Oprør mod 90 meters højhusplan på Nørrebro

Panum Instituttet foreslås udvidet med et højhus, der skal sprænge de nuværende rammer og være op mod 90 meter højt. Nørrebros borgere tager skarpt afstand.

Foto: Leif Skov, Berlingske Grafik.
Der lægges store planer for Panum Instituttet på Nørrebro, hvor Københavns medicinstuderende holder til.

Universitets- og Byggestyrelsen vil udvide, modernisere og ombygge Panum Instituttet, så det skal samle Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet og danne ramme om et internationalt biomedicinsk center, der skal "samle topforskere fra hele verden,” ”tiltrække bevillinger til København” og skabe ”mindst 700 nye arbejdspladser,” som der står i forslaget til det ny institut.

Sprænger reglerne

Der tænkes med andre ord stort – så stort, at det nye byggeri er planlagt til at sprænge alle rammer for Hovedstaden.

Den eksisterende maksimalhøjde på 24 meter for et byggeri i området skal ophæves, så der kan bygges et højhus på op til 90 meter ved Panum – et langt stenkast fra Søerne og Indre Nørrebro.

Din mening:
Hvad synes du om Panums byggeplaner?

- Universitets og Byggestyrelsen ønsker, at den nye bebyggelse skal opføres i sammenhæng med det eksisterende Panum kompleks, samt at der kan opføres højhusbebyggelse, der er højere end den nuværende ramme på 24 m. Dette vil muliggøre, at forskningsfaciliteter og laboratorier kan placeres tæt. Endvidere sikrer en høj bebyggelse mere friareal på grunden, står der i et forslag til projektet– eller rettelig et forslag til et kommuneplantillæg for Panum Instituttet – der netop har været i offentlig høring. Københavnerne går i oprør ved udsigten til et kommende højhus på Nørrebro:

Skriger til himmelen

- Det skriger til himmelen at bygge højt – bogstavelig talt. For os at se er et 90 meter højt hus udtryk for et behov for at skabe prestige og opmærksomhed, men en mangel på hensyn til det omkringliggende område. Mener man ikke, at der findes andre løsninger end et højhus, kunne man overveje at opføre det et sted, hvor der i forvejen foregår udbygning af byen og muligheder for bedre planlægning som for eksempel i Ørestaden?, skriver beboerne i Andelsforeningen AB Trekanten, der ligger tæt ved Panum Instituttet.

Læs også:
Det mener københavnerne om 90 m. højhuset

Andelsforeningens medlemmer er led i en række Nørrebro-borgere, der er stærkt kritiske over for planerne om et højhusbyggeri, og som har skrevet til kommunen for at protestere. Nørrebro Lokalforening er positive over for en udbyggelse af Panum Instituttet, men protesterer over den planlagte form med tættere og højere bebyggelse:

Byggeprocent på 210

- Lokaludvalget mener, at det er problematisk, at der gives tilladelse til en udvidelse af byggeprocenten fra 150 til 210, samt ændring af den maksimale byggehøjde fra 24 m. til 90 m., da det kommer til at ændre hele nærområdets udtryk og ikke vil stå i forhold til den øvrige bebyggelse. Nørrebro Lokaludvalg er imod en ændring i betingelserne for O5 rammen, og mener at den eksisterende byggeprocent og byggehøjde skal fastholdes på grund af det massive udtryk Panum Instituttet allerede har i bydelen,” skriver Kim Christensen, Lokaludvalgets formand.

Hvis kommunen giver grønt lys til at bygge tættere og højere end i dag, skal der udskrives en indbudt, international arkitektkonkurrence og skabes en lokalplan, som fastlægger form, højde og arkitekturen i det kommende højhus. Fra arkitektside protesteres der allerede mod projektet:

Uklar  form

- Generelt finder vi, at det er meget betænkeligt, at en plan af denne karakter fremlægges på sådan en uklar form. Landsforeningen mener derfor, at Københavns Kommune skal udsende en ny indkaldelse af ideer, der klart viser, hvad man ønsker, at borgerne skal forholde sig til, skriver Landsforeningen for Bygnings- og Landskabskultur, og fortsætter:

- Blandt de nævnte hensigter med planen nævnes, at det påtænkes at give tilladelse til at bygge i op til 90 m højde. Dette er næsten en halv gang højere, end den højeste bygning på Rigshospitalet, og i øvrigt helt ude af proportioner med de omkringliggende bygninger, skriver foreningen.

Foreslår Bjarke Ingels

Enkelte borgere tager godt imod idéen om et højhus på Nørrebro. Blandt dem er københavneren Søren Lund, der foreslår, at arkitekt Bjarke Ingels hyres til at tegne det kommende højhus:

- JA TAK til ny arkitektur i København! Nej tak til de per automatik negative og destruktive attituder hver gang et forslag om noget nyt og markant arkitektur bliver rejst. København er et U-land, hvad moderne arkitektur angår. Et arkitektonisk gennemtænkt højhus kan kun pynte i den del af byen. Lad fx Bjarke Ingels fra BIG tegne noget spændende, der kan give en en positiv indsprøjtning til en bydel, der i den grad trænger til et kosttilskud udefra. På Nørrebro er der masser af rædselsfulde huse i 5-6 etager bl.a. fra Egon Weidekamps tid. Det er IKKE en kvalitet i sig selv, at en bygning kun er i 5-6 etagers højde!!! PS: 90 meter er ikke højt :), skriver Søren Lund.
Du kan læse københavnernes indspark til debatten her og selv give din mening til kende her.