Tag med på tidsrejse: Ny street view-tjeneste viser 200.000 gamle fotos fra hele landet

Nationalmuseet har digitaliseret 200.000 gamle fotos, som skal placeres på et danmarkskort. Målet er at skabe en street view-tjeneste, hvor man kan rejse 50-120 år tilbage i tiden. Frivillige skal hjælpe med adresser og koordinater.

Snart kan man klikke ind på et digitalt danmarkskort og finde gamle fotos på deres præcise adresser. Her er cykelklubben på tur ved Hotel Nyholte – længe før lycra blev en del af outfittet på den tohjulede. Fold sammen
Læs mere
Foto: Nationalmuseet
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En gåtur i København, Holte eller på Ærø kan snart blive krydret med en parallel virkelighed fra gamle dage.

Med en ny »street view«-tjeneste vil Nationalmuseet placere over 200.000 gamle fotografier på et digitalt danmarkskort. Det betyder, at man vil kunne zoome ind på specifikke adresser og gader i hele landet og blive præsenteret for fotos, som er taget for mellem 50 og 120 år siden.

Rane Willerslev, direktør på Nationalmuseet.

»Her har vi en ny måde at præsentere historien – som en slags parallel virkelighed, hvor du kan tage en »street view«-tur ned ad gaden og opleve, hvordan der har været for 50 eller 100 år siden.«


Fotografierne har stået i Nationalmuseets arkiver, siden de blev taget, og er nu blevet digitaliseret.

Indtil videre er 19.000 af de i alt 200.000 billeder placeret på det virtuelle kort, og i løbet af det næste år skal de resterende plottes ind.

Desuden skal der tilføjes præcise adresser og koordinater, så man – ligesom på google street view – kan finde de bestemte steder, man interesserer sig særligt for.

»Vi vil gerne bygge et slags historisk street view over Danmark. Derfor skal vi vide ret præcist, hvor fotografen stod, og i hvilken retning kameraet pegede, da billedet blev taget,« fortæller Jacob Wang, projektleder og koordinator for digitale initiativer ved Nationalmuseet.

En tur ad Nørrebrogade kan blive til en hel ny oplevelse, når »street veiw«-tjenesten er klar. Her kan man gå tilbage i tiden og se præcis, hvordan der så ud i en fjern fortid.  Fold sammen
Læs mere
Foto: Nationalmuseet.

Historisk viden er i høj kurs

Med en street view-tjeneste vil den historiske oplevelse blive tilføjet en ny dimension, mener direktør på Nationalmuseet, Rane Willerslev.

»Her har vi en ny måde at præsentere historien – som en slags parallel virkelighed, hvor du kan tage en »street view«-tur ned ad gaden og opleve, hvordan der har været for 50 eller 100 år siden. Det er jo fascinerende,« siger han.

Anden Verdenskrig har også sat sit præg på den historiske base. Villaen Strandvejen 32 C blev sprængt af tyskerne kort før kapitulationen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Frihedsmuseet.

Ser man på sociale medier som Facebook, er der masser af interesse for historiske billeder af både land og by. I gruppen Gamle København kan de mere end 82.000 medlemmer dele fotos fra deres by og bydel. Her debatteres det flittigt, hvor de forskellige billeder præcis er taget.

Den er netop den interesse, den kommende tjeneste tager afsæt i.

»Måske er man interesseret i at gå en tur i sin barndomsgade eller i det kvarter, man er flyttet til. Det er en måde at give perspektiv på ens egen nutid. Vi forstår kun vores nutid og føler os tilpas i den, hvis vi forstår, hvordan den er blevet til. Det gælder også i vores egen personlige biografi,« siger Rane Willerslev, som også oplever en stor interesse for den historie, der har udspillet sig siden begyndelsen af 1900-tallet.

»Udover vikinger er det, danskerne er allermest interesserede i, de seneste 100 års historie,« siger han.

Et tilbageblik på Bellevue. Fold sammen
Læs mere
Foto: Nationalmuseet.

Ansatte tog billeder

​Billederne er jævnt fordelt over hele landet og repræsenterer alle købstæder. Herudover er der et bondegårdsarkiv med 50.000 gårde, man kan gå på opdagelse i. Hovedstadsområdet er særligt rigt illustreret, fortæller Rane Willerslev.

»Mange af billederne er i sin tid taget af ansatte på Nationalmuseet – ikke mindst dem fra København. I 1920erne foretog man en stor renovering af byen, i særlig grad i brokvartererne, og på det tidspunkt valgte museet at dokumentere, hvordan byen så ud inden. Det får vi så glæde af nu,« siger han.

Der er billeder helt tilbage til slutningen af 1800-taller. Her en tænksom mand ved Skovshoved Havn i 1897. Fold sammen
Læs mere
Foto: Nationalmuseet.

Alle kan være med

Kulturministeriet har støttet den nye tjeneste med to millioner kroner. Det er planen, at alle, der har historisk og – ikke mindst – geografisk viden, nu kan gå ind og tilføje forskellige detaljer på hvorerdetfra.dk. Netop inddragelsen af frivillige er vigtig, mener Rane Willerslev.

Hvis man nyder en kold øl på Dronning Louises Bro en varm sommerdag, kan man springe tilbage til en anden tid, hvor broen også var populær. Ukendt årstal. Fold sammen
Læs mere
Foto: Nationalmuseet.

»Museet er gået fra at være et sted med løftet pegefinger til at samskabe med danskerne. Det er noget, jeg virkelig lægger vægt på. Jeg håber, at rigtig mange danskere nu her vil gå ind og stedfæste de billeder, som de selv kender lokationerne på. Vi skriver historie sammen,« siger Rane Willerslev, som har en drøm om, at fotoarkivet også bliver udbygget med tiden.

»Tanken er at tage det endnu videre, hvis lokalmuseerne vil være med. Jo flere billeder, vi får ind, og jo mere detaljerede, de er, jo mere effektfuld kan den her street view-oplevelse blive. Så målet er over tid at hive andre museer med,« siger han.

Rådhuspladsen i en noget anden virkelighed – før partikelforurening, busterminaler og strøgbutikker var til debat. (Ukendt årstal). Fold sammen
Læs mere
Foto: Nationalmuseet.

»Ingen skal holde sig tilbage«

​For at det skal være rigtig interessant at gå på opdagelse i et digitalt danmarkskort, skal koordinaterne være temmelig præcise, understreger sender Jacob Wang.

»Vi ved, hvilken kommune billederne kommer fra, men vi vil helt ned på gadehjørneniveau – og det er opgaven for alle, der vil være frivillige. Så vi håber, at folk har lyst til at byde ind med deres lokalkendskab og på den måde gøre vores åbne arkiv langt mere spændende at gå på opdagelse i for alle,« siger han og tilføjer:

Måske frister det med en tidsrejse tilbage til Hotel National på Vesterbrogade, som er et af de steder, der er dokumenteret med gamle fotos.  Fold sammen
Læs mere
Foto: Nationalmuseet.

»Vi er meget afhængige af at få hjælp til at få koordinaterne på plads. Vi bliver aldrig færdige, hvis vi selv skal gøre det. Så ingen skal holde sig tilbage,« siger han.