselsstraf på op til et år, hvis man handler med truede arter eller produkter af truede arter. Den straf skal hæves til fængselsstraf på op til seks år, mener regeringen og Dansk Folkeparti.

10. Tag over hovedet ved grænsekontrol

Personalet, der varetager den midlertidige grænsekontrol, skal have bedre faciliteter. Blandt andet skal kontrolområderne ved Rødby Havn overdækkes, så personalet kan stå i ly for det danske vejr. Der skal også etableres kontrolbokse ved grænseovergangene i Frøslev, Padborg, Kruså, Rødby Havn og Gedser. Det afsættes der 1,1 mio. kr. til i 2018 og 1,4 mio. kr. årligt i perioden 2019 til 2021.