Oktoberfesten finder vej til København – og andre oplevelser, der kan sætte skub i din uge

AOK
Oplevelser
Guide

Der er dømt fadøl og wurst på et af Københavns store madmarkeder, som fejrer den tyske tradition 'oktoberfest'. Det er også i denne uge, at du kan se Margrete den Førstes guldkjole – eller hente en gratis bog med dine børn.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Tiden er ved at være til indendørs oplevelser, men først skal den sidste dråbe vrides ud af sensommeren – for eksempel på Reffen, der har fyldt fadølshanerne til en stor oktoberfest.

For dem, der hellere vil gå på opdagelse i byen i varmere omgivelser, er der også basis for det. Her fem gode oplevelser i København lige nu.

1

Se Margrete 1.s guldkjole

Den aktuelle film om Margrete den Første med Trine Dyrholm i hovedrollen blev af Berlingskes anmelder Kristian Lindberg kaldt 'den bedste film om danmarkshistorien i årtier' og udløste ikke færre end seks stjerner.

Læs hele anmeldelsen her.

Nu er der mulighed for at se kostumer og rekvisitter fra filmen, når udstillingen Dronningens Christiansborg åbner senere på ugen. Den foregår – som navnet antyder – på Christiansborg, hvor Tårnsalen er indrettet i middelalderlig stil, så den ligner tronsalen fra filmen.

Ud over rekvisitterne er der viden at hente om dronning Margretes liv, ligesom man kan se det, udstillingen selv kalder hovedattraktionen: Hendes gyldne kjole (foto: Thorkild Jensen). Den blev for over 300 år siden taget som krigsbytte af svenskerne og befinder sig normalt i Uppsala Domkirke.

Udstillingen er blevet til i et samarbejde mellem Christiansborg Slot, SF Studios og Nationalmuseet.

Læs mere her.

2

Oktoberfest på Reffen

Det tyske valg er på trapperne – og det er oktober også. Noget af den tyske stemning kan nu opleves på det store madmarked Reffen, som holder sin egen 'oktoberfest' fredag og lørdag.

Det betyder selvsagt masser af øl, wienerschnitzler og grillede pølser, ligesom der vil være tyske retter ved udvalgte streetfood-boder. Arrangørerne lover både 'prost und spaß'.

Weekenden markerer også, at Reffens udendørsaktiviteter nu slutter for denne sæson. Det betyder dog ikke, at alle oplevelser hører op frem til solen igen titter frem på den anden side af marts. Fra næste måned og frem til og med halloween forvandles området til en 'Horror Drive Thru Edition', hvor man kører igennem diverse rædsler.

Læs mere her.

3

Dansk stjernedesigner udstiller

Cecilie Manz er en af nyere danske designere, som for alvor er slået igennem både i herhjemme og i udlandet.

Det markerer Dansk Arkitektur Center nu med udstillingen »Nålen i høstakken«, som netop er åbnet. Her kan man blandt andet blive klogere på, hvordan Cecilie Manz arbejder med sine designs, der omfatter alt fra lamper og percelæn til højttalere for B&O.

Berlingskes arkitekturredaktør,Holger Dahl, har allerede besøgt udstillingen, som han giver fire stjerner, og skriver blandt andet, at:

»Cecilie Manz er en af vore mest præcise, nutidige designere. Hendes stole, borde og bænke er en smule tavse, men står alligevel med samme rolige menneskelighed som de bedste klassiske danske møbler.«

Læs mere anmeldelsen her.

4

Gratis bog til store børn

Netflix, TikTok og YouTube. Der er mange årsager til, at det kan knibe med læselysten blandt nutidens børn.

Derfor har Boghandlerforeningen igen i år taget initiativ til, at børn fra 9-12 år kan hente en bog hos landets boghandlere ganske gratis fra 25. september til 2. oktober.

Det drejer sig om 'Geminiforbandelsen – en episk fortælling om tis og trolddom' skrevet af Kim Ace. Den ligger nu klar i 30.000 gratis eksemplarer, som ligger ude hos boghandlerne.

Verdensbogugen er sponsoreret af Forlaget Carlsen, Clemens Trykkeri, DBK og Boghandlerforeningen.

Læs mere her.

5

Musik på film

Cinemateket fortsætter sin 10 dage lange 'Musikfilm Festival 2021' i denne uge.

Her kan man for alvor dykke ned i musikhistorien, og mens navne som Nick Cave og Astor Piazolla allerede har være vist på det store lærred, byder de kommende dage på blandt andre David Byrnes' 'American Utopia'.

Samme sanger kan opleves som medlem af bandet Talking Heads, der med filmen »Stop Making Sense« tager os tilbage til 1984. Her er der også mulighed for at kridte danseskoene, da Cinemateket har hyret en DJ den aften – og selvfølgelig holder baren åben.

Læs mere her.