Hun hjalp britiske agenter med at smugle hemmelige rapporter til Sverige under Anden Verdenskrig: »De kunne gemmes mange steder, også i endetarmen«

En af Danmarks vigtigste modstandsfolk under Anden Verdenskrig var en kvinde ved navn Jutta Graae. Men hvem var hun? Det har forsker Trine Engholm Michelsen brugt de seneste fem år på at finde ud af. Hør den utrolige historie i Pilestræde.

Efter Anden Verdenskrigs afslutning i sommeren 1945 blev modstandskampens vigtigste aktører samlet på Bellevue Strandhotel. På billedet er én kvinde, Jutta Graae. Fold sammen
Læs mere
Foto: Rigsarkivet
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Et fotografi af hovedpersonerne bag Danmarks befrielse fangede forsker ved Forsvarsakademiet Trine Engholm Michelsens opmærksomhed.

For hvem er kvinden i den blomstrede kjole, der sidder dér på forreste række, omringet af de høje herrer i jakkesæt og uniform?

Svaret er Jutta Graae. Også kendt under dæknavnet »Storfyrstinden« i modstandskampens underverden.

Hun var en strateg, en modstandskvinde og en af nøglepersonerne i forbindelsen mellem Danmark og Winston Churchill, fortæller Trine Engholm Michelsen i dagens Pilestræde:

»Jutta Graae mente, at det var hendes merit, sammen med en lille håndfuld andre danskere og hendes engelske venner, at Danmark blev befriet.«

Men hvis Jutta Graae spillede så central en rolle i den danske modstandskamp, hvorfor har vi så ikke hørt om hende før nu?

I Pilestræde lukker Trine Engholm Michelsen os ind i Jutta Graaes verden af modstandskamp og efterretningsarbejde før og under Anden Verdenskrig.

Trine Engholm Michelsens bog, »Storfyrstinden« om Jutta Graae, udkommer på People’s Press fredag 15. oktober.

Følg Pilestræde på mobil

Lyt til tidligere afsnit af Pilestræde: