Rektorformanden: »Folketinget angriber forskningsfriheden« – Henrik Dahls modsvar: »Du er skinger og hysterisk«

Henrik Dahl (LA) og et flertal i Folketinget har sendt en løftet pegefinger til universiteterne: Politisk aktivisme blandt forskere er uacceptabel. Og det falder ikke i god jord hos formand for rektorkollegiet, Anders Bjarklev. Hør dem krydse klinger i dagens udgave af »Pilestræde«.

Henrik Dahl og Anders Bjarklev krydser klinger i dagens udgave af »Pilestræde«. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mathias Svold og Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Vi tester oplæsning. Fortæl os, hvad du synes her

Folketinget vedtog tirsdag et forslag om »overdreven aktivisme i visse forskningsmiljøer«. Her indskærper politikerne, at universiteterne skal sikre, at der »ikke forekommer ensretning, at politik ikke forklædes som videnskab, og at det ikke er muligt systematisk at unddrage sig berettiget faglig kritik«.

En af hovedkræfterne bag forslaget er Liberal Alliances forskningsordfører, Henrik Dahl:

»Det er et problem når forskere maskerer politiske holdninger som videnskab,« siger Henrik Dahl i podcasten »Pilestræde«.

Den løftede pegefinger fra Christiansborg er et »overgreb på forskningsfriheden«, lyder det fra Anders Bjarklev, formand for Rektorkollegiet. Han afviser, at der overhovedet er et problem med aktivisme på universiteterne:

»Du kan givetvis ud af 30.000 mennesker finde en person, der har begået en fejl. Men det er ikke et udbredt fænomen. Det har hverken Henrik Dahl eller andre dokumentation for at påstå.«

Hør hele interviewet med Dahl og Bjarklev her:

»Pilestræde« udkommer alle hverdage. Du kan følge podcasten og lytte til tidligere episoder, der hvor du ellers lytter:

Apple

Spotify

RSS