Presset på fødegangen fik Amalie til at sige stop: »Til sidst var jeg bange for at gå på arbejde, fordi jeg var bange for, at nogen skulle dø på min vagt«

På fødegangen har den nyuddannede jordemoder Amalie Lyngbo Henningsen oplevet, hvad manglen på hænder betyder. Til sidst måtte hun sige stop, fortæller hun i podcasten »Pilestræde«.

Travlheden er øget voldsomt på fødeafdelingerne i Region Hovedstaden i løbet af 2021. Den andel af tiden, hvor fødeafdelingerne har »meget travlt« – eller befinder sig i såkaldt »rød zone« – er vokset henover månederne. Det viser data fra Region Hovedstaden, som DR og Berlingske har fået aktindsigt i. Arkivfoto: Morten Dueholm/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Med begge hænder om en kvindes livmoder prøver den nyuddannede jordemoder Amalie Lyngbo Henningsen at standse en akut blødning. Hun er den eneste jordemoder på fødegangen. Fjerner hun hænderne, vil kvinden styrtbløde. Kvinden har brug for medicin, men hjælpen kommer ikke. De er travlt optaget.

Amalie Lyngbo Henningsen har i den grad mærket presset på fødegangene på egen krop.

»Hvis det her var gået, som det skulle, havde jeg ringet alarmen, og så havde vi minimum været fem personer til at gå i gang inden for et par sekunder,« fortæller hun.

Hændelsen var langtfra enestående.

»Til sidst var jeg bange for at gå på arbejde, fordi jeg var bange for, at nogen skulle dø på min vagt.«

Amalie Lyngbo Henningsen endte med at trække sig fra arbejdet på fødegangen:

»Jeg har ikke flere hænder. Jeg har ikke flere timer. Jeg kan ikke gøre det bedre. Jeg ville ikke være med til det der.«

Amalie Lyngbo Henningsen er langt fra ene om den beslutning. Mere end en tredjedel af jordemødrene forlader jobbet inden for tre år, viser en ny undersøgelse fra Jordemoderforeningen.

I »Pilestræde« fortæller Amalie Lyngbo Henningsen om sine oplevelser på fødegangen, de dilemmaer man som jordemoder konfronteres med og hendes forhåbninger for fremtiden.

Følg Pilestræde på mobil

Lyt til tidligere afsnit af »Pilestræde«: