Da hun så Paludan brænde koranen af i Sverige, tænkte hun: »Det var dog en kærkommen lejlighed…«

Tyrkiets tilbageholdenhed over for Sveriges medlemskab i NATO handler hverken om Rasmus Paludan eller koranafbrændinger. Men det er noget, Erdogan kan bruge, siger seniorforsker Cecilie Felicia Stokholm Banke i dagens udgave af »Pilestræde«.

»Nyttige idioter.« Sådan sagde den svenske statsminister, Ulf Kristersson, for nylig om aktivister, der aktivt provokerer Tyrkiet. Her ses Rasmus Paludan foran Tyrkiets ambassade i København fredag den 27. januar. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ólafur Steinar Rye Gestsson/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det var med et tungt suk, at Cecilie Felicia Stokholm Banke måtte konstatere, at Rasmus Paludan igen var på alles læber – nu i forbindelse med Tyrkiets foreløbige nej til at indlemme Sverige i NATO.

Og hun tænkte: »Det var dog en kærkommen lejlighed for præsident Erdogan til igen at puste sig op.«

Det fortæller DIIS-forskeren, der har Tyrkiet som speciale, i »Pilestræde« – Berlingskes nyhedspodcast.

Men selvom Recep Tayyip Erdogan »puster sig op« og opfører sig »ekstremt irriterende«, handler hans modstand mod vore svenske naboer hverken om koranafbrændinger eller Paludan, vurderer Cecilie Felicia Stokholm Banke.

Glem det, Sverige! (nogle måneder)

Præsidenten har ellers gjort det meget klart, at Tyrkiet ikke kommer til at støtte optagelsen af Sverige i NATO.

»Det kommer ikke til at ske,« lød det prompte fra ham; ikke så længe, der ikke findes et forbud mod koranafbrændinger i Sverige.

Kravet kommer i kølvandet på en række koranafbrændinger foran den tyrkiske ambassade i Stockholm af dansk-svenske Rasmus Paludan.

Hvis Paludans koranafbrændinger ikke er den reelle årsag, hvad er så? Svaret skal ifølge Cecilie Felicia Stokholm Banke findes i det kommende tyrkiske præsidentvalg i maj.

»Erdogan skal vise hjemme i Tyrkiet, at han gør noget for det vigtigste sikkerhedsspørgsmål i Tyrkiet: det kurdiske spørgsmål,« siger Banke og referer til udleveringen af 33 kurdere i Sverige. Med det kan Erdogan høste stemmer fra de tyrkiske nationalister.

Men i sidste ende vil Erdogan alligevel acceptere Sverige og Finlands indtræden i NATO, forudser hun:

»Hvis Erdogan vinder i maj, vil hans pragmatisme nok få ham til at ændre kurs. En retning, som er mere rettet mod et bedre forhold til USA, præsident Biden og til EU.«

Lyt til hele interviewet med Cecilie Felicia Stokholm Banke i »Pilestræde« – Berlingskes nyhedspodcast. Her kan du også få svar på, hvorfor den amerikanske og europæiske utilfredshed med Erdogan foreløbig ikke fører til, at Tyrkiet bliver sparket ud af NATO.

Følg »Pilestræde« på mobil