Nordisk mad fra grillen, blomster i rå omgivelser og jazz på vandet – her er fem favoritter i byen lige nu

AOK
Oplevelser
Guide

Besøg byens mest cool blomsterbutik på Refshaleøen eller tag en tur på vandet med jazz i øregangen. Medmindre du hellere vil spise en måltid fra naturen – midt i byen. Her er AOKs bylivsredaktør, Katrine Irminger Sonnes bud på oplevelser i topklasse.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Højsommer bliver til sensommer, og København er i den grad vågnet. Her er fem oplevelser, der kan anbefales lige nu.

1

Blomster og ‘fine dining’ på Refshaleøen

Der er mange gode grunde til at lægge vejen forbi Refshaleøen.

Her popper konstant nye, gode steder op mellem efterhånden gamle kendinge som La Banchina, hvor der er basis for et godt friskt måltid med udsigt til vandet. Eller Noma for den sags skyld. Det nyeste skud på stammen er et 700 kvadratmeter stort blomstertorv i en gammel industrihal. Kvinden bag, Pernille Francke, har valgt at fokusere på de planter, der trives i lejligheder og på altaner - i modsætning til planteskoler, der som regel rummer lidt af det hele.

Det hele kan plantes om på stedet, som er både råt og smukt og et oplevelse at besøge. Og så ligger det lige bag madmarkedet Reffen, hvis tørsten eller sulten skulle melde sig.

Læs mere her.

2

Kanalrundfart med kabaret

Den er gået hen og blevet en sand klassiker, kanalrundfarten, som i årtier har taget københavnere og turister på sightseeing ad vandvejen (også længe før, det lød attraktivt at tage en dukkert i bølgerne).

I år har Stromma, som står bag en del af rundfarterne, lanceret et helt nyt program, som er målrettet til forskellige grupper. Her er en børnetur henvendt til de 3-9-årige, hvor de mindste kan høre matrosen fortælle historier, jazz-cruises, historiske ture om Slaget på Reden og ture med rokoko-kabaret.

Ud over de helt plain ture, hvor man kan slå audioguiden fra og koncentrere sig om at tale med sidemanden (eller kvinden) - eller bare lytte til mågerne og nyde synet af vores smukke hovedstad.


Læs mere her.

3

Københavns nye landsby

Midt i landets hovedstad er der opstået en økologisk landsby på størrelse med Rådhuspladsen. BaneGaarden hedder det gamle baneterræn, som ligger mellem Vesterbro og Sydhavn, og som i mange år lå øde hen.

Nu vrimler det med tilbud for folk i alle aldre. Man kan for eksempel lære at fermentere kål eller sågar brygge øl – med mindre man hellere vil læne sig tilbage og drikke naturvin i en af de ni gamle lader, hvor man også kan spise en god middag.

Senest har restauranten »Lade 609« slået dørene op i én af de ni bevaringsværdige trælader, der udgør BaneGaarden. Her er plads til 90 spisende gæster og udsigt til mere end 1,5 hektar vildtvoksende natur. Og med menuerne »Den grønne« og »Den vilde«. Her er der indslag fra naturen som brændenælder, granskud, spiselige blomster og (ufarlige) svampe.

Læs mere her.

4

Tag med til Københavns underverden

Hvor mødtes de kongelige med deres elskere i fortidens København? Og hvordan var det lige med Frederiksstadens vilde narkobaron i 1700-tallet? Weirdwalks har de seneste 10 år åbnet for kapitler af Københavns historie, dine børn næppe lærer om i skolen.

Byvandringen har netop gjort det til sit speciale at fortælle historier om utroskab, mord og skumle gadebander, der huserede i de smalle gader for 100 år eller længere siden. Vandringerne er delt op i temaer som »blod, bøller og bordeller«, »sex, synd og skandaler« og »byen på vrangen«. Med andre ord: Glem alt om det, du har lært om Vor Frue Kirke og Rundetårn, og lyt med på en twistet fortælling om det, der ikke har fundet vej til historiebøgerne! En gåtur gennem København bliver aldrig det samme igen.

Læs mere her.

5

Vild natur i byen

At der findes vild natur i København, er de færreste nok i tvivl om, efter at Amager Fælled de senere år er blevet lidt af en kampplads. Uanset hvor, du står i den debat, er her virkelig noget at komme efter, hvis ungerne skal sættes fri blandt græssende køer, heste og vilde hjorte med udsigt til store vidder.

I 2015 blev Amager Fælled, Kalvebod Fælled, Kongelunden og Dragør Sydstrand formelt udpeget til Naturpark Amager. Området er tre gange så stort som Dyrehaven ved Jægersborg, og nu vi er ved sammenligningerne, svarer naturparkens i alt 3.500 hektar til ikke færre end 4.650 fodboldbaner. Det er også her, du kan tilbagelægge 27 kilometer på Amarminoen, nu den klassiske camino synes uden for rækkevidde – dog har lidt mange fået den idé det seneste års tid, så forvent ikke, at den komplette ro indtræffer.

Læs mere her.