Stort museum viser tre udendørs værker om corona: »Der er jo også hele den følelsesmæssige bearbejdning«

11. marts er det et år, siden Danmark lukkede ned. Det markerer Statens Museum for Kunst med en udendørs udstilling, hvor tre kunstnere fortolker et år med corona. Værkerne, som senere rejser rundt i landet, skal være med til at bearbejde pandemien.

Hvordan kan et år med coronavirus omsættes til kunst? Det vil der snart være tre bud på, og de vil være at finde uden for Statens Museum for Kunst. Her fra Sonja Lillebæk Christensens videoskulptur, »Skylden«. Fold sammen
Læs mere
Foto: SMK
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Om mindre end to uger er det et år, siden Mette Frederiksen varslede en nedlukning af hele landet.

I den forbindelse åbner Statens Museum for Kunst den udendørs udstilling »Berørt«. Her fortolker de tre kunstnere Benedikte Bjerre, Kaspar Bonnén og Sonja Lillebæk Christensen på hver sin måde, hvad den usynlige fjende – coronasmitten – har betydet for vores liv. Det sker blandt andet i form af en gigantisk bærbar computer og en videocollage med hænder, albuehilsner og møder over skærmen.

»Op igennem historien har epidemier med jævne mellemrum hærget samfund og ændret liv. Ofte har malere, billedhuggere og grafikere skabt kunstneriske vidnesbyrd, som har hjulpet til på mange års afstand at forstå, hvordan disse krisetider berørte de mennesker, der levede i dem. Det har vi mange eksempler på i vores egen samling, så vi er meget glade for, at vi har fået mulighed for at invitere tre samtidskunstnere til at reflektere over pandemien. Og vise, hvordan de kunstnerisk formulerer en respons på den situation, vi befinder os i nu,« siger direktør for SMK Mikkel Bogh.

Statens Museum for Kunst er blandt de første, som afholder en udstilling udenfor. 11. marts fortolkes et år med corona på forskellige måder i haven foran museet. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt.

Computerskærm og albuehilsen

Udstillingen er blevet til i samarbejde med Coop, Røde Kors og Hjaltelin Stahl, som er ekspert i digital formidling.

Kunstnerne er blevet inspireret af projektet Berørt. Det går i korte træk ud på, at man på hjemmesiden Berørt.dk det forgangne år kunnet uploade et foto af sin hånd og skrive en sætning om, hvordan man er blevet berørt af coronavirussen. For hver hånd, der har fundet vej til hjemmesiden, har Coop doneret fem kroner til Røde Kors. Det er blevet til godt 30.000 kroner, som er blevet brugt til at hjælpe de mest udsatte under krisen.

Senere er puljen af hænder og coronatanker givet videre til kunstnerne, som har anvendt dem i de endnu ikke færdige værker.

Kasper Bonnéns værk vil bestå af en sætning skrevet med gamle mursten. Sonja Lillebæk Christensen er gået den digitale vej og har skabt en videoskulptur, hvor hun har filmet mennesker i alle de førhen nærmest utænkelige situationer med håndsprit, afstand og hilsener med albuen.

Mikkel Bogh, direktør SMK

»Der er jo også hele den følelsesmæssige bearbejdning. «


Benedikte Bjerres værk er en skulptur i aluminium, som tegner omridset af en gigantisk bærbar computer. Den skal illustrere, at skærmen er blevet den platform, hvor alt fra møder og undervisning til underholdning foregår. Ved at overdimensionere skærmen skal den samtidig understrege, at skærmen også har skabt distance under pandemien.

Det er her i haven foran SMK, at man inden længe kan opleve udstillingen »Berørt«. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt.

»At kommissionere værker hos nulevende kunstnere til at arbejde med et aspekt af vores levende nutid – næsten som var det en kronik – er et nyt skridt. Altså at bestille tre kunstnere til at lave en slags kunstnerisk refleksion over en aktuel situation. Det har vi faktisk aldrig prøvet før. Det er en interessant måde at udfordre museets idé på,« konstaterer Mikkel Bogh.

Vises udenfor

I sommer og hen over efteråret viste SMK et slags udstillingsspor, der hed »Intet som før«. Her blev gæsterne ført igennem den del af museets samling, der viser værker, som handler om epidemier gennem tiden – som pest, kolera, tyfus og HIV. ​

Den nye udstilling adskiller sig ikke kun ved, at den handler om noget, vi står midt i. I modsætning til tidligere udstillinger bliver den vist i haven udenfor.

»Fra begyndelsen besluttede vi, at det skulle være udendørs værker – også selv om vi måske ikke havde tænkt, at anden bølge af corona skulle vare så længe, som det har vist sig. Men vi tog det forbehold. Det handler også om, at det er værker, der er blevet til som en del af et partnerskabsprojekt med det bredest mulige sigte. De skal være tilgængelige for alle, uden at man skal indløse billet,« siger Mikkel Bogh.

Han håber desuden, at værkerne kan være led i den følelsesmæssige bearbejdning, der er vigtig i forhold til pandemien.

»Vores samfund har i høj grad fokus på spændingen mellem de politiske beslutninger og de sundhedsfaglige vurderinger, men der er jo også hele den  følelsesmæssige bearbejdning. Hvad var det, der skete? Hvad gjorde det ved os? Hvad kommer det til at betyde for vores fremtid? Nogle af de spørgsmål, som ikke kan reduceres til sundhedsfaglige anbefalinger og politiske strategier og økonomi,« siger Mikkel Bogh og tilføjer:

»Det er jo noget af det, kunsten kan og grunden til, at kunsten som fænomen har overlevet, mens andre fænomener dør ud,« siger han.

Berørt bliver vist i Museumshaven foran museet fra 11. marts.