Pissefed herretur

Scene: »Pis – en forestilling om mænd i dag«. Smaddersjov, intelligent og underholdende manderevy på Det Kongelige Teater.

De medvirkende - fra venstre: Henrik Prip, Lars Mikkelsen, Peter Oliver Hansen, Rasmus Bostoft og Janus Nabil Bakrawi - leverer varen, den ene skæggere og mere sikker end den anden. Foto: Per Morten Abrahamsen Fold sammen
Læs mere
Fem mænd i ulastelige jakkesæt. Sat på den store, nøgne og kulsorte scene uden ret meget andet end en samling mikrofonstativer at gemme sig bag. Og så vælter ordene ellers ud. Bekendelser fra hverdagslivet. Om de store øjeblikke i en mands liv – at blive far, at miste sin far, at finde kærligheden, at miste sin familie. Og om de helt små hverdagstrivialiteter. Hvem barberer bollerne?

Iscenesætteren Kamilla Wargo Brekling skabte forrige sæson forestillingen »Undskyld!« med fem kvindelige skuespillere. En barsk og intelligent kvinderevy. Nu er det mændenes tur til at indtage det mentale landskab i forestillinegn »Pis«. Og typisk for manden er der ikke så meget, han kan finde ud af at undskylde. Til gengæld pisser han territoriet af i en slags uformuleret oprør mod at være en voksen mand fanget i en voksen mands krop. I de mange småmonologer og - optrin, der afløser hinanden, kredser tidens herrer om den efterhånden erfarne mands evige dilemma: Hvordan bevare maskuliniteten, drengerøven, storhedsdrømmene, friheden, når man samtidig søger dagligdagen, familien, trygheden, karrieren, den eneste ene.

Prægtigt skuespil
I det hele taget er det som om kvinden, der har taget magten i privaten, står skjult i kulissen og ler i denne vildt underholdende og vittige forestilling, der på sin egen skønt kalejdoskopiske og flot flydende facon kommer godt rundt i tematikkerne. Sat på scenen med sikker sans for abrupte, effektive og drønmusikalske gearskift mellem gråd og latter og med tæft for koreografisk placering af de fem herrer, som selv har bidraget med materiale til forestillingen, hvilket giver den en pirrende, personlig tone. Og hvilke herrer. Fem prægtige skuespillere i deres bedste alder skiftes til at tage ordet. Den ene bedre, skæggere og mere præcis end den anden i stensikker publikumskontakt helt fremme ved scenekanten. Lars Mikkelsen, Janus Nabil Bakrawi, Peter Oliver Hansen, Henrik Prip og Rasmus Bostoft forsvarer, afslører og udleverer den moderne mand, klæder ham af, til han står i sin underbuks. Her redes testosterondyret ikke med det stadigt mere sparsomme hår. Det kan deres lidelsesfæller passende forvisse sig om. Og kvinderne har ingen undskyldning for ikke at se dette maskuline stand-up-show og blive en smule klogere på, hvad der foregår i deres mænd. Men det ved de jo nok godt i forvejen. De ved jo alting bedst.