Underjordiske hospitaler i Ukraine er tegn på skræmmende tendens

Gamle sovjetiske beskyttelsesrum bliver lige nu indrettet til underjordiske operationsstuer i Ukraine. Det sker som konsekvens af, at hospitaler og sundhedsfaciliteter oftere og oftere bliver mål for angreb i krigen. Læge Mads Geisler står midt i den blodige krig, og er dagens gæst i Pilestræde.

Lige nu arbejder kirurger, læger og sygeplejersker på de hospitaler, de normalt plejer at arbejde på. Over jorden. Men læge Mads Geisler er i samarbejde med ukrainske myndigheder og sundhedspersonale ved at indrette hospitaler i underjordiske kældre for at være forberedte på angreb på de ukrainske sundhedsfaciliteter. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ed Jones/AFP
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Selvom patienter med sprængskader fylder på gangene, minder hospitalerne i det sydøstlige Ukraine lige nu på mange måder om de hospitaler, vi kender fra Danmark.

Men det kan snart ændre sig markant.

Mads Geisler er udsendt for Læger uden Grænser, og han er i samarbejde med de ukrainske myndigheder og hospitaler lige nu i gang med at forberede landet på et dystert, men realistisk scenario:

»Der har allerede været mange angreb på sundhedsfaciliteter i Ukraine, og vi ved også fra konflikten i den nordlige del af Syrien, at det er mere hyppigt, at sundhedssystemer og hospitaler bliver et mål i krig.«

Skal man forestille sig, at der lige nu er indrettet underjordiske operationsstuer i kældrene?

»Ja, det er der i flere hospitaler«

Geisler er i dag gæst i podcasten Pilestræde, hvor han fortæller om sit arbejde midt i krigens blodige centrum.

Følg Pilestræde på mobil