Krimiforfatter ville ønske, at begivenheden kom til København: »Det har en kæmpe wauw-effekt«

Mit København: Michael Katz Krefelds krimier foregår i København. Det gælder også den helt nye »Bødlernes Daggry«, der udspiller sig mange steder i byen. Privat er han vild med Operaen, mens han sjældent besøger en bestemt gade. Den ligner en skarvkoloni, mener forfatteren i Berlingskes »Mit København«.

Michael Katz Krefeld bruger København i sine krimier og bor selv midt i byen, hvor han kan gå til alt. Fold sammen
Læs mere
Foto: NIELS AHLMANN OLESEN
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hvad skal københavnerne blive bedre til?

»At køre på cykel og passe på hinanden. Det er blevet for farligt at cykle, fordi vi er så hensynsløse. Der er lidt en sur stemning – det forstår jeg ikke. Så travlt er der ingen, som har.«

Hvilket sted i København holder du mest af?

»Jeg er meget glad for København K, hvor jeg bor tæt på Gothersgade på femte sal med udsigt over Kongens Have. Herinde deler jeg Danmarks største by med alle mulige mennesker. Det er jeg ret vild med. Når jeg er på gaden, kan det være, at der lige kommer en flok italienere forbi, andre gange støder jeg på naboen. Jeg bliver opslugt af alle menneskene. Der er altid overraskelser, og det er anonymt på en god måde.«

Hvordan bruger du København i dine krimier?

»I Cecilie Mars-serien (som den nye krimi er en del af, red.) har jeg sendt hovedpersonen ud til Bellahøj, som jeg er ret vild med. Jeg har gjort kvarteret lidt mere rough i krimiens tjeneste. Her skulle hun bo og løse nogle af de problemer, der er med stoffer og bander. Hun passer på sin bydel. Min anden krimiserie om Ravn foregår også i København – han bor i en båd på Christianshavn. Jeg kan godt lide, at der er referencer, læserne kender.

Michael Katz Krefelds nyeste krimi, »Bødlernes Daggry«, foregår flere steder i København – blandt andet i Brønshøj, på Vesterbro og på Amager. Her er han i sit eget kvarter. Fold sammen
Læs mere
Foto: Niels Ahlmann Olesen.

Min nye bog starter for eksempel i Saxogade. Der er en generation, som kan huske Sonja fra Saxogade, så der er noget genkendelighed og nogle ordspil, jeg bruger der. Jeg elsker at gå rundt i byen og finde steder, som skal med i mine krimier, og at researche på stoflighed. Alle ved, hvordan en shawarma dufter, eller hvordan lydniveauet er i en baggård, hvor nogen spiller bold. Det vil jeg gerne have, at læserne kan mærke i bogen. De skal føle, at de er der.«

Læs Berlingskes anmeldelse af »Bødlernes Daggry« her.

Færre skumle steder

Hvordan vil du beskrive Københavns udvikling i den tid, du har boet i byen?

»Jeg er vokset op i henholdsvis Holte og Hvidovre, men har boet i København hele mit voksne liv. I starten mest på Østerbro, men for cirka 15 år siden flyttede jeg til Indre By. Jeg er opmærksom på, hvor meget og hvor hurtigt der bliver bygget i de her år.

Som krimiforfatter går Michael Katz Krefeld på jagt efter de skumle steder i byen. Dem er der ikke så mange af længere – men der findes stadig baggårde og kælderskakter, som kan vække uhyggen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Niels Ahlmann Olesen.

Det er jo ikke bare tale om et nyt hus eller en ny ejendom, men om hele kvarterer. Det er super fascinerende. Jeg er ikke bange for byens udvikling, og i nogle af bydelene, for eksempel Nordhavn, hvor der er butikker i gadeplan, er udviklingen meget positiv. Modsat området omkring Field's, hvor der ikke er meget liv.«

Påvirker udviklingen dine bøger?

»Det kan man godt sige. Det kan være svært at placere lig rundt omkring, for der er efterhånden ikke nogen skumle steder. Alt er jo blevet smukkeseret. Så når jeg finder en baggård, der ser en smule skummel ud, tænker jeg »yes«.

I gamle dage holdt de prostituerede til på Halmtorvet, og de tog deres kunder med ned til det gamle fisketorv bag Dybbølsbro. Der var nogle oplagte scener – men det er jo ved at være mange år siden. Når gadeplanet bliver forskønnet, skal man lede lidt længere efter steder, der egner sig til en krimi. Når det er sagt, er jeg vild med at skrive bøger, der foregår på gadeplan.«

Michael Katz Krefeld kan godt lide den blanding af mennesker, der er i Indre By, hvor der også er flere turister end i brokvartererne. Fold sammen
Læs mere
Foto: Niels Ahlmann Olesen.

Ærgerlig over nej til Formel 1

Hvad mangler København for at blive verdens bedste by?

»At vi får Formel 1 hertil. Så kort kan det siges. Jeg er stadig ikke kommet mig over, at det rent politisk kunne blive skudt ned med mere eller mindre gennemtænkte argumenter. Det var noget med en grøn dagsorden, som blev skamredet, mens politikerne glemte at se på mulighederne.

Hele Danmark kom til København, da Tour de France startede her. Det var jo gigantisk. Formel 1 er også en verdensbegivenhed og har en kæmpe wauw-effekt. Det er en misforståelse, at det bare er for rigmænd. Det er også en folkefest – bare tag til Italien og se, hvilken opbakning det har der.«

Færdiggør sætningen: Hvis jeg var Overborgmester, ville jeg …

»Det har jeg vist allerede svaret på. Jeg ville arbejde for at få folket og de øvrige politikere med på at få Formel 1 til København.«

Michael Katz Krefeld var ikke en af dem, der ville undgå Formel 1 i København. Tværtimod. Han håber, motorløbet en dag kommer til byen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Niels Ahlmann Olesen.

Hvor går du ud i København – når du skal spise? Eller hvis du bare skal have en drink (eller flere)?

»Mest inde omkring hvor jeg bor. Der popper hele tiden noget nyt op, og jeg elsker at kunne gå til de steder, jeg besøger. Pastis er nærmest min kantine. Sådan en sommeraften, hvor man sidder udenfor og spiser østers og drikker god vin, er simpelthen fantastisk. Der kommer altid nogle forbi, jeg kender. Esmee på Kongens Nytorv er også en favorit med god fransk mad.

Kaffen drikker jeg gerne på Café No. 11. på Sankt Annæ Plads, og så vil jeg også nævne vinbaren Nebbiolo i Store Strandstræde. Det er vildt, at man kan gå ned og få to glas bobler med en lille tallerken med noget ost og pølse for noget, der ligner 120 kroner. Det kan man ikke mange steder i byen. Det er som at være i Milano.«

Beskriv en perfekt lørdag i København ...

»Jeg ville stå tidligt op, gå i træningscenteret i Adelgade og tage badet derhjemme. Derefter ville jeg cykle ned til havnen og tage turen hele vejen rundt på Havneringen, der går fra Nyhavn, forbi Fisketorvet og helt ud til Sluseholmen, hvor jeg ville drikke en kop kaffe på en lille café, jeg kender.

Og så hele vejen tilbage over Islands Brygge, de nye broer, Christianshavn, som er mit andet hjem, ud til Amagerværket. Jeg ville slutte på Holmen med en tur til Lille Bakery eller La Banchina. De er begge dejlige steder.«

Sankt Annæ Plads er blandt Michael Katz Krefelds favoritter i København. Selv på en grå martsdag. Fold sammen
Læs mere
Foto: Niels Ahlmann Olesen.

Hvilke steder/bygninger ville du vise en udenlandsk gæst?

»Jeg ville tage ham eller hende med på en gåtur ad Nørrebrogade. Starte ved Nørreport og tage nogle afstikkere til for eksempel Blågårdsgade og Ravnsborggade. Nørrebrogade ændrer sig mere end de fleste andre gader i København. Jo længere, du kommer ud, jo mere autentisk er det, og jo flere nationaliteter er der. Det skift er enormt spændende.«

Ligner en skarvkoloni

Hvad ville du undgå at vise?

»Vestergade i dagslys. Der er nogle investorer, som udnytter byen og laver det ene lorteværtshus efter det andet. Det handler bare om at kunne sælge 20 shots for 100 kroner. Jeg kommer der ikke om natten. Det tør jeg næsten ikke. Og når jeg så har lyst til at bruge gaden i dagtimerne, ligger der møg og bræk.

Det er som en skarvkoloni, hvor der er skidt ud over det hele. Det er vanvittigt ucharmerende. Det er fint nok at have »partygader«, men her er tale om middelalderbyen, som vi skal passe på. Det er som at skide på majestæten.«

Hvad er din seneste kulturoplevelse i København?

»Svanesøen i Operaen. Det var sindssygt fedt og en virkelig flot opsætning. Jeg elsker Operaen. Udefra har bygningen lidt Fields-elementer, men til gengæld kan jeg godt lide, at de bruger taget til udspringskonkurrencer. Jeg er ikke en sur, gammel mand, der ikke kan lide den.«

Michael Katz Krefeld kan godt lide, at der er referencer i hans bøger, som læserne kan genkende. Det er en af årsagerne til, at han bruger København som ramme. Fold sammen
Læs mere
Foto: NIELS AHLMANN OLESEN.

Er der en københavnsk kulturinstitution, du aldrig besøger?

»Jeg er gået forbi Københavns Museum over for Rio Bravo mange gange, men jeg har endnu ikke besøgt stedet. Bygningen er jo virkelig flot. Jeg håber, at der er noget, som kan overraske, når jeg går derind på et tidspunkt.«

Hvad burde være Københavns vartegn?

»En highfive. Jeg kan se logoet for mig – håndfladerne, der møder hinanden i luften, med byens tårne i baggrunden. Hvis man giver en highfive, viser man, at man er en succes sammen.«

Hvis du skulle en købe en ny bolig i morgen, hvor skulle den så ligge?

»Sankt Annæ Plads. Den er blevet sindssygt smuk, og der er et godt liv. Den er trukket lidt tilbage fra byen, men samtidig super central. Så hvis nogen, har noget ledigt, må de endelig ringe.«