Nyt madmarked åbner i København: Nu kan du købe gris, grøntsager og gedeost direkte fra landmanden

For tre år siden skabte en gruppe unge det første Grønt Marked på Refshaleøen. Derefter kom Nørrebro. Nu rykker markedet ind på Vesterbro, hvor man hver anden søndag i hver måned vil kunne købe råvarer direkte fra cirka 20 producenter, der holder til i København og omegn.

Grønt Marked åbnede sidste år på Nørrebro (på billedet). Nu er turen kommet til Vesterbro, hvor man hver anden søndag i hver måned kan købe råvarer direkte fra producenter i København og omegn. Fold sammen
Læs mere
Foto: Birger Niss
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Mange har sikkert hørt om farmers' markets, hvor landmænd og andre producenter selv møder op og sælger alt fra grøntsager til delikatesser – uden mellemled.

Siden 2019 har Refshaleøen huset ét af slagsen. Det hedder »Grønt Marked« og blev stiftet af en gruppe unge mennesker, som sidste år valgte at udvide konceptet og starte endnu et marked på månedsbasis. Denne gang på Nørrebro.

Nu er turen kommet til Litauens Plads på Vesterbro, hvor man fra på søndag 14. august vil kunne møde små økologiske landbrug, bagerier og mestre i fremstilling af cider for blot at nævne nogle få af de stader, der vil indtage græsplænen foran kirken.

»Det skulle være en plads, som har de faciliteter, der skal til, og som ligger i hjertet af bydelen, så Litauens Plads var oplagt. Der bor netop mange mennesker på både Nørrebro og Vesterbro, så her er et godt grundlag for et marked,« siger Yunus Adams, en af initiativtagerne til Grønt Marked.

Små producenter

​Markederne på Vesterbro afholdes den anden søndag i hver måned, mens de på Refshaleøen og Nørrebro finder sted henholdsvis den første og tredje søndag i hver måned.

»Dem, man kan møde, er alle små producenter, som arbejder benhårdt på at skabe kvalitetsprodukter. De har måske ikke så mange dyr og bruger lokale råvarer, der kan være lidt dyrere. Derfor giver det mening for dem at sælge direkte til private. Der er også producenter iblandt, som sælger til restauranterne. Nogle af dem, der virkelig gør det godt, men som er for små til at skabe en volumen, der kan forhandles i de store supermarkeder,« siger Yunus Adams.

Grønt Marked er et såkaldt farmers' market, hvilket vil sige, at man handler direkte med producenten uden mellemled. Fold sammen
Læs mere
Foto: Maya Noue.

Man kan for eksempel sætte tænderne i en ost fra Copenhagen Goat Milk eller i økologisk gris fra Birthesminde, der holder til i Vipperød. Sidstnævnte er leverandør til en række spisesteder, herunder Michelin-restauranten Alchemist.

Listen tæller desuden svampeproducenten Bygaard, der ligger på Refshaleøen, det regenerative landbrug Brinkholm og Table Ferments, der fremstiller kombucha med vilde urter og blomster. I alt er cirka 40 producenter repræsenteret på markederne i løbet af året. De er dog ikke alle med samtidig.

»Vi ønsker at give de små producenter en platform. Samtidig kan vi se, at københavnerne har lyst til at gå på markeder, men det skal gerne være der, hvor de bor, så de nemt kan komme hjem med varerne, og så de kan tage børnene med ned og gøre en oplevelse ud af det. Det skaber et fællesskab og en lokal ånd omkring markedet,« tilføjer Yunus Adams og uddyber den vision, der ligger bag Grønt Marked.

Selvom det hedder Grønt Marked, er det også muligt at møde osteproducenter. Fold sammen
Læs mere
Foto: Steven Tanneberg.

»Vi har en madkultur, som har haltet i mange år. Vi er ikke vant til at betale særligt meget for vores fødevarer, så det har været et ræs mod bunden. Men samtidig ser vi en anden tendens. De store restauranter har været med til at starte fortællingen om, at der er stor værdi i det, vi har i Norden, og dén er begyndt at forplante sig ude i samfundet. Mange har også opdaget, at det kan være en oplevelse at købe god mad. Man går ned og møder landmanden, og samme aften spiser man afgrøder, der er lokalt produceret. En gulerod, der lige er hevet op af jorden, smager bare bedre,« siger han.

Større interesse

​Grønt Marked startede som et samarbejde med Lille Bakery på Refshaleøen. I de tre år, det har eksisteret, har der været afholdt 31 markeder på henholdsvis Nørrebro og Refshaleøen. I alt har godt 20.000 besøgende lagt vejen forbi, og omsætningen har ligget på over tre millioner kroner blandt de deltagende producenter, oplyser folkene bag.

Markedet byder på en blanding af grøntsager, kød og mejeriprodukter. Fold sammen
Læs mere
Foto: Steven Tanneberg.

»Der har været en opfattelse af, at danskere ikke gider den her slags markeder, at producenter ikke tjener nok, og at vejret er for dårligt. I starten mødte vi også en vis skepsis fra producenter. Men vores oplevelse er, at der er besøgende året rundt, og at producenterne, udover et godt salg, får et unikt udstillingsvindue. Vi håber, vi kan udbrede interessen, så det bliver lige så naturligt som at gå på loppemarked,« siger Yunus Adams.

Grønt Marked kan besøges på Litauens Plads, Vesterbro, søndag 14. august kl. 10-15.

Læs mere her.