Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens eller skribenternes holdning. Klik her, hvis du ønsker at sende et debatindlæg til Berlingske.

Begejstrede computerspillere uddeler tæsk til »irriterende feminist«

Videoer af henrettelser og vold mod en kvindesagsforkæmper i computerspillet Red Dead Redemption 2 vækker afsky og kritik. Men hvor går de etiske grænser i et spilunivers, hvor spilleren selv skal tage ansvar for sine handlinger?

Computerspillet »Red Dead Redemption 2« er en gigantisk salgssucces. Men nu får spilproducenten Rockstar Games kritik for at tillade spillerne at udøve vold mod kvinder. Fold sammen
Læs mere
Foto: PR
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

»Lad mig stemme,« siger den hattebærende dame, der demonstrerer for kvinders valgret på hovedgaden i en forblæst landsby i Det Vilde Vesten. Derefter begynder et sadistisk voldsorgie.

Først bliver hun skudt i ansigtet og fodret til svin. Lidt senere bliver hun hældt ned i en mineskakt og overladt til sin egen skæbne. Tredje gang bliver hun ædt levende af en blodtørstig alligator, mens hun i en fjerde scene bliver lænket til jernbaneskinnerne og kørt midt over af et damplokomotiv.

Voldsmændene er computerspilsentusiaster, der i en række Youtube-videoer forlyster sig med brutale henrettelser af en feministisk karakter i det afsindigt populære Western-spil, »Red Dead Redemption 2«. En af videoerne hedder »Red Dead Redemption 2 – tæsk til en irriterende feminist«.

I kommentarfeltet til videoen morer brugerne sig over volden. »Hvorfor kan man ikke gøre det her i virkeligheden,« lyder det blandt andet ifølge den britiske avis Guardian.

I første omgang valgte youtube at slette videoerne, der er uploadet af bloggere og privatpersoner og blevet set af millioner af brugere. Efterfølgende har platformen valgt at gøre videoerne tilgængelige for personer over 18 år.

Se videoen »Red Dead Redemption 2 – tæsk til en irriterende feminist«

Mandlig vrede

Videoerne har vakt væmmelse og afsky i feministiske kredse og har sat ild til en heftig debat om de etiske grænser i et spilunivers, hvor spillernes frihed og handlingsmuligheder er stort set ubegrænsede.

Spilproducenten Rockstar Games, der står bag spillet er havnet under beskydning for at tillade spillerne at udøve brutal vold mod en feministisk frontkæmper.

»Det er interessant, at i et kæmpestort, smukt spil med en utrolig palet af handlingsmuligheder, som faktisk har en ret progressiv linje i historiefortællingen, at nogen tager en karakter, der står for fremskridt for kvinder og dræber hende, ikke bare på en måde, men på adskillige måder i en række videoer,« siger Ellen Rose, der er vært på Youtube-programmet Outside Xtra, til BBC.

»Det er også interessant, men slet ikke overraskende, at der er tale om nogle af kanalens mest populære videoer i månedsvis, og at folk i kommentarsporet er underligt opildnede over ideen om, at en kvinderettighedsforkæmper eller »irriterende feminist« bliver overfaldet på den måde.«

I en klumme for New Statesman ser journalisten Fern Riddell computerspillet som »et glimrende eksempel på, hvordan en fremherskende mandlig vrede rettet mod politiske kvinder er indlejret i alle aspekter af vores kultur«.

Men hvor nogle kritikere mener, at Rockstar Games har svigtet deres moralske ansvar ved at tillade spillerne at udøve vold mod kvinder, peger kommentatoren Van Badham i en klumme i The Guardian på, at valget mellem gode og onde handlinger er et fundamentalt element i mange computerspil.

»Vi er ikke på vej ind i et nyt moralsk territorium. Hvor friheden til at begå voldshandlinger i spil belønnes eller straffes er en implicit taktisk – og moralsk – udfordring, der er central for gameplayet i en række titler, og det har det altid været.«

Gamergate

»Red Dead Redemption 2« er ikke obskur underholdning for en perifer gruppe af computerspilsentusiaster. Spillet har i weekenden, hvor det kom på gaden, slået indtjeningsrekorden for alle former for underholdningsprodukter, inklusive film, skriver det amerikanske nyhedsmagasin Newsweek. På tre dage solgte udgiveren Rockstar Games »Red Dead Redemption 2«-spil til en samlet værdi af 725 mio. dollar.

Det er ikke første gang, at spørgsmålet om sexisme og computerspil sætter sindene i kog. Rockstar Games blev allerede kritiseret for spiludgivelsen Grand Theft Auto V, hvor spillerne kan tæske prostituerede og røve dem for deres penge.

For omtrent fem år siden blev spilproducenten og den feministiske spilkritiker, Anita Sarkeesian, under den såkaldte »gamergate« udsat for en syndflod af voldtægts- og dødstrusler fra anonyme spilentusiaster, da hun stod frem og krævede et opgør med sexisme og kønsstereotyper i computerspil.