Statsstøttet ngo går ind for civil ulydighed: »Det kan være det rigtige politiske greb«

Med 170 millioner statskroner i lommen støtter Mellemfolkeligt Samvirke civil ulydighed. Kan man være støttet af staten og støtte ulovlige demonstrationer på samme tid? Det spørger vi nationaldirektør i Mellemfolkeligt Samvirke Peter Christiansen om i dagens »Pilestræde«.

 
Extinction Rebellion Danmark, Mellemfolkeligt Samvirke og andre afholder klimademonstration for handling på klima- og biodiversitetskriserne. Foto: Mathias Svold. Video: Olafur Steinar Gertsson/Ritzau Scanpix. Redigering: Joachim Christian Valentin Werner. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det var med massiv tilstedeværelse af politiet, da den ugelange klimademonstration »Vendepunktet« fandt sted i København 6. til 13. maj.

Næsten 240 personer blev anholdt, og Extinction Rebellion, en af bevægelserne bag arrangementet, var »stolte« over den mængde civil ulydighed, der blev udført under demonstrationerne.

Men Extinction Rebellion var ikke den eneste organisation, der deltog i »Vendepunktet«.

Arrangementet var med støtte fra foreningen Mellemfolkeligt Samvirke. Den havde endda selv en demonstration på programmet en af dagene.

Organisationen modtager årligt knap 170 millioner kroner i støtte fra staten. Alligevel støtter de åbent et arrangement, hvor civil ulydighed bliver brugt som middel til at nå et mål om politisk handling. Mellemfolkeligt Samvirkes nationaldirektør Peter Christiansen understreger, at han ikke nødvendigvis vil blåstemple Extinction Rebellions ulovlige aktioner i forbindelse med demonstrationen. Det må de gøre op med sig selv, siger han:

»Vi kan godt støtte civil ulydighed, hvis de fire parametre er opfyldt, og hvis det bliver set i den rigtige kontekst. Civil ulydighed kan i nogle tilfælde være det rigtige politisk greb og et rigtigt politisk værktøj, som historisk også har bragt mange politiske sejre.«

Synes du, det er rimeligt, at danske skatteborgere giver penge til en organisation, der støtter op om civil ulydighed og selv kan finde på at udføre det?

»Ja, det ser jeg slet ikke noget problem i,« siger Peter Christiansen, nationaldirektør i Mellemfolkeligt Samvirke, i nyhedspodcasten »Pilestræde«.

Følg Pilestræde på mobil