Spis på en af byens gode restauranter til nedsat pris – og ni andre oplevelser, der kan sætte skub i din uge i København

AOK
Oplevelser
Guide

Stor madfestival fylder igen byen med trerettersmenuer til spotpris. Dette er også ugen, hvor Tivoli åbner for gys i den gamle have, og hvor københavnsk luksushotel lægger bar til at fejre en særlig musikgenre.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Kan et ‘scaryhouse’ blive mere uhyggeligt, end det plejer at være? Det lover Tivoli, som nu åbner for en sæson spækket med gys.

Andre er måske mere til en treretters menu på en af byens gode restauranter – til en særlig pris. Og skal intellektet fodres, boomer København også af spændende udstillinger lige nu.

Her ti gode og interessante oplevelser i denne uge.

7

Gys i Tivoli

Efter en kort lukkeperiode åbnede Tivoli forleden for sin halloweensæson med hekse, edderkoppespind og 22.100 græskar er fordelt over den gamle have, som også bades i en en særlig lysscenografi, når mørket falder på.

Der er masser af gys at hente i det permanente ‘scaryhouse’ Villa Vendetta, som er Tivolis seneste satsning. Igen i år kan man også stikke hovedet inden for i forlystelsen »Det hjemsøgte« i Skærsilden – hvis man tør. Her har skuespillerne før levet sig ind i roller som eksempelvis sadistiske læger.

Ellers er der jo altid ballongyngerne med en herlig og ganske hyggelig udsigt over byen.

Læs mere her.

2

Restaurantbesøg til gode priser

Det er også blevet den tid på året, hvor man kan spise en trerettersmenu til færre penge end normalt. Hele to restaurantfestivaler starter i denne uge.

Den ene DinnerDays er landsdækkende og har fundet sted hvert år siden 2015 i henholdsvis uge 7 og uge 42. Her koster menuer på udvalgte restauranter som udgangspunkt 215 kroner plus gebyr (enkelte steder 400).

I år kan man for eksempel sætte tænderne i en trerettersmenu hos Restaurant Koefoed, som netop har fået tildelt Michelin-guidens såkaldte Bib Gourmand for 'mad i særklasse til en god pris'. Menuen tæller blandt andet Sol over Gudhjem roastbeef med bløde og ristede løg, hvid chokolade og olivenoliesorbet.

Læs mere her.

Ikke nok med det. Fredag rykker en anden madfestival DiningWeek også ind i København. Konceptet er mere eller mindre det samme – tre retter til en fast lavere pris på nogle af byens gode spisesteder.

Her kan man for eksempel købe tre retter på restauranten Nærvær til 225 kroner plus gebyr, ligesom Kokkeriet og Krogs Fiskerestaurant også er på listen over medvirkende spisesteder. Billetten skal købes på forhånd.   

Læs mere om DiningWeek her.

 

8

Luksuslopper i Tisvilde

Skulle turen gå ud af byen den kommende weekend, og gemmer du på en genbrugsentusiast?

Måske kan du finde, hvad du søger, i det gamle sommerpensionat Strandgaarden i Tisvilde som de næste par weekender afholder ‘Antik og Loppe Deluxe – Pop-up’.

Her sælger samlere ud af alt fra møbler til gamle kufferter, fajance og drikkeglas. Der vil desuden være vinyl på grammofonen og efterårshygge i den gamle staldbygning, oplyser stedet.

Læs mere her.

5

Arkitektur i hele byen

Også i denne uge er der masser af oplevelser for alle, der interesserer sig for, hvordan arkitekturen er med til at forme vores liv.

Copenhagen Architecture Festival varer frem til 17. oktober, og her debatteres emner som velfærdsarkitektur, helende haver og sårbarhedens plads i arkitekturen.

Torsdag kan du for eksempel komme til foredrag – eller såkaldt 'salon' – med billedhuggeren Anders Krüger og kokken Bo Bech, der belyser 'Omsorgens landskaber', som er temaet for årets festival. Det gør de fra tre vinkler: landskabsarkitektens, billedhuggerens og kokkens.

Læs hele programmet her.

9

Finurlige streger

Halvandet år før sin død i 2012 blev Ib Spang Olsen interviewet. Her sagde han blandt andet:

»Mange gange handler en tekst jo om mennesker og deres udtryk, deres krop, deres skæbne, eller hvad man nu vil. Det skal man som illustrator gerne kunne forme sådan, at figurerne ikke bare bliver figurer, men sådan at de udlever det samme, som forfatterens tekst handler om, men med en distance.«

Det er netop en af de egenskaber, mange kender Ib Spang Olsen for, og som han blandt andet udfoldede i Halfdan Rasmussens ABC.

For nogle uger siden åbnede Nivaagaards Malerisamling en udstilling med hans tegninger og illustrationer, som han skabte over syv årtier. Fra krusedulletegninger og erindringsbilleder til illustrationer og tilmed erotiske mesterværker fra Ib Spang Olsen. Det sker i anledning af, at den legendariske tegner og illustrator ville være fyldt 100 i år.

Læs mere her.

7

Christiania på plakaten

‘Fristaden’ er fyldt 50, og det er blevet markeret på flere forskellige måder. Blandt andet med en udstilling på Charlottenborg, hvor man for kan gå om bord i de mange budskaber, der gennem årene er blevet formidlet gennem plakater.

Netop plakaten er blevet brugt aktivt på Christiania, hvor et slagord efter sigende har lyst: »Hellere en plakat uden en begivenhed end en begivenhed uden en plakat«.

Udstillingen viser således både plakater, der hylder slumstormerne, og andre, der opfordrer til ‘Lov og orden’ på Christiania.

Holger Dahl har anmeldt udstillingen under overskriften ‘Fuldstændig anakronistisk, men ret skønt gensyn med Christianias plakater i Kunsthal Charlottenborg’.

Plakat: Hannah Carlsen, Christiania. VAR-ER-BLIVER, 1976. Christianias Lokalhistoriske Arkiv.

Læs anmeldelsen her og læs mere om udstillingen her.

10

Se Margrete 1.s guldkjole

Den aktuelle film om Margrete den Første med Trine Dyrholm i hovedrollen blev af Berlingskes anmelder Kristian Lindberg kaldt 'den bedste film om danmarkshistorien i årtier' og udløste ikke færre end seks stjerner.

Læs hele anmeldelsen her.

Hen over efteråret er der mulighed for at dykke ned i filmens kostumer og rekvisitter på udstillingen Dronningens Christiansborg. Den foregår – som navnet antyder – på Christiansborg, hvor Tårnsalen er indrettet i middelalderlig stil, så den ligner tronsalen fra filmen.

Ud over rekvisitterne er der viden at hente om dronning Margretes liv, ligesom man kan se det, udstillingen selv kalder hovedattraktionen: Hendes gyldne kjole (foto: Thorkild Jensen). Den blev for over 300 år siden taget som krigsbytte af svenskerne og befinder sig normalt i Uppsala Domkirke.

Udstillingen er blevet til i et samarbejde mellem Christiansborg Slot, SF Studios og Nationalmuseet.

Læs mere her.

9

Dansk stjernedesigner udstiller

Cecilie Manz er en af nyere danske designere, som for alvor er slået igennem både i herhjemme og i udlandet.

Det markerer Dansk Arkitektur Center med udstillingen »Nålen i høstakken«, som kan opleves resten af 2021. Her kan man blandt andet blive klogere på, hvordan Cecilie Manz arbejder med sine designs, der omfatter alt fra lamper og porcelæn til højttalere for B&O.

Berlingskes arkitekturredaktør, Holger Dahl, giver fire stjerner, og skriver blandt andet, at:

»Cecilie Manz er en af vore mest præcise, nutidige designere. Hendes stole, borde og bænke er en smule tavse, men står alligevel med samme rolige menneskelighed som de bedste klassiske danske møbler.«

Læs mere anmeldelsen her.

10

Kulturnatten er tilbage

På fredag er der også basis for at drøne ud i Københavns og Frederiksbergs kulturliv efter lukketid.

Kulturnatten er efter en pause i 2020 tilbage - i år med cirka 250 forskellige arrangementer. De spænder fra Den Danske Frimurerorden, der åbner dørene på Østerbro, til Frederiksberg Rådhus, som også lukker alle nysgerrige ind.

Det er også muligt at tage en tidsrejse til det nye frihedsmuseum på Esplanaden, hvor du kan aflytte telefonsamtaler og trykke illegale blade. Det sker med rollespillere, der er klædt ud i tøj fra 1940erne.

Som altid er der en masse for børn – for eksempel muligheden for at lægge vejen forbi Zoologisk Haves pandaanlæg efter mørkets frembrud.

Læs mere her.