10 år, 10 valg: Sådan har S klaret sig med Thorning som formand

Det siges ofte, at Socialdemokraterne er gået tilbage ved alle valg, hvor Helle Thorning-Schmidt (S) har været formand. Men det passer ikke helt.

ARKIVFOTO 2011 Helle Thorning Schmidt på talerstolen ved Socialdemokraternes valgaften på Vega torsdag 15. september 2011. (Foto: Erik Refner/Scanpix 2015) Fold sammen
Læs mere
Foto: Erik Refner

Statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) havde søndag 10 års jubilæum som partiformand for Socialdemokraterne, hvilket blev omtalt vidt og bredt.

Flere steder blev det nævnt, at Socialdemokraterne er gået tilbage ved alle valg, hvor Thorning har stået i spidsen for partiet.

Hos Ekstra Bladet konkluderede Hans Engell, at »alle de valg, hun har stået i spidsen for, har Socialdemokratiet tabt«.

Information konstaterede i sit portræt af statsministeren, at »faktisk er det aldrig lykkes for Helle Thorning-Schmidt at sikre Socialdemokraterne fremgang ved et eneste valg, hvor hun har været formand.

»Det gælder både folketingsvalg, kommunalvalg og valg til Europa-Parlamentet,« skrev avisen.

Også BT skrev, at »hun er gået tilbage ved alle otte valg, hun har stået i spidsen for – folketingsvalg, kommunalvalg og valg til EU-Parlamentet«.

Men det er faktisk ikke helt korrekt.

Fremgang kort efter formandsskifte

Thorning blev formand i april 2005, og få måneder senere - den 15. november 2005 - skulle danskerne vælge politikere til de fem nye regioner og 98 kommuner. Ser man på Socialdemokraternes andel af stemmerne, blev det til en fremgang for partiet på hhv. 1,9 procentpoint i byrådene og 1,7 procentpoint på det regionale plan.

Lige siden har Socialdemokraterne mistet stemmer fra det ene valg til det næste.

Tæller man valg til kommuner og regioner selvstændigt, selvom de falder samtidigt, er Socialdemokraterne med andre ord gået tilbage ved otte valg med Thorning i spidsen.

Herunder kan du dykke ned i Socialdemokraternes stemmetal i de enkelte år. Før musen hen over grafen for at se de specifikke procentsatser - eller fingeren hvis du læser med fra mobil eller tablet.