Jazz i gaderne, TV-2 under åben himmel og langbordsmiddag: Her er seks københavnerfestivaler, der kan sparke liv i din sommer

Festivalerne indtager igen København, og der er noget for enhver smag. I hvert fald hvis du kan lide enten jazz, rock, klassisk – eller god mad for den sags skyld. Vi har samlet nogle af de bedste her.

Det er tid til at rykke livet ud i gaderne igen. Her er det Copenhagen Cooking, der inviterer til langbordsmiddag. Fold sammen
Læs mere
Foto: Cph Cooking
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er ferie. Det er festivaltid. Og vi er delvis ude af dvaletilstanden. Så hvorfor ikke gå om bord i de mange tilbud, København byder på lige nu?

Her er seks festivaler, der kan gøre sommeren 2021 en hel del sjovere.

Tid til jazz

Når børnene er gået på sommerferie, rykker jazzen ind i gader, på pladser, i teatre, klubber og i koncertsale i hele byen.

Sådan har det været i mange år, og efter en pause i 2021 er Copenhagen Jazz Festival, der har eksisteret siden 1979, tilbage med et program, der strækker sig over 24 dage med flere end 1.000 koncerter fordelt på over 100 scener rundt omkring i København og på Frederiksberg.

Så er der igen jazz i Københavns gader. Her et foto fra festivalen i 2019. Fold sammen
Læs mere
Foto: Copenhagen Jazz Festival / Kristoffer Juel Poulsen.

Programmet, der både indeholder dansk og international jazz, er bygget op omkring en række temaer. Her er blandt andet børnejazz, 21th Century Jazz, Future Sound jazz, Special Projects og Something Else – sidstnævnte med navne som Jakob Bellens og Peter Sommer.

Hvis ikke du har fået læst programmet, så tag cyklen en tur rundt i gader og stræder fra i dag – det er allerede i fuld sving derude.

Alternativt: Læs meget mere her

Hvad: Copenhagen Jazzfestival
Hvor: Hele byen
Hvornår: Til og med 24. juli

Klassisk under åben himmel

Ofelia Plads har i den grad vist, at det er muligt at samle københavnerne til arrangementer langs havnen. Og det er ikke kun fodbold på storskærm, denne sommer byder på.

Klassisk på Kyssetrappen er en koncertrække, som strækker sig over hele sommeren. De forskellige optrædende indtager en nybygget koncertpram, der netop ligger ved Kyssetrappen ned mod Kvæsthusbassinet, og herfra kan man få sig en musikalsk oplevelse.

Klassisk på Kyssetrappen fandt sted første gang i 2017. Mens publikum befinder sig på land, står musikerne på en særlig pramscene. Fold sammen
Læs mere
Foto: Pr-foto/Henrik Larsen.

Programmet indeholder navne som Soleima, der spiller 8. juli, mens cellisten Andreas Brantelid og harmonikanist Bjarke Mogensen er på sidst i juli. I løbet af august vil der også være mulighed for at høre svenske Jenny Wilson, der sammen med sekstetten Who Killed Bambi blander synthpop og klassisk.

Ikke meget er gratis i København – men det er disse koncerter faktisk. Dog kræver det, at man bestiller en billet, hvilket man kan en måned før, arrangementet afholdes.

Det er ejendomsselskabet Jeudan og Det Kongelige Teater, som siden 2017 har inviteret til klassisk i det fri.

Hvad: Klassisk på Kyssetrappen
Hvor: Ofelia Beach / Kyssetrappen ned mod Kvæsthusbassinet
Hvornår: Juli og august

Læs mere her

Rock på Kastellet

For fem år siden så ENGAGE-Festival dagens lys. Den er er arrangeret af Veteranfonden, som gerne vil skabe mere opmærksomhed omkring de 40.000 danske krigsveteraner, der har været udsendt siden 1992 – og støtte dem og deres pårørende.

De første tre år blev festivalen afholdt på Refshaleøen, mens Kastellet sidste år dannede ramme om fem små koncerter.

TV-2 går op scenen under årets ENGAGE-Festival, og det bliver i fine rammer ved Kastellet. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger.

Det er også her – på Kastellet –  at bands som TV-2,  Hotel Hunger, The Sandmen, D-A-D. og Andreas Odbjerg går på scenen 23. og 24. juli i år.

En dagsbillet koster 399-499 kroner for en fredagsbillet og 499-599 kroner for en billet til lørdagen. Festivalen afholder desuden en koncertdag i Skive i august.

Hvad: ENGAGE-Festival
Hvor: Kastellet
Hvornår: 23. og 24. juli

Læs mere her

Opera i alle afskygninger

​Ligesom jazzen, måtte operaen sidste år holde en uønsket pause. Men til august er der igen basis for at få sang i øregangene mange forskellige steder byen, når Copenhagen Opera Festival inviterer til et væld af koncerter inde som ude.

I år byder programmet blandt andet på åbningskoncerten Viva Verismo! med Tivoli Copenhagen Phil, et nyskrevet operaeventyr for hele familien over tre H.C. Andersen eventyr og cirkusoperaen Pagliacci i Søholm Operas opsætning – for blot at nævne nogle få.

Opera kan opleves på mange møder. Her sangeren Julie Albertsen under festivalen i 2018. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen.

Festivalen, der grundlagt i 2009, har som noget nyt sin hovedscene på Den Røde Plads på Nørrebro, mens koncerterne er spredt over hele byen.

Hvad: Copenhagen Opera Festival
Hvor: Hele byen – med Den Røde Plads som hovedscene.
Hvornår: 19.–28. august

Læs mere her

Gastronomi i byen

Danmarks største madfestival, Copenhagen Cooking, er tilbage med et program, der indeholder 60 forskellige arrangementer. Her vil være alt fra langbordsmiddage og søndagsfrokoster til skaldyr ledsaget af østeuropæiske vine.

Det er 18. gang, festivalen fylder byrummet med Israels Plads som sit centrum, men med et væld af oplevelser i hele København og på Frederiksberg.

Festivalen kommer også til at skæve til fortiden med en fejring af pølsevognens 100-års jubilæum – og en gentænkning af »den varme hund«, ligesom smørrebrødet har fået tilegnet sin egen dag.

Copenhagen Cookings program byder på 60 arrangementer rundt omkring i byen. Her fra et af de tidligere år. Fold sammen
Læs mere
Foto: Cph Cooking / Rasmus Flindt Pedersen.

Som en del af Copenhagen Cooking rykker en stor høstfest ind på Frederiksberg, hvor du kan være med til at byde sensommeren velkommen.

Hvad: Copenhagen Cooking
Hvor: Hele byen
Hvornår: 20.–29. august

Læs mere her

Højt belagt i Tivoli

​Den gamle have har på det seneste skruet gevaldigt op for det gastronomiske niveau med flere nye restauranter i permanent- og popup-format. Netop nu kan man for eksempel smage en menu fra AOC i Det Japanske Tårn.

Som et årligt indslag, har den danske specialitet smørrebrød sin egen lille festival, som også finder sted, når sommeren går på hæld.

Det sker i H.C. Andersen Slottet, hvor der dækkes op ved langborde med rød- og hvidternede duge serveres højtbelagt – både klassiske og nye versioner. Det hele ledsaget af jazz – og drikkevarer med eller uden promille.

Der er både klassikere og nytænkning af smørrebrødet ved festivalen i Tivoli. Fold sammen
Læs mere
Foto: Tivoli.

Smørrebrødsfestivalen er en del af Mad & Vin Festivalen, som varer helt til 28. september, og hvor Danmarks bedste sommelier 2021 også kåres.

Hvad: Smørrebrødsfestival
Hvor: H.C. Andersen Slottet – indgang via Tivoli

Hvornår: Lørdag 11. og 18. september
Pris: 595 kroner inkl. entré til Tivoli / 495 kroner ekskl. entré til Tivoli

Læs mere her