Motorcykelklub for minoriteter, ballet om Anne Frank og Knud Romer om sin barndom: Det kan du opleve på Jødisk Kulturfestival

Mandag fylder Jødisk Kulturfestival byen med 60 forskellige oplevelser, der spænder fra madlavning og musik til en motorcykelklub for religiøse minoriteter. Det er tiende gang, festivalen finder sted.

MuJu & Co. MC Danmark er en muslimsk-jødisk motorcykelklub. Dem kan man møde på årets Jødisk Kulturfestival. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jødisk kulturfestival
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Vi kender alle synagogen i Krystalgade, som siden det grusomme terrorangreb for seks år siden har været bevogtet af bevæbnede betjente.

Mange kender også til arkitekten Daniel Libeskind, der ikke kun står bag det berømte jødiske museum i Berlin, men også har slået stregerne til Dansk Jødisk Museums nye arkitektoniske indgangsparti, som står klar til efteråret.

Anderledes er det nok med MuJu & Co. MC Danmark – en muslimsk-jødisk motorcykelklub, der som verdens første inviterer religiøse minoriteter til at forenes om den tohjulede.

Dem er der snart mulighed for at stifte bekendtskab med.

Gastronomi og motorcykler

Fra på mandag 31. maj og en uge frem rykker Jødisk Kulturfestival ind i København med ikke færre end 60 aktiviteter for både børn, unge og voksne.

Festivalen fokuserer på den jødiske identitet, og her vil være alt fra musik, madlavning, teater, film og debatter til mere kuriøse indslag som motorcykelkultur for religiøse minoriteter og auberginens gastronomiske kvaliteter.

Det er tiende gang, festivalen finder sted – kun afbrudt af en aflysning i 2020 på grund af coronavirus.

»Der foregår så meget interessant inden for det jødiske samfund både i Danmark og udlandet. Det vil vi vil gerne vise københavnerne,« siger festivalleder Jacob Zylber, som fortæller, at festivalen i 2020 var stort set klappet og klar, da den måtte aflyses.

»De fleste var heldigvis med på at deltage i år i stedet,« konstaterer han.

Historien om Anne Frank kan opleves som ballet under festivalen. Det er den italienske ballettrup imPerfect Dancers Company, som er inviteret til København. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jødisk kulturfestival.

Til minde om Dan Uzan

​Musikken fylder en god del af festivalen, og mange af koncerterne foregår i synagogen.

»Synagogen er ikke kun et sted, man kommer til Gudstjeneste. Der foregår også mange kulturelle ting,« siger Jacob Zylber.

For eksempel har den israelske komponist Aviya Kopelman komponeret et nyt stykke musik til minde om Dan Uzan og for at markere terrorangrebet på det jødiske museum i Belgien, som fandt sted i 2014.

På den musikalske side vil man også kunne opleve Tommy Kenter, ligesom man kan høre sange fra albummet »Hjemløshed«, hvor sanger Channe Nussbaum sætter lyd til Henrik Nordbrandts digte, og musiker Benjamin Koppel inviterer til retrospektiv festkoncert i synagogen.

Knud Romers barndom

​Festivalen har også inviteret en lang række debatstemmer indenfor i Det Jødiske Hus. Blandt andre Knud Romer, som tager tilskuerne med til sin barndom i Nykøbing Falster i 1960erne, hvor det ikke var nemt at være barn af en tyskfødt mor. Han fortæller også om sin kærlighed til jødisk litteratur og om mødet med den tysk-jødiske forfatter Arno Lustiger.

»Knud Romer er en fantastisk fortæller. Man kan godt sige, at her er ikke som udgangspunkt en jødisk vinkel, indtil historien folder sig ud. Hensigten er netop, at vi favner bredt,« siger Jacob Zylber.

På festivalen holder forfatter Knud Romer foredrag om sin barndom med en tyskfødt mor – og om sit møde med jødisk litteratur. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt.

Der er også lagt op til lidt af et gys, når overrabbiner Bent Lexner og Berlingskes journalist Bent Blüdnikow dykker ned i mord og mysterier fra fundet af en stor mængde arkivalier, der er blevet gravet frem fra Det Jødiske Samfunds kælder, mens overrabbiner Bent Melchior holder foredrag om tolerance.

Anne Frank som ballet

Historien om pigen, hvis dagbøger gav alle indblik i et helt særligt menneske og en forfærdelig skæbne er også på programmet under den del festivalen, som handler om et af de mørkeste kapitler i Europas historie – Anden Verdenskrig.

Den italienske ballettrup imPerfect Dancers Company opfører balletten »Anne Frank – Ord Fra Skyggerne« som en hyldest til hende.

»Vi har en stor ambition om at arbejde sammen med andre lande. Det er vigtigt for os, at vi også bringer spændende og nye strømninger fra udlandet,« siger Jacob Zylber, som understreger, at der er et særligt tema om kvinder.

Teaterforestilling »Krigen har ikke et kvindeligt ansigt« med skuespiller og instruktør Pia Rosenbaum handler om dem, der kæmpede i den sovjetiske hær under Anden Verdenskrig.

Den tjekkiske kok Michal Hromas vil vise, hvordan man kan lave god mad med aubergine. De syv retter har han fundet inspiration til på sine rejser i Mellemøsten, middelhavslande og på Balkan. Fold sammen
Læs mere

Syv retter med auberginer

Og hvad med gastronomien? Den sørger blandt andre den tjekkiske kok Michal Hromas for.

Han vil vise syv forskellige retter med aubergine – retter, han har fundet inspiration til på sine rejser i henholdsvis Mellemøsten, middelhavslande og på Balkan.

Er man mere til det søde, er der også basis for at lære, hvordan man bager den polske babka.

Læg hertil aktiviteter som cirkus, film i Cinemateket og debat om alt fra feminisme til antisemitisme.

»Vi har stilet efter at lave et så bredt program som muligt, så der er noget for alle aldre og interesser. Men også et program, der både fokuserer på det jødiske liv i Danmark, Europa og resten af verden,« siger Jacob Zylber.

Læs hele programmet her.