Dømt for at skrælle kartofler for Islamisk Stat: Skal de danske IS-kvinder samme vej?

Tingretten i Oslo dømte tirsdag en norsk kvinde for terror, fordi hun frivilligt er rejst til Syrien og har levet i Islamisk Stats kalifat. Nøjagtig som det er tilfældet for de syv danske kvinder, der sidder i syriske fangelejre. Hvad ved vi om kvinden og sagen imod hende? Og vil regeringen nu tage de danske IS-kvinder hjem til retsforfølgelse i Danmark? Det er dagens Pilestræde – Berlingskes nyhedspodcast.

Den norske kvinde blev hentet hjem fra Syrien af de norske myndigheder i januar 2020. Hun er nu idømt tre et halvt års fængsel ved retten i Oslo. (Foto: Christine Svendsen, NRK) Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Vi tester oplæsning. Fortæl os, hvad du synes her

En norsk kvinde fik tirsdag tre et halvt års fængsel for at have tilsluttet sig Islamisk Stat. Efter den norske dom vurderer flere eksperter, at også de danske kvinder kan blive dømt, endda er bevisbyrden mindre i Danmark end i Norge.

Berlingskes Carolina Kamil fortæller om den norske kvinde og sagen imod hende, der viser, at det godt kan lade sig gøre at dømme kvinder, der »har skrællet kartofler og født børn« for kalifatet.

Regeringspartiet har gentagne gange argumenteret for, at det kan være svært, eller direkte umuligt, at retsforfølge IS-kvinderne hjemme i Danmark. Men erfaringen fra Norge viser det modsatte, så kommer regeringen til at ændre holdning og tage kvinderne hjem?

Det spørger Kaare Svejstrup Socialdemokraternes retsordfører, Jeppe Bruus, om i dagens udgave af Pilestræde – Berlingskes nyhedspodcast.

Lyt til den her:

Og lyt til alle udgaver af Pilestræde her – eller hvor du ellers lytter til podcast: