Agent Samsams eget forsvar: Dømt for at tilslutte sig Islamisk Stat, inden det fandtes

Ahmed Samsam blev stemplet som en af Europas »farligste jihadister«, selvom han var agent for danske efterretningstjenester. Berlingske har i over to år fortalt historien om agenten, der blev ladt i stikken af de danske myndigheder. Nu taler Samsam for første gang selv, og han har en række alarmerende kritikpunkter af sagens forløb.

 
Se og forstå hele sagen om Ahmed Samsam her. Grafik: Kristian Stauning. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I 2017 stod de spanske myndigheder frem med en spektakulær melding – de havde anholdt en af EUs »farligste jihadister«.

»Jihadisten« er dansker, og han hedder Ahmed Samsam.

I dag sidder han fængslet i Danmark efter at være blevet udleveret fra det spanske politi.

Men han er ikke jihadist. I virkeligheden var han udsendt som agent for de danske efterretningstjenester FE og PET, der siden fængslingen af Samsam har været påfaldende tavse.

De har hverken villet be- eller afkræfte, at han har arbejdet som agent for Danmark.

Nu taler Ahmed Samsam selv for første gang direkte fra Storstrøm Fængsel, og han har en række klare kritikpunkter af efterretningstjenesterne.

Herunder at han er dømt for at tilslutte sig Islamisk Stat på sin rejse til Syrien, fordi han på et billede poserer med et flag, der ligner ISIS' varemærke. Men terrororganisationen blev først oprettet, efter at han tog hjem fra Syrien, siger han:

»De bruger det imod mig som et bevis på, at jeg af den grund var ISIS-medlem. Men billedet er taget i 2012, hvis jeg husker rigtigt. Så det er ét til to år, før ISIS eksisterer.«

I »Pilestræde« taler Ahmed Samsam for første gang med egen stemme, når han kritiserer myndighedernes »justitsmord« på ham.

Følg Pilestræde på mobil